AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

Prpić o nestanku novca iz gradskog proračuna Virovitice: 'Funkcija gradonačelnika je kompromitirana'

Ivica Kirin
 Ranko Suvar / CROPIX

Ostavka gradonačelnika, raspuštanje gradskog vijeća i novi izbori zahtjev je koji je u utorak na aktualnom satu postavio Siniša Prpić, nezavisni vijećnik virovitičkog gradskog vijeća na aktualnom satu koji je protekao prilično burno. A sve zbog izvješća Ministarstva financija o obavljenom proračunskom nadzoru izvršavanja gradskog proračuna od 2010. do 2019. godine a u kojem je utvrđeno da su i gradodačelnik Kirin i gradsko vijeće suodgovorni za nestanak više od 17 miljuna kuna gradskog novca.

Podsjećamo, nakon otkrića da je nestao novac Siniša Palm, bivši pročelnik za finacije i čovjek od Kirinova povjerenja i čelni čovjek lokalnog košarkaškog kluba počinio je samoubojstvo 31. svibnja ove godine na predjelu Prodorina uz Dravu, gdje je njegovo tijelo i nađeno 3. lipnja. Mrtvozornica je u dogovoru s policijom i tužiteljstvom smatra da obdukcija nije potrebna. Dan nakon Palmova pogreba, gradonačelnik Kirin je 5. lipnja medijima poslao priopćenje da je Palm bio dugogodišnji ovisnik o kocki i da je izmakao svim sustavima kontrole.

- Funkcija gradonačelnika je kompromitirana, kao i dijela gradskog vijeća, ali i svih onih koji su trebali obavljati financijski nadzor. Još uvijek nismo dobili nikakav zapisnik, niti od MUP-a, DORH-a ili USKOK-a iz kojeg bi bilo vidljivo gdje je nestalo više od 17 milijuna kuna. Bespredmetno je uopće komentirati kako je netko sedam godina trošio gradski novac u kockarnici i da se to nije moglo primijetiti - tvrdi Prpić i dodaje kako su nadležne službe Ministarstva financija odgovorno i savjesno obavije svoj posao.

Gradonačelnik Kirin u izjavi za Novu TV rekao je kako oporba ne zna ništa drugo nego prozivati ga, te da je on onog trenutka kad je doznao za manjak podnio kaznenu prijavu.

- Bitno je reći da su problemi počeli 2013. godine kad su se ukinula financijska izvješća u papirnatom obliku i kad smo ih dobijali samo u elektronskom obliku i nije se moglo vidjeti nelogičnosti i predvidjeti ono što se dogodilo - rekao je među ostalim Kirin.

Zapisnik Ministarstva finacija od 20. kolovoza na 81 stranici analizira raspolaganje novcima iz virovitičkog gradskog proračuna.

U tom dokkumentu navodi se na 65. stranici, kako je temeljem dostavljene dokumentacije Zagrebačke banke ustanovljeno da je u razdoblju od 2013. do svibnja 2019. godine proračun oštećen za 16.904.000 kuna kojeg je otuđio SIniša Palm (isplate na bakomatu i na šalteru banke). Po ocjeni Ministarstva nema opravdanja da nije bilo "drugoga para očiju/dva para potpisa" prilkom odobravanja transakcija već je sve obavljao Siniša Palm, a kako prema gradskom statutu kompletno poslovanje grada nadzire i gradkso vijeće i ono je po ocjeni revizora iz Ministarstva financija zakazalo.

Verzalom je istaknuto da je za svo to razdoblje naloge za isplatu postpisivao JEDAN ovlašteni potpisnik, a to je bio Siniša Palm. Ministarstvo financija taksativno navodi i odgovornost čelnog čovjeka grada, ne imenujući doduše Ivicu Kirina, ali proizlazi da i on snosi odgovornost za manjak u proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58