GORUĆI PROBLEM

PROSVJED U PULI Građani ne daju svoje plaže u koncesiju, iz inicijative Volim Pulu poručuju: 'Za ovakvu političku odluku traže se i dobivaju ostavke'

plaža Ambrela u Puli
 Danijel Bartolic / CROPIX

Nakon što je prošlo javno savjetovanje za davanje brojnih javnih pulskih plaža i lučice Bunarina u koncesiju, u Grad Pulu stiglo je 427 primjedbi, a o koncesijama će se odlučivati na sjednici gradskog vijeća u utorak, odnosno 29. siječnja. Većina njih zapravo se odnosi na činjenicu da Puljani ne znaju što im ta koncesija donosi. Zanimljivo je pritom da bi se u koncesiju dala i lučica Bunarina čiji je godišnji prihod četiri milijuna kuna, a od svih bi se koncesija, uključujući i ovu, u 2019. godini zaradilo 280.000, a u periodu do 2021. 450.000 kuna. Dosad je tamo koncesiju imala Lučka uprava Pula te je tih četiri milijuna kuna utrošila za gradnju nove obale u Puli od gata Rijeka prema Velom Vrhu.

Na pitanje kako je to gradu isplativo, odnosno može li više prihodovati ako sam upravlja lučicom, nego da ju nekome da u koncesiju, u Gradu Puli tvrde kako je za sve kriv ni više ni manje nego zakon te da je upravljanje Lučke uprave bila iznimka.

- Za upravljanje lukama nautičkog turizma, pa tako i ove na Bunarini, osim u iznimnim slučajevima, nisu nadležna javna tijela (što Lučka uprava jest), već gospodarski subjekti registrirani za obavljanje gospodarskih djelatnosti. Sukladno tome, Lučkoj upravi Pula je Odlukom Vlade RH iz 2012. godine, a nakon što je Vlada RH temeljem Obavijesti o namjeri davanja koncesije za luku nautičkog turizma na tom području odlučila ne prihvatiti niti jednu od pristiglih ponuda, predmetno područje dano na privremeno upravljanje na vrijeme od dvije godine. Nakon toga, Lučkoj upravi Pula privremeno je upravljanje lukom nautičkog turizma na Bunarini produžavano uzastopce tri puta na period od dvije godine: Odlukom Vlade RH iz 2014. godine, zatim Odlukom Skupštine Istarske županije iz 2016. godine (uslijed izmjene nadležnosti) te na nedavno održanoj Skupštini Istarske županije, kad je upravljanje opet produljeno za još dvije godine, odnosno do eventualnog rješavanja postupka odabira koncesionara - ističu u Gradu.

Svakako je ova odredba zanimljiva jer zahvaljujući njoj grad nekom koncesionaru "poklanja" oko četiri milijuna kuna svojih prohoda te zauzvrat dobiva nekoliko stotina tisuća nazad.

Posebno je tu temu, kao i samu temu plaža, aktualizirala građanska inicijativa Volim Pulu koja je nedavno krajem javnog savjetovanja o koncesijama održala i buran skup u Puli gdje su građani izrazili svoje ogromno negodovanje spram gradske uprave. Njima je smetalo što se javno savjetovanje organiziralo usred blagdana, samo na internetu i bez službene javne rasprave. Tražili su odgovore što zapravo koncesija znači, a najviše ih je smetala činjenica što bi koncesije mogle značiti i ograničavanje dosadašnje slobode na plažama, a o tome ih nitko ne informira. Ogorčeni su i što bunt građana nije utjecao na izmjene prvotnih odluke koje su stavljene na javno savjetovanje i najavljuju prosvjed prije same sjednice vijeća ispred gradske palače.

- Planovi davanja pulskih plaža i nautičke luke Bunarina u koncesiju stavljeni su ponovno na dnevni red sjednice Gradskog vijeća 29. siječnja 2019. u neizmijenjenom obliku, kao da se savjetovanje s javnošću, tijekom kojega je zaprimljeno čak 427 e-mailova primjedbi na planove, nije dogodilo. Očito je kako se savjetovanje s građanima uistinu provodi samo reda radi, tj. jer je "zakonska obveza". Formalna pravila odlučivanja, koja bi trebala garantirati demokratičnost, u Puli se stalno izigravaju i služe samo kao paravan za samovolju i djelovanje u interesu koji nije javan. U svakom istinski demokratskom društvu za ovakvu bi se političku odluku tražile i dobivale ostavke - poručili su iz ove inicijative prozivajući gradsku vlast za korupciju i netransparentnost.

Grad Pula još uvijek nije pojasnio zašto se odlučio plaže dati u koncesiju, a ne zadržati koncesijska odobrenje koja je dosad davao. Tek navode da bi usluga na plažama bila ujednačenija i bolja. Zanimljivo je, kako kažu, i da su svake godine dosad zbog zakonskih propisa raspisivali koncesije za te iste plaže, ali da nikad nije bilo interesa.

- U prijašnjim planovima koje je Grad Pula donosio sukladno navedenoj zakonskoj obvezi, a koji su odobreni od strane Gradskog vijeća te javno dostupni na stranicama Grada Pule, iste plaže navedene su i ranijih godina. Upravo spomenute lokacije predlažu se i ove godine zbog njihove posjećenosti, a s ciljem stvaranja još ugodnijeg i kvalitetnijeg ambijenta i dodatnog poboljšanja kvalitete usluge svim korisnicima - navode u Gradu. A radi se o plažama Saccorgiana, Ferijalni savez, Ambrela, Punta Verudela, Splendid Zlatne stijene, Valkane i kupalištu Stoja. Opet ponavljaju da je to samo mogućnost, a ne i obveza, te da zatvaranje plaža nikako ne dolazi u obzir.

- Planovima o godišnjem i srednjoročnom davanju koncesija Grada Pule, koji su bili na javnom savjetovanju, plaže ostaju otvorene za sve građane i posjetitelje Pule. To je osigurano prostornim planovima Grada Pule kojima je zabranjeno ograđivanje plaža pa će, kao što su bile i do sad, pulske plaže biti dostupne svim posjetiteljima i u budućnosti. Prijedlozima Odluka o donošenju godišnjeg i trogodišnjeg Plana davanja koncesija planira se isključivo mogućnost (ne i obveza) davanja koncesija na plažama - bez mogućnosti zatvaranja plaža ili njihove naplate, navode dalje.

Još uvijek se ne znaju detalji oko samih koncesija.

- U slučaju da za pojedinačnu lokaciju bude iskazan interes za davanje koncesije, Grad Pula će ponovno zatražiti mišljenje zainteresirane javnosti. Budući da će tad biti poznati i konkretni parametri, odnosno ključni pokazatelji za pojedinu lokaciju kao što su obuhvat, djelatnosti, financijski pokazatelji, rokovi i drugo, građani Pule imat će priliku izjasniti se o svakom konkretnom prijedlogu i uvjetima putem javnog savjetovanja te javnog izlaganja. Tek nakon što građani izraze svoje stavove za svaku pojedinačnu lokaciju, Gradsko vijeće Grada Pule posebnim će odlukama odlučivati o tome hoće li neka od spomenutih plaža doista biti dana u koncesiju i pod kojim uvjetima, ističu u Gradu.

Zato kažu da nam ne mogu navesti ništa o konkretnim koncesijama, datumima na koje bi se dale jer je upitno hoće li se uopće realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:04