NAČELNIK POD ISTRAGOM

PRVI ČOVJEK ŠKABRNJE O OPTUŽNICI USKOK-a 'Ne sjećam se baš svih detalja, ali milijardu posto nisam kriv!'

Nediljko Bubnjar
 Luka Gerlanc / CROPIX

- Evo, baš mi je stiglo rješenje da je USKOK pokrenuo istragu. Nije baš ugodno kad čovjek postane predmet interesa javnosti iz tog razloga, ali mogu reći da sam sretan jer ću dobiti priliku konačno objasniti o čemu je riječ i dokazati da nijedna kuna nije prošla u nečiji džep, nego da je sve potrošeno u korist općine.

Zaboravio detalje

Ne mogu sada o detaljima jer je toga toliko da ne znam sve napamet, a nekih stvari se ne mogu prisjetiti jer su otprije 10 godina, ali milijardu posto sam uvjeren da sam nevin - tako nam se načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar branio od USKOK-ovih optužbi koje ga terete da je brojnim malverzacijama iz općinskog proračuna izvukao 1,44 milijuna kuna.

USKOK-ovi istražitelji sumnjaju da su načelniku Bubnjaru pomogli njegova bivša zamjenica Kristina Erlić i još troje njih fiktivnim građevinskim radovima i putnim nalozima.

Oni su podizali novac putem virmana i službene kartice i tako ga izvlačili 11 godina, od 2006. do 2017. godine, počinivši kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, odnosno pomaganja u tom činu.

Gradnja staze

Načelnik je tako, smatra USKOK, od listopada 2006. do prosinca 2008., na traženje i u dogovoru s drugookrivljenom direktoricom jedne tvrtke, u namjeri da tom društvu pribavi znatnu imovinsku korist, zaključio Ugovor o gradnji pješačke staze i naložio plaćanje računa iako su oboje znali da svi fakturirani radovi nisu izvedeni, oštetivši općinu za više od 230.000 kuna. Nakon toga je s poslovođom druge tvrtke, koji je u postupku trećeokrivljeni, na isti način izvukao 340.000 kuna.

Smatraju i da je potpisom i pečatom ovjerio putne naloge u kojima je neistinito navodio da je riječ o službenim putovanjima, o čemu nije pisao izvješća, svjestan da nije bila riječ o takvima, nego o privatnim putovanjima, na koja je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine.

Naplaćivao je dnevnice, a račune za gorivo, hotelski smještaj i hranu, kao i odjeću i kožnu galanteriju, plaćao je službenom karticom. Tako si je pribavio korist od 58.000 kuna, a drugim osobama 7500 kuna. Od 2013. do 2017. godine, smatraju istražitelji, u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama te na benzinskim postajama na štetu Općine, a na korist vlastitog budžeta, pronevjerio je čak 637.000 kuna.

Bivšoj zamjenici Erlić na teret stavljaju 172.000 kuna pribavljenih na isti način. Zanimljivo je da su takve radnje prestale u rujnu 2017. godine, kad je u javnost dospjelo mišljenje Državne revizije o poslovanju Škabrnje, koje je zbog brojnih nepravilnosti proslijeđeno Državnom odvjetništvu, na temelju kojega je USKOK i pokrenuo istragu. Državni revizori zaključili su da financijski izvještaji ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja i stanje imovine i obveza. Poslovanje u znatnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima.

Otkriće revizije

Ono što je zanimljivo je to da se revizija u toj općini obavljala i 2008. godine, kad ju je vodio isti načelnik, s jednako tragičnim nalazom. On je obećao da će se popraviti, poslije je osvojio još dva mandata i, čini se, nastavio po starom. Njihov godišnji proračun je oko 7 milijuna kuna, međutim, većinu iznosa čine razne dotacije s državne razine, te je izvornog novca samo 1,4 milijuna kuna, što znači, ako USKOK-ove sumnje dobiju sudsku potvrdu, da je načelnik zamračio jedan cijeli godišnji općinski budžet.

- Naslijedio sam četiri milijuna kuna dugova, a izvorni proračun je 1,4 milijuna. U tim uvjetima morao sam poslovati četiri godine, smanjiti obveze, i još nešto raditi, kao što se to očekuje od načelnika. Zato sam morao pribjegavati improvizacijama iako sam bio svjestan da su to nepravilnosti - prokomentirao nam je izvješće Državne revizije načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:08