RASKOL STUDENATA

'Prosvjednici, zbog vas sam izgubio 1500 kn školarine!'

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta već se danima prepucavaju oko blokade i prosvjeda
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - “Ovo je sad već cca šest tjedana, ako ne i više, blokade FFZG-a... Jedan semestar ima 4 mjeseca predavanja... račun tjedana blokade 35% predavanja... Dakle, godina me koštala 6000 kn, dakle semestar 3000 kn, 35% od 3000 je 1050 kn... Ja bih bio veoma zahvalan kad bi mi nezavisna studentska inicijativa isplatila te novce. Unaprijed hvala.”

Koja je grupa u pravu?

Tako glasi poruka koju je na webu slobodnifilozofski.com ostavio jedan od protivnika nastavka blokade.

Zagrebački Filozofski fakultet danas je bio jedina visokoškolska institucija u blokadi, a njegovi se studenti već danima na forumu i Facebooku prepucavaju oko toga tko je u pravu: oni koji organiziraju blokadu ili oni koji su protiv nje.

Štete sami sebi

- To je najobičnija tiranija. Na sreću, mnogi nas profesori razumiju, pa održavaju nastavu po kabinetima. Dođe nas 10-ak i nagura se u sobu veličine ‘metar na metar’. To se smatra konzultacijama, pa im organizatori blokade to ne priječe. Danas se jedan profesor zaključao u predavaonici i održao nastavu. No, što s kolokvijima koji nisu održani - rekla nam je danas studentica 1. godine studija etnologije i turkologije.

- Sastajemo se potajice kod profesora u kabinetima.

Od nas 20 grupi izostaje ih samo 5,6 - kaže nam studentica anglistike i španjolskog.

- Neki se dan na plenumu jedna cura ustala i rekla kako ona želi završiti studij do ljeta jer je odmah čeka posao. Odmah su je napali kako može misliti na sebe i svoj studij kada je u pitanju jedan zajednički viši cilj - priča nam student koji je bio vrlo aktivan u proljetnoj blokadi. I sada se pojavljuje na plenumu, no s puno manje žara.

- Prosvjed u proljeće bio je vrlo uspješan, a ovaj je dobar kao upozorenje vlasti. No, sve to ima smisla ako studenti blokadom ne naštete sami sebi - kaže naš sugovornik.

Među studentima FF-a sve je više i onih koji traže referendum kako bi se vidjelo stoji li iza odluka plenuma, koji u pravilu okuplja između 100 i 200 studenata, većina od oko 6000 studenata koliko ih studira na FF-u. Dvije studentice studija psihologije s tom su se incijativom danas obratile i dekanu Damiru Borasu.

Studenti redari

Ustrajnost studenata FF-a u blokadi budi revolt i među studentima drugih fakulteta. Na FER-u je tako bilo inicijativa da se pobunjenim studentima ne dopusti ulazak u menzu.

Nezadovoljni su i revolucionarni studenti kojima se od blokade više sviđa izlazak na ulice. - Blokada bi se trebala nastaviti do ispunjenja naših zahtjeva - rekao je danas apsolvent komparativne književnosti i sociologije koji aktivno sudjeluje u blokadi: kao redar.

Studentima kaznena prijava?

Skupina anonimnih djelatnika Ministarstva obrazovanja danas je pisala HHO-u i Sindikatu javnih službenika tražeći od njih da javno osude ponašanje nekih studenata na prosvjedu u utorak. Podsjeti mo, interventna policija doslovce je odnosila studente koji su svojim tijelima sprečavali činovnike da napuste zgradu. Djelatnici razmišljaju i o podnošenju kaznene prijave Državnom odvjetništvu.

“Bili su nam simpatični, ali nakon današnjeg događaja smatramo da studenti koji ne ispunjavaju svoje obaveze trebaju plaćati pune iznose školarina”, stoji u dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:03