IZBORNA VEČER

ŠOK I NEVJERICA U HDZ-u NAKON OBJAVE REZULTATA Svi su pokisli, zavladala tišina, na televiziji gledali Bernardića PLENKOVIĆ PRIZNAO 'Nisam zadovoljan'

 
 CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u izbornoj noći, nakon što je HDZ u izborima za Europski parlament osvojio četiri mandata, da je njegova stranka ostvarila relativnu pobjedu u smislu dobivenog postotka i broja glasova, ali i da bi im bilo draže da je to nagrađeno i petim mandatom.

- Današnji dan je za nas relativna pobjeda u smislu postotka i broja glasova. Bilo bi nam draže da je to nagrađeno petim mandatom, no to će očito pričekati za idući ciklus - rekao je Plenković okupljenima u stranačkoj središnjici nakon objavljenih prvih nepotpunih službenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

Najavio je i da će od ponedjeljka ići u analizu svega što su na ovim izborima mogli učiniti više i bolje. Smatra i da se, što se angažmana na terenu i poslanih poruka tiče, uoči današnjeg dana učinilo sve potrebno.

Čestitajući kandidatima koji će od 1. srpnja biti u Europskom parlamentu, izrazio je zadovoljstvo što je u odnosu na prve izbore za Europski parlament, kad je ona 2013. bila 20 posto, a 2014. iznosila 25 posto, sad skočila na oko 30 posto ocjenivši da to znači kako se hrvatski birači identificiraju s europskim temama i te izbore za Europski parlament doživljavaju kao važne izbore u hrvatskom društvu i političkom procesu.

Također, čestitajući i svim drugim kanidatima koji su dobili povjerenje hrvatskih građana na izborima za Europski parlament, Plenković je istaknuo i da je HDZ principijelno i konsezualno na ove izbore išao samostalno što je odluka iza koje stoje.

- To je odluka iza koje stojimo i smatram da je ona izrazito ispravna i dobra - poručio je. Smatra i da se na ovim izborima dogodila velika disperzija glasova te je u takvim okolnostima oko tisuću glasova HDZ-u nedostajalo za peti mandat.

- S te strane mogu reći da nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan time da smo išli samostalno, da smo osvojili četiri mandata i da će naši zastupnici nastaviti raditi posao u provedbi naših europskih ambicija - kazao je Plenković. Dodao je i da je njegova vlada izrazito proeuropska te proeuropski vode i HDZ.

Izrazio je i uvjerenje da će polako doći do toga da će birači dugoročno vidjeti tko su one političke snage koje ozbiljno rješavaju teške i nagomilane probleme hrvatske tranzicije.

- To je ono što ova vlada HDZ-a radi. Mi ćemo to raditi angažirano, zalagat ćemo se, kao i do sad, za europske vrijednosti u hrvatskom društvu. To će naši zastupnici činiti i u Europskom parlamentu jer će Europska pučka stranka i dalje biti relativno najsnažnija politička obitelj u novom sazivu Europskog parlamenta - istaknuo je.

Plenković je izjavio i da je to što je na njihovoj listi izabrana i zastupnica iz BiH (Željana Zovko) snažna poruka za prava Hrvata u toj zemlji kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u toj zemlji te kao "svojevrsni glas i njih, ali i te teme koja će to pitanje držati u fokusu europskih institucija, osobito Europskog parlamenta".

Kopal o rezultatima HDZ-a: Dogodio nam se crni labud

Glavni analitičar HDZ-a, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Robert Kopal, komentirao je za N1 izborne rezultate.

Kopal je bio i voditelj kampanje i rekao je da je ona bila dobra te da sa strane HDZ-a nije učinjena pogreška. Ipak, nije zadovoljan s osvojena četiri mandata, jer su iz HDZ-a očekivali da će osvojiti pet.

"Dogodilo se što se rijetko događa, a to je crni labud. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima. Kad se pogleda Europu, događa se puno teško predvidljivih stvari. HDZ-u se to nažalost dogodilo, glasovi su se disperzirali na jako puno fronti. Bile su 33 liste, izlaznost koja je 20 posto nadmašila izlaznost 2013.", rekao je Kopal.

"S naše strane je napravljeno ama baš sve, ali postoje i crni labudovi. Tjedan dana nam treba da to sve analiziramo", rekao je Kopal.

"Dogodio se neki odmak od uobičajene pogreške, a što se dogodilo, to ćemo istražiti. Znam što se dogodilo, ali da bih mogao potvrditi hipotezu, moram je i dokazati. Bilo bi neodgovorno od mene reći što je, a da ne mogu dokazati", rekao je Kopal.

----------------------------------

KRONOLOŠKI TIJEK DOGAĐAJA

0:14 - Čeka se obraćanje predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Tu i tamo se u stožeru prolomio mlaki pljesak.

Premijer je izašao sam na pozornicu i obratio se stožeru, smiren, ali očito ne suviše zadovoljan.

- Zahvala svima koji ste radili u kampanji i za izbor naših 4 kandidata - rekao je Plenković uz pljesak okupljenih.

- Zadovoljan sam što je izlaznost na izborima bila skoro 30 posto, dakle 8 posto više nego 2013., što pokazuje da birači te izbore shvaćaju kao važne. Čestitam i svim drugim kandidatima koji su dobili povjerenje građana, vjerujem da će zastupati interese hrvatskih birača.

Važno je da je HDZ na ove izbore išao samostalno, smatram da je to bilo dobra, konsenzualna odluka. Nisam zadovoljan jer nam je malo glasova nedostajalo da osvojimo peti mandat, ali očito je da se biračko tijelo u Hrvatskoj snažno disperziralo.

Zagreb, 260519.
Trg zrtava fasizma, sjediste HDZ-a.
Pracenje izbornih rezultata Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Mi smo proeuropski orijentirana stranka i vjerujem da će birači prepoznati da se borimo da riješimo nagomilane problem iz hrvatske tranzicije. Želim još jednom zahvaliti našem stožeru, svim mladima koji su sudjelovali u kampanji i svima koji su glasali za nas na izborima - rekao je Plenković te se poimence zahvalio svim kandidatima s liste.

- Već sutra krećemo u analizu i vidjet ćemo što se moglo učiniti bolje. Šteta što to nije nagrađeno s petim mandatom, ali očito će to pričekati idući ciklus - rekao je Plenković i napustio prostoriju.

----------------------------------

23:54 - Razočaravajući rezultat za HDZ komentirao je i ministar uprave Lovro Kuščević.

- Mi smo pobjednici izbora, dobili smo najviše glasova od svih lista. No, s četiri mandata naravno da nismo zadovoljni. Mi smo kampanju radili za pet mandata. Ali pričekamo još službene rezultate.

Desnica vam je oduzela veliki broj glasova, zašto se to dogodilo? - pitao je novinar.

- Čestitam svima koji su osvojili mandat, očito je došlo do podjele biračkog tijela i do tog desnog tijela birača.

Jesu li vas birači desnice kaznili?

- Ja nisam još radio analize pa ne mogu to komentirati.

SDP je osvojio sve veće gradove, jesu li vas to birači kaznili u gradovima? - ustrajan je bio novinar.

Malo je splasnula euforija u HDZ-u, a nije bilo oduševljenja čak ni kad ste bili na pet mandata.

- Ma ne možemo reći da smo zadovoljni, zato je takva atmosfera. Ako ostanemo na 4, ne možemo reći da smo zadovoljni.

----------------------------------

23:36 - Željko Renier prvi je od HDZ-ovaca komentirao rezultate HDZ-a koji osvaja 4 mandata, manje od pet koje su željeli.

- Možda će za pet minuta biti drugačije, moramo pričekati konačne rezultate pa vidjeti što jest, a što nije.

Obrađeno je 95 posto glasova, rezultat je ostao isti - dodala je novinarka.

- Još uvijek tih pet posto može promijeniti rezultate, oni iz inozemstva, s brodova...

Ako ostane ovako, je li ovo potop HDZ-a?

- Ma kakav potop HDZ-a? Naš cilj je bilo pet mandata, dobili smo četiri kao i na prošlim izborima.

Imate jednak broj mandata kao i SDP-a, znate to?

- Ako je to tako... - samo je završio Renier

----------------------------------

23:22 - Prema prvim rezultatima HDZ dobiva 4 mandata, što je izazvalo mali šok među okupljenima. Trenutno svi gledaju obraćanje Davora Bernardića koji zajedno sa stožerom SDP-a slavi također osvojena 4 mandata.

Svi su pokisli i vlada opča tišina, javlja naš novinar. Pogotovo u odnosu na raspoloženje koje je vladalo prije 15-ak minuta.

20:36 - Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević poručio je u nedjelju, nakon novih rezultata izlaznih anketa po kojima njegova stranka ipak osvaja pet mandata u Europskom parlamentu, da je HDZ jako zadovoljan rezultatima anketa.

"Za vrijeme kampanje smo govorili da očekujemo pet mandata i po izlaznim anketama vidimo da je tome tako. HDZ je jako zadovoljan s ovim anketama i rezultatima", rekao je Kuščević novinarima nakon objave novih rezultata izlaznih anketa.

Na novinarsko pitanje kako komentira da je razlika u postotcima između HDZ-a i SDP-a samo pet posto, odgovorio je kako je na kraju bitan broj mandata istaknuvši da su hrvatski birači prepoznali ono što je bilo najbolje za izabrati.

Najavio je da će HDZ analizirati sve rezultate izbora i razliku po svakom izbornom mjestu i jedinici te vidjeti o čemu se radi.

Upitan za komentar niske izlaznosti na europske izbore Kuščević je izrazio nezadovoljstvo tom činjenicom. "To je nešto čime sam jako nezadovoljan. Žao mi je da naši birači više ne percipiraju EU, da više ne percipiramo činjenicu da smo njezin dio, da EU može u bitnom doprinijeti boljem razvoju Hrvatske, a isto tako i mi možemo pomoći razvoju EU-a", rekao je.

Smatra kako će hrvatski građani ubuduće imati veći senzibilitet te će biti veći izlazak na europske izbore. Zato su, kaže, "podigli financiranje predizborne kampanje" za izbore za Europski parlament, kako bi ove izbore napravili što vidljivijim građanima.

I druga na HDZ-ovoj listi za Europski parlament Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa istaknuvši kako je pet mandata i bio njihov cilj. "To smo postavili za cilj u kampanji i to ćemo sigurno realizirati", poručila je.

Izrazila je zadovoljstvo kampanjom rekavši kako su u njoj govorili samo o sebi, a ne napadali nekoga drugoga. "Govorili smo o sebi, o budućnosti Hrvatske i EU-a. Nije mi drago ako bi ostali ovakvi diversificirani rezultati jer to nije dobar smjer za Hrvatsku", kazala je.

I Šuica je nezadovoljna niskom izlaznošću na izbore. Očito još kod nas nije dovoljno sazrela svijest o važnosti ovih izbora, rekla je, i koliko je važna uloga Europskog parlamenta, koji glasuje o proračunu, bira Europsku komisiju i njezina predsjednika, ratificira međunarodne ugovore i sl.

----------------------------------

20:20 - Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka u prošlom sazivu EP-a smatra da je HDZ isprofilirao mlade kandidate:

- Imamo puno prepoznatljivih lica i naša kampanja je bila afirmativna i dobra. Nismo ni za koga govorili da nije dobar ili nešto slično.

Inače, u stožeru HDZ-a je i Milijan Brkić koji se pred zgradom na Trgu žrtava fašizma sa svima rukovao i pozdravio.

----------------------------------

20:00 - Pet mandata je ono što smo očekivali i ono na čemu smo radili - rekla je nakon objave drugih anketa ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Na pitanje jesu li se prepali nakon izlaznih anketa u 19 sati, ministar uprave Lovro Kuščević je rekao da nije:

- Nismo se ni malo prepali, imamo već iskustva s predizbornim anketama - rekao je Kuščević i na pitanje novinara dodao da se ne boji da će Ressler dobiti manji broj preferencijalnih glasova.

Pejčinović Burić nije htjela komentirati rezultate više manjih stranaka koje su iznenadile na izborima, barem prema anketama.

- Još se mogu mijenjati rezultati, očekujemo da će naša lista biti prva. Ovih pet mandata je izvrstan rezultat za jednu stranku.

----------------------------------

19:54 - Novinari Jutarnjeg iz središnjice HDZ-a javljaju da je atmosfera malo živnula u stožeru nakon objave novih anketa prema kojima osvajaju 5 mandata u Europskom parlamentu.

----------------------------------

Nakon objave izlaznih anketa u stožeru HDZ-a okupljeni su ostali mirni, bez pokazivanja emocija, iako bi 4 mandata, koliko im daju prve ankete, bilo manje od onoga što je stranka očekivala.

U stožeru je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je smrknutog lica promatrao objavu izlaznih anketa pa odmah komentirao rezultate:

- Prema našim procjenama dobivamo 5 mandata, tako da ne bismo žurili.

Na pitanje novinara je li neuspjeh za HDZ ako osvoje samo 4 mandata, Jandroković je odgovorio:

- Polako, nećemo još davati nikakve ocjene i nećemo govoriti na način na koji vi govorite.

Upitan boji li se manjeg broja glasova za Karla Resslera, vodećeg na listi HDZ-a, Jandroković je kazao:

- Ne bojim se za Resslera, vjerujem da će dobiti veliki broj glasova. Važno je sačekati službene rezultate, a tek onda možemo govoriti meritorno.

Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je u nedjelju, nakon objave rezultata prvih izlaznih anketa, kako očekuje da će njegova stranka do kraja večeri ostvariti zacrtani cilj - pet mandata u Europskom parlamentu.

FOTOGALERIJA: Praćenje izbornih rezultata u stožeru HDZ-a

"Pratimo prve rezultate koje će nam dolaziti, ali i prve prave rezultate, a ne izlazne ankete jer su one i ranije bile dosta nenaklonjene HDZ-u. Uvjeren sam da ćemo do kraja večeri uspjeti ostvariti ono što smo si zacrtali kao cilj - da HDZ u Europskom parlamentu ima pet zastupnika", rekao je Ressler komentirajući prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja četiri mandata. Dodao je kako se radi o prvim izlaznim anketama, a prve rezultate očekuju oko 23 sata.

Istaknuo je kako su vodili pozitivnu kampanju, a odjeci s terena su, kako je rekao, dosta pozitivni za provedenu kampanju u proteklih 30 dana, ali isto tako i za današnji dan.

Osvajanje pet mandata očekuje i Tomislav Sokol, treći na listi za Europski parlament. "Vjerujem da će službeni rezultati biti na kraju takvi da ćemo osvojiti pet mandata", kazao je.

Inače, Andrej Plenković stigao je u središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, u kojoj se nalazi i izborni stožer stranke. Premijer je stigao u 6:40 u konferencijsku salu u kojoj se čekaju rezultati, pozdravio je okupljene pa otišao u druge prostorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:27