'GDJE SU NAŠE DIONICE?'

PROSVJED BIVŠIH RADNIKA 'Prodaja Gavrilovića 1991. godine najgori je oblik ratnog profiterstva'

 Mate Piškor / CROPIX / Mate Piškor / CROPIX

PETRINJA 'Mi smo prevareni', 'Georg gdje su naše dionice? Na Floridi!', '11.11.1991. godine naša tragedija', ' Slavko Linić grobar radnika Gavrilovića, Domljan scenarist pretvorbe', samo su neke od desetak parola koje su nosili prosvjednici, bivši radnici Mesne industrije Gavrilović Petrinja, u utorak, 11. studenoga.

Njih stotinjak okupilo se pred tvornicom „Gavrilović na istoimenom trgu u Petrinji, mirno upozoravajući na, kako su rekli, nepravdu koja je njima učinjena, na ratno profiterstvo u kojem je oštećena Republika Hrvatska, Petrinja, tvornica Gavrilović, a posebice svi njegovi radnici.

'Mi nismo dobili dionice, mi nismo imali pravo otkupa dionica, nismo dobili otpremnine, naša tvornica prodana je u ratu, Petrinja je bila okupirana, mi smo bili prognani, a što je najgore, Gavrilović se danas gasi, nestaje nekada najbolja mesna industrija u svijetu, naša djeca nemaju gdje raditi, a mi smo izgradili tvornicu, nama su oduzimali od plaća da bi nastao veliki Gavrilović, a sada nije ostalo ni traga od toga', moglo se čuti među prosvjednicima.

Đorđe Komljenović, član Izvršnog odbora Udruge bivših radnika Gavrilovića, svjestan je da mnogi bivši radnici neće doživjeti ispravljanje nepravde, ali se nada da će nepravda biti ispravljena, jer, kako je rekao, institucije sistema konačno su se počele zanimati za Gavrilović i čudnu privatizaciju.

'Ja znam da ni predsjednik Tuđman nije uspio ispraviti nepravdu, toliko su bile jake i povezane interesne skupine, a govorio je da tu nije sve čisto. Dao je nalog bivše državnom odvjetniku Petru Šali da to istraži i on je pokrenuo više sporova protiv Đure Gavrilovića, ali je sve zaustavljeno kada je SDP osvojio vlast 2001. godine, jer se kao spasitelj Đure Gavrilovića pojavio njegov prijatelj i zaštitnik Slavko Linić, i svi su postupci države protiv Gavrilovića zbog nezakonitosti u privatizaciji obustavljeni', rekao je Komljenović.

Nakon mirne šetnje ispred tvornice, bez vike i galame, bivši radnici Gavrilovića razišli su se svojim kućama, razočarani što je uprava Gavrilovića pred portu tvornice postavila više zaštitara, koje inače nije moguće vidjeti vani.

'Što su mislili da ćemo mi starci napasti tvornicu pa im trebaju zaštitari protiv nas. Mi Gavrilović volimo više od njihova današnjeg vlasnika, mi smo tu tvornicu gradili', rekli su prosvjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:13