NOVI NACRT

PRVE REAKCIJE NA NOVI NACRT OBITELJSKOG ZAKONA 'Ako ste mislili da smo do sada radili cirkus u Saboru, onda samo čekajte što ćemo tek napraviti'

 
Bojan Glavašević i Peđa Grbin
 Goran Mehkek / CROPIX

Novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, koji je ovih dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, očekivano je izazvao reakcije.

Tako se nakon pisanja Jutarnjeg cijela oporba digla na noge i požurila na društvenim mrežama najaviti žestok otpor novom nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona.

Peđa Grbin (SDP) na Facebooku je napisao da nas autorica Obiteljskog zakona vraća desetljećima u nazad.

- Kao zastupnik koji je u ime Kluba zastupnika SDP-a govorio o donošenju Obiteljskog zakona u pretprošlom sazivu Sabora i s kolegicom Marijom Lugarić pripremio amandmane koji su u potpunosti izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu – na što sam neizmjerno ponosan – danas moram pisati o ovoj novoj sramoti iz pera ministrice Murganić.

Upravo one ministrice koja je svojedobno, upitana za jedan slučaj nasilja u obitelji odgovorila: »To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila«. Ta ministrica, koja na pitanje nasilja u obitelji lakonski odmahuje rukom i kaže „To vam je tako u braku“ danas je autorica Obiteljskog zakona kojim se Hrvatska vraća najmanje 3 desetljeća u nazad.

Prije četiri godine napravili smo velik civilizacijski iskorak i potpuno, u svim pravima, ali i obvezama, izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu. Time smo, kao i donošenjem Zakona o životnom partnerstvu, poručili hrvatskim građankama i građanima da su potpuno slobodni u izboru načina kako će živjeti, kako se voljeti i kako će ostvarivati svoja prava koja proizlaze iz zajedničkog života. Za mene osobno odluka da s nekim živiš i u takvoj životnoj zajednici provedeš najmanje tri godine ili imaš zajedničko dijete daleko jača nego komad papira kojeg ti daju crkva ili država i na kojem piše da si u braku. Za nju treba daleko više truda, volje i odlučnosti i obveza je države da taj trud, tu volju i tu odlučnost prepozna i prizna joj adekvatna prava.

Prije četiri godine mi smo to prepoznali i unatoč silnim pritiscima pa i skandaloznoj odluci Ustavnog suda o suspenziji čitavog zakona, u potpunosti smo izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu. Ali danas se, zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u, očito spremamo za korak nazad…

Dopustit ću si stoga uputiti nekoliko poruka svima onima koje ova materija zanima, ali i HDZ, odnosno njihovim koalicijskim partnerima.

Prvo, ovaj prijedlog zakona, ali isto tako i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu živi su dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu niti umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji. Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad.

Drugo, kolegama iz HNS-a: potpuno izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice, kao i puno pravo izvanbračne zajednice na posvajanje djeteta, ušlo je u Obiteljski zakon tek nakon podnošenja amandmana koje smo predali zajedno, mi iz SDP-a i vi iz HNS-a. Pošteno je stoga pitati vas jeste li promijenili stav ili ćete i dalje zastupati ono što ste zastupali prije tri godine?

Treće, HDZ-u i Vladi: ako mislite da je ono što smo napravili prilikom donošenja Poslovnika Hrvatskog sabora bio cirkus i opstrukcija, onda samo čekajte što ćemo napraviti ako ovakav prijedlog Obiteljskog zakona pošaljete u proceduru. Iskoristit ćemo sve, ali sve metode parlamentarne i izvanparlamentarne borbe da to spriječimo - napisao je na Facebooku Grbin.

Slično razmišlja i njegov partijski kolega Arsen Bauk koji je, doduše, u svojoj objavi bio puno kraći.

- Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji - napisao je Bauk na Facebooku.

Nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona komentirao je i Bojan Glavašević.

- Ako ovakav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru, SDP će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti. Gospodin premijer neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku - napisao je na Twitteru Glavašević.

Svoj komentar nacrta Obiteljskog zakona dao je i šef SDP-a Davor Barnerdić.

- Ministrica Murganić nas ponovno vraća u srednji vijek s prijedlogom novog Obiteljskog zakona. Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji su jednako vrijedne. Djeci se mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti - napisao je na Twitteru Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24