ONI NEMAJU UGOVOR S DRŽAVOM. I DOBRO IM IDE

Prvatne poliklinike: Nama HZZO ne treba. Pacijenti nam sami dolaze

 Arhiva

ZAGREB - Svaki liječnik koji se okušao u privatnoj praksi sigurno se prije ili kasnije susreo s ponekom teškoćom, bilo da je riječ o kreditu za prostor i opremu ili pak nedostatku pacijenata, barem na početku samostalne karijere.

Dakako, puno je lakše raditi ako liječnik privatnik ima ugovor i siguran prihod barem za dio pregleda ili dijagnostike s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ili dogovorene sistematske preglede s velikom tvrtkom jer onda , kako mnogi kažu, manje boli glava.

No, ima i onih koji su unatoč krizi i recesiji opstali, pa čak i proširili posao, ali pritom su se morali dokazati i velikim znanjem koje obnavljaju iz godine u godinu. Naime, bili oni privatnici ili radili u državnim ustanovama, dobro znaju da je držanje koraka s napretkom medicine jedino jamstvo kvalitetnog i učinkovitog liječenja.

Dr. Ljerka Eljuga: S Rebra sam otišla dok je bio rat, ipak se isplatilo

Onkologinja dr. Ljerka Eljuga, koja već 17 godina radi u vlastitoj privatnoj praksi, i to bez ugovora s HZZO-om, tvrdi da je za uspjeh važno prije svega znanje i odnos prema pacijentima dok su uređaj i općenito tehnologija na drugom mjestu.

Poznati po dijagnostici

- Kad sam se odlučila za privatnu praksu, još je bio rat. Otišla sam sa sigurnog radnog mjesta onkologinje na Rebru u potpunu nesigurnost, ali vjerovala sam da tako mogu više pružiti svojim pacijenticama - kaže dr. Eljuga, poznata po dijagnostici i liječenju raka dojke.

Dodaje da u početku nije bilo lako. Srećom, imala je prostor - roditeljsku kuću - ali trebalo je dignuti kredite za opremu, urediti ambulantu... Danas je, kaže, jako zadovoljna. U poliklinici zapošljava desetak djelatnika, a odnedavno joj se pridružio i sin liječnik, kirurg koji je upravo na subspecijalizaciji iz estetske kirurgije.

- Svi najbolji uređaji nisu dostatni za uspješnu privatnu praksu ako nema znanja. Zbog toga mi svoje djelatnike šaljemo na specijalizacije, edukacije i međunarodne kongrese jer samo tako možemo kvalitetno pomoći našim pacijentima - ističe dr. Eljuga.

Napominje da sve te troškove plaća sama, ali oko četiri tisuće pacijenata koji prođu kroz polikliniku tijekom jedne godine osjeća to kroz kvalitetno liječenje.

Dobar glas daleko se čuje

- Da je predani rad i odnos prema pacijentima put prema uspjehu govori i to što nam oni uglavnom dolaze zahvaljujući “usmenoj predaji”, i to ne samo iz Hrvatske.

Naime, naše je geslo dobar glas daleko se čuje, a loš i dalje pa se silno trudimo da tog lošeg ne bude ni u naznakama - zaključuje dr. Ljerka Eljuga.

Dr. Boris Nemec: Mi, privatnici, brže reagiramo i ulažemo novac u edukaciju

- Prof. dr. Boris Nemec, jedan od vodećih hrvatskih ortopeda, dobro poznat i izvan granica Hrvatske, prije šest se godina upustio u poduzetnički pothvat života. U Matuljima iznad Opatije sagradio je specijalnu bolnicu za ortopediju u kojoj je danas zaposleno 27 djelatnika, od kojih sedam liječnika specijalista.

Nikada, kaže, nije požalio što je napustio sigurnu poziciju vrhunskog i traženog stručnjaka u državnoj bolnici. Svi su zaposleni u stalnom radnom odnosu. Slučaj Medikol ne želi komentirati jer nije dovoljno upoznat s tom pričom.

- Za razliku od državnog sektora, privatnici u zdravstvu puno brže reagiraju na potrebe i u to ulažu novac. Kompletnu sam bolnicu izgradio i opremio kreditnim sredstvima, imam još otplatiti milijun eura kroz četiri godine. Zadovoljan sam time što svih ovih godina uspijevam redovito podmirivati obveze, no iza svega stoji golemi angažman. U bolnici sam od sedam ujutro kasno navečer - ističe dr. Nemec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:31