PILOT-PROJEKT

PRVI GRADOVI KOJI SU POČELI PRIKUPLJATI PODATKE ZA BUDUĆI POREZ 'Svakoga dana nam se dvadesetak građana prijavljuje za plaćanje poreza na nekretnine'

 Vlado Kos / CROPIX

Mirko Korbar iz Zoljana, prigradskog našičkog naselja, jedan je od šest tisuća obveznika plaćanja komunalne naknade u ovom slavonskom gradiću kojeg je Gradska uprava ovih dana pozvala da podnese prijavu o nekretninama u svome vlasništvu, što je temelj za uvođenje poreza na nekretnine koji u Hrvatskoj na snagu stupa sa 1. siječnja 2018. godine.

Korbara smo u utorak susreli u zgradi Gradske uprave, gdje su postavili informativni pult na kojem građani mogu dobiti sve informacije o budućem porezu na nekretnine, ali i zatražiti pomoć u popunjavaju formulara.

Baza podataka

- Dobio sam obavijest i formular na kućnu adresu, ali da ne bih nešto pogriješio u popunjavanju, radije sam došao ovdje potražiti pomoć. I evo, sve je vrlo brzo bilo gotovo - rekao nam je Korbar, kojemu je u popunjavanju formulara pomogao mladi Našičanin Marko Juričević, koji se u Gradskoj upravi nalazi na stručnom osposobljavanju.

- Građani se uglavnom dolaze informirati, ali većini odmah pomognemo ispuniti formular, jer nekima to nije tako jednostavno. Danas do 10 sati već ih je bilo desetak, a dnevno ih u prosjeku primimo od 15 do 20 - rekao nam je Marko Juričević, koji strpljivo pomaže svojim sugrađanima u popunjavanju formulara, za što mu oni, pak, moraju pomoći tako da imaju pripremljene papire o svojim nekretninama iz kojih se mogu vidjeti svi potrebni podaci za izračun visime poreza: brojevi katastarskih čestica, zemljišno-knjižnog uloška, kvadratura korisne površine objekta, stanje nekretnine, godina gradnje, vlasnički udio, podaci o vlasniku i suvlasnicima, dokaz o legalnosti zgrade... Sve su to, naime, podaci temeljem kojih će se u konačnici formirati iznos poreza na svaku pojedinu nekretninu, a prema kriterijima utvrđenim Zakonom o lokalnim porezima. Korbar nam je dodao i da ne strahuje od novog poreza, rekavši da mu je jasno kako je to samo zamjena za dosadašnju komunalnu naknadu.

Našice i Daruvar prvi su hrvatski gradovi koji su počeli prikupljati bazu podataka za porez na nekretnine.

Stjepan Pintarić, gradonačelnik Našica, rekao nam je da su se za to počeli pripremati čim je donesen novi zakon.

- S obzirom na to da do 30. studenoga 2017. moramo donijeti odluku o visini poreza, a kako nam je baza za to evidencija nekretnina, procijenili smo da u prikupljanje podataka moramo krenuti što prije kako bismo stigli sve odraditi na vrijeme, jer je riječ o obimnom i vrlo ozbiljnom poslu. Naši djelatnici prošli su potrebnu edukaciju, a građane smo prije mjesec dana o ovim aktivnostima izvijestili putem medija, ali i slanjem obavijesti, kao i formulara za popunjavanje na kućne adrese zajedno s uplatnicama za komunalnu naknadu.

Dobar odaziv

Unazad desetak dana imamo i informativni pult, a tada smo i počeli s operativnim radom na prikupljanju podataka - rekao nam je gradonačelnik Pintarić, potvrdivši kako dnevno kroz našičku Gradsku upravu u tu svrhu prođe 15-20 građana, ali dobar dio formulara vraća im se i elektronskom poštom.

- Točne brojke nemamo, ali odaziv građana je vrlo dobar. Uskoro ćemo formirati i dva tima koji će ići na teren, u obilazak naših starijih sugrađana koji nisu u mogućnosti doći k nama - dodao je Pintarić.

Paralelno s time, Grad Našice je od Državne geodetske uprave zatražio i službene katastarske podatke, a od Porezne uprave podatke o vrijednosti nekretnina na gradskom području. Kada sve skupe, dobivene podatke će usporediti te izraditi veliku bazu podataka koja će biti temelj za obračun visine poreza. Do nje će se, pak, doći izračunom vrijednosti boda i koeficijenata zone u kojoj se nekretnina nalazi te koeficijenata namjene, stanja i dobi nekretnine, koji su određeni zakonom.

Konačan iznos

Zone će, rekao je Pintarić, ostati iste kakve su za sadašnji komunalni doprinos i naknadu, a do vrijednosti boda doći će analizom sadašnje komunalne naknade. Ipak, vjeruje da će konačan iznos koji će građani plaćati biti vrlo sličan sadašnjem trošku naknade.

Lokalnim sredinama 300 mil. kuna više

Prihodi jedinica lokalne samouprave od komunalne naknade na godišnjoj razini iznose oko 2,1 milijardu kuna.

Uvođenjem novog poreza na nekretnine i nešto drugačijim obračunom prihod bi im trebao porasti za čak oko 300 milijuna kuna, pri čemu bi veći teret pao na vlasnike novijih kuća i stanova, koji mogu očekivati veće račune nego što im je trenutni trošak komunalne naknade. Oni, pak, koji žive u starijim objektima trebali bi proći nešto jeftinije nego što su plaćali do sada.

Što je sve potrebno
  • broj katastarske čestice
  • zemljišno-knjižni uložak
  • kvadratura korisne površine
  • stanje nekretnine
  • godina gradnje
  • vlasnički udio
  • podaci o vlasniku i suvlasnicima
  • dokaz o legalnosti objekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:26