KLASIFIKACIJA

PRVA ANALIZA RIZIKA PO ZANIMANJIMA Tko su oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj: Dobili smo podatke HZJZ-a, pogledajte što otkrivaju

 
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nakon 36 dana vraća se javni gradski i prigradski promet, koji je bio stavljen na čekanje kao i životi većine građana Hrvatske dok se situacija sa zarazom Covida-19 ne dovede u prihvatljivu fazu.

Broj oboljelih se smanjuje, epidemiološka slika je dobra i dozvoljava popuštanje mjera. No, tko su oboljeli od koronavirusa. Čime se bave, je li njihov posao ‘odgovoran’ za razbolijevanje?

Od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili smo klasifikaciju po zanimanjima koja se koristi na međunarodnoj razini kada se prate prijave zaraznih bolesti. Te su brojke dobivene na temelju odgovora samih oboljelih. Odgovor o zanimanju nije obavezan, pa je tako za čak 588 osoba od ukupno 2049 navedenih, navedeno kako im je zanimanje nepoznato.

Iz te klasifikacije je vidljivo da nema pojedinačnih zanimanja, liječnik, pekar, vozač, građevinar... nego da je riječ o skupnim podacima, ali ipak se daju izvući neki zaključci. Primjerice u kategoriji uslužnih djelatnosti i trgovine oboljelo je 236 osoba. Ta brojka i nije toliko velika ako uzmemo u obzir da je riječ o radnoj snazi koja je cijelu krizu prebrodila na radnom mjestu. S druge strane radili su i građevinari. Ta su zanimanja koncentrirana u dvije skupine. Jedna je zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji, a druga nosi ime jednostavna zanimanja. Obje te skupine, znači ne samo građevinari nego i ostala zanimanja podvedena pod tu klasifikaciju, imaju ukupno 72 oboljela. Ta brojka bi mogla potvrđivati sve raširenije uvjerenje da se virus teško širi na otvorenom prostoru. S druge strane vidimo i da je četvrtina oboljelih umirovljenika, dok je svega 16 od ukupnog broja oboljelih nezaposleno. Oboljelo je i 202 znanstvenika, 46 školaraca i 29 djece vrtićkog uzrasta. No, za čak 588 nije poznato zanimanje.

Obrada podataka

Ono što je važno za napomenuti je da ukupan broj oboljelih je nešto veći od broja oboljelih koji su službeno objavljeni, jer među ovima u našoj bazi nisu samo potvrđeni slučajevi već ima vjerojatnih slučajeva (to su oni koji nisu laboratorijski dokazani), a ima i prijava koje su još u obradi, tj. možda budu po završetku obrade potvrđeni, a možda budu odbačeni (tj. možda se pokaže da nisu Covid-19). Međutim, ti vjerojatni slučajevi i slučajevi koji su još u obradi ne utječu bitno na strukturu oboljelih po zanimanju - napominje voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, Bernard Kaić.

I ravnatelj Krunoslav Capak kaže kako podaci nisu potpuni za neke detaljnije zaključke i analizu.

- Konkretnije će se znati, prvenstveno kada se bude imalo vremena za obradu podataka. Osim toga, podatke će imati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jer oni znaju podatke osiguranika. Naime, naši podaci su napravljeni na osnovu epidemioloških izvida i ispunjavanja anketa - kaže Capak.

No, kakva god struktura da je, u ovom trenu je povoljna. Kako će biti za desetak dana ostaje tek vidjeti. Naime, danas se dobar dio građana vraća na posao, pa će se znati rezultati popuštanja mjera.

Prilagodba

Dakle, od danas imamo brojne promjene. Prvenstveno, radno vrijeme trgovina vraća se na staro, od 7 do 21, ali neće se raditi nedjeljom. Svi koji imaju radno vrijeme dulje od 10 sati, morat će organizirati rad u dvije smjene s prekidom rada od najmanje jednog sata radi čišćenja i dezinfekcije prostora te izmjene radnika. Također, danas se otvaraju knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

Vrhunski sportaši uz propisane mjere vraćaju se na treninge, a tamo će ako tako žele moći ići javnim gradskim i prigradskim prometom, ali uz pridržavanje protuepidemijskih mjera. Još jedna novost je vezana za tržnice. Odnosno, dopušta se prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko od pet do osam sati te da će se jaja i pčelinji proizvodi moći prodavati na stolovima.

Popuštanje mjera nastavlja se za tjedan dana, točnije 4. svibnja kada se pušta druga faza.

- Sve je u pripremi i na vrijeme će biti gotovo. Dakle, svi će imati vremena za pripremu i prilagodbu našim napucima koji sprečavaju odnosno smanjuju mogućnost zaraze - kaže Capak.

Na pitanje kada ćemo moći putovati iz županije u županiju, kaže, ne još.

- To je u ovom trenu dosta rizično. Prema mojoj procjeni neće toga biti još mjesec dana, jer realno bismo mogli očekivati da jako puno ljudi s kontinenta ode na jug - istaknuo je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:44