BEZ DISTANCE I MASKI

Prvi korak prema popuštanju mjera: Kreću pilot projekti tuluma s cijepljenim građanima

O rezultatima ovisi hoće li idući potez ka većem otvaranju biti omogućavanje koncerata i drugih većih događanja
Ilustracija, prizor iz koncerta u Liverpoolu
 Paul Ellis/AFP

Premda je danas bilo samo devet posto pozitivnih među testiranima na covid-19, odnosno ukupno 665, do kraja ovog mjeseca neće biti dodatnih popuštanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj, odlučni su u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Naime, prije dodatnog popuštanja mjera idućih će se nekoliko tjedana provoditi pilot-projekti održavanja raznih događanja kojima će moći nazočiti na početku samo građani cijepljeni dvjema dozama, s tim da od posljednjeg cijepljenja moraju proći dva tjedna. Potom će se organizirati skupovi na kojima će biti i oni koji su u najviše posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu.

Tjedan dana nakon događaja sudionici takvih okupljanja testirat će se PCR testovima, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze, brojke onih koji će moći na takve priredbe postupno će se povećavati. Napominje se da će svi sudionici sudjelovati dobrovoljno, a dok traje skup, neće nositi maske niti se pridržavati distance. O rezultatima ovisi hoće li idući potez ka većem otvaranju biti omogućavanje koncerata i drugih većih događanja s većim brojem ljudi koji imaju neki oblik zaštite.

Ni u Zagrebu zasad ne razmišljaju o popuštanju mjera, ali ističu da, primjerice, PCR testovi pokazuju da sve više testiranih ima sve manje virusa u brisu. Naime, sve je više onih kojima se za dokaz covida-19 mora raditi i više od 30 tzv. ciklusa kako bi se dokazalo da je osoba pozitivna na koronu. No, ono što i dalje zabrinjava stručnjake jest činjenica da broj umrlih i dalje ne pada istim intenzitetom kao i broj zaraženih, pa je tako i danas zabilježeno 45 preminulih od covida-19.

Naglašavaju da su umjereni optimisti. Premda danas nije bilo cijepljenja građana na već poznatim punktovima, u Školi narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar" organizirano je cijepljenje osoba s diplomatskim statusom u Hrvatskoj. U organizaciji HZJZ-a i Ministarstva vanjskih poslova, na cijepljenje je pozvano 500 diplomata i članova njihovih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:13