OSIGURANJE NAPLATE

Protegi i Sladonji blokira se pet kuća u Zagrebu

Zagrebački županijski sud poduzeo korake za moguću naplatu inkriminirane imovinske koristi
Zagreb, 12012010.Kuca u Basaricekovoj 20, navodno u vlasnistvu Josipa Protege uhicenog zbog korupcijskog skandala u Postanskoj banci.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - U slučaju Bankomat, protiv bivšeg šefa uprave Hrvatske poštanske banke Josipa Protege i ostalih suokrivljenika za zloporabe vrijedne oko 170 milijuna kuna, zagrebački Županijski sud je prema USKOK-ovom prijedlogu naredio prve blokade imovine.

Kako doznajemo na sudu, za sada je doneseno rješenje o blokadi ukupno pet nekretnina u Zagrebu u vlasništvu Josipa Protege i prijašnjeg člana Uprave HPB-a Ivana Sladonje.

Mjera do završetka procesa

Radi se o Proteginoj kući i dvorištu u Basaričekovoj ulici na Gornjem gradu te manjem zemljištu u Šestinama i garaži. Županijski sud naredio je zemljišno-knjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog građanskog suda stavljanje zabrane otuđenja i opterećenja kuće i okućnice u vlasništvu Ivana Sladonje u Vinogradskoj ulici. Blokada se odnosi i polovicu stana u Kosirnikovoj ulici.

Sud je naredio blokadu njihove imovine do završetka kaznenog postupka kako bi se osigurala moguća naplata inkriminirane imovinske koristi. Protegu i Sladonju USKOK tereti da su prikazivali lažnu dobit HPB-a i na temelju toga isplatili “nagrade” zaposlenicima banke, a sami sebi po 3,7 milijuna kuna.

Upitan povrat novca

S obzirom da su okrivljeni i za odobravanje oko 150 milijuna kuna fizičkim osobama mimo redovne procedure i bez potrebnih jamstava, tako da je povrat tih sredstava više nego upitan, za pretpostaviti je da će USKOK tražiti dodatne blokade imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:06