AFERA 'ŠPICPAPAK'

PRVA PRIJAVA ZBOG AFERE S LAŽNIM TOLUŠIĆEVIM FOTOGRAFIJAMA Bivši lider udruge 'Uvijek vjerni' osumnjičen za prijetnju ministru poljoprivrede

Tomislav Tolušić (lijevo) i Krunoslav Grlević (desno)
 CROPIX

Zbog prijetnji ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću fotomontažama na kojima Tolušić konzumira kokain u društvu prostitutke policija je podnijela kaznenu prijavu protiv bivšega vođe navijačke udruge Uvijek vjerni, Krunoslava Grlevića (47).

Riječ je o svojevrsnom epilogu kriminalističkog istraživanja afere koja je u javnosti prozvana “Špicpapak” zbog toga što je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) autentičnost fotografija demantirala, između ostalog, time da je muškarac koji je na fotografijama bio u društvu poluodjevene djevojke, a umjesto čije je glave fotomontirana glava ministra Tolušića, na nogama imao cipele sa zaobljenim vrhom dok je Tolušić ustvrdio kako to ne može biti on jer on samo nosi cipele na špic.

“PNUSKOK je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv hrvatskog državljanina rođenoga 1971. godine zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavaka 2 i 3”, odgovorili su nam u ponedjeljak iz MUP-a na konkretan upit, ne želeći pojasniti točan činjenični opis za koji se tereti Grlevića. Navedeni stavak 3 upućuje, između ostalog, na to da je prijetnja upućena prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u vezi s njezinim radom ili položajem, što dodatno upućuje na to da se na meti prijetnje našao Tolušić.

Kako se može naslutiti, PNUSKOK je koncipirao svoju prijavu najviše na temelju sumnji da je Grlević bio osoba koja je tjedniku Nacional predala sporne fotomontaže. Upravo zbog toga, premda se tijekom istrage spominjalo i ime Grlevićeva poznanika, poduzetnika Claudea Jambrušića, prijava je zasad podnesena samo protiv Grlevića. Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je zajedno s USKOK-om dosad pretražila stanove i poslovne prostore i Grlevića i Jambrušića te ih ispitala.

Za kvalifikaciju o udruživanju potrebno je imati najmanje trojicu osumnjičenika, dok su policajci operativno baratali samo s dvojicom. Takva radna hipoteza policije tvrdila je da su se njih dvojica udružila kako bi fotomontažama uništili Tolušićev ugled te ga natjerali na ostavku. Motiv je pak, prema takvim hipotezama, bilo to što je Tolušić u velikoj mjeri Jambrušiću uskratio poticaje za ekološki uzgoj goveda.

Sukob između Grlevića i Tolušića eskalirao je u ljeto lani nakon što je Jambrušić USKOK-u prijavio saborskog zastupnika Josipa Đakića zbog iznude, tvrdeći da je Đakić od njega tražio 1,5 milijuna kuna, a zauzvrat bi mu Đakić osigurao isplatu poticaja koje je dobivao do Tolušićeve odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29