NA ZAHTJEV OPORBE

IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA VIROVITICE O NESTANKU NOVCA Kirinov zamjenik poziva na strpljenje 'dok institucije ne obave svoj posao'

Ivica Kirin
 Ranko Suvar / CROPIX

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Virovitice sazvanoj u ponedjeljak na zahtjev sedam oporbenih vijećnika koji su tražili odgovore o pojedinostima nestanka više od 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna nije bio gradonačelnik Ivica Kirin, a njegov zamjenik Damir Marenić je pozvao na strpljenje „dok institucije ne obave svoj posao“.

Vijećnici u ponedjeljak navečer nisu dobili odgovor na pitanje gdje je gradonačelnik Kirin (HDZ), zašto ga nema u tako kriznoj situaciji kao što višemilijunska pronevjera proračunskog novca i sumnjiva smrt pročelnika za financije Siniše Palma.

"Ne vidim u čemu je problem. Gradonačelnik ima pravo biti odsutan, zato su tu zamjenici koji ga mijenjaju u njegovoj odsutnosti“, objasnila je predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss (HDZ).

Oporbeni vijećnici nisu dobili odgovor ni na pitanje jesu li točne informacije koje su ovih dana spominju u javnosti da je zapravo pronevjereno 24 milijuna kuna i da ta brojka još nije konačna. Vijećnici, novinari i građani pozvani su na strpljenje „dok institucije ne obave svoj posao“.

„Budimo strpljivi dok nas sve institucije službeno ne obavijeste o rezultatima istraga i izvida. Vaša nagađanja i medijske špekulacije samo štetite interesima grada“, poručio je zamjenik gradonačelnika Damir Marenić.

Pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđica Aragović ponovila je stajališta Ivice Kirina i gradske uprave da je isključivi krivac za „nestanak“ novca pokojni pročelnik jer pronevjereni novac trošio na kocku, da je bio „dekoncentriran i nije bio udubljen u probleme koje nije sagledavao ozbiljno“.

„Sramota me je kao pročelnicu i djelatnicu gradske uprave što nas je netko tko je imao naše povjerenje na tako grub način obmanuo. Nisam mogla posumnjati da osoba koja sjedi pored mene radi bilo što nečasno. Tek sada kada samo čuli s čim se bavio postalo mi je jasno zašto nije bio studiozan, zašto se osjetio nemir kod njega i zašto se nije bavio izučavanjem propisa što se očekivalo od jednog pročelnika. Netko tko je ukrao te novce, bio mrtav ili živ, za mene je lopov“, rekla je Đurđica Aragović.

Privremena pročelnica za financije Vesna Grbac istakla je kako unatoč ovim problemima Grad Virovitica normalno funkcionira. „Sve obveze koje imamo prema dobavljačima podmirujemo na vrijeme, plaće svih djelatnika na proračunu su isplaćene, svi projekti koje provodimo idu zacrtanom dinamikom, a poduzetnici, obrtnici i građani u svakom trenutku mogu doći u gradsku upravu i provjeriti stanje računa“, rekla je Grbac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 21:34