POZADINA TUČNJAVE

PRVI POGLED U POSLOVNA CARSTVA OBITELJI SLIŠKO I PETRAČ Sukob ispred Esplanade u fokus je vratio dvije obitelji koje su punile novine devedesetih

 CROPIX

Račun hotela Sliško u blokadi je posljednje dvije godine.

S minusom od 1,8 milijuna kuna završili su 2018. godinu. Iako je hotel 2014. godine prošao postupak predstečajne nagodbe, kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji je tada iznosio nešto više od 26 milijuna kuna, prevelik je očito teret za hotel s 50 soba i tri konferencijske dvorane. Hotel je još 90-ih pokrenuo Marko Sliško, brat Vjeke Sliška, a danas je njegov suvlasnik 29-godišnji sin Vjeko Sliško, koji se protekli vikend fizički obračunao s Hrvojem Petračem, vrativši u fokus javnosti sukobe stare dvadesetak godina. Upravo je pred tim hotelom 2003. godine ubijen Marko Sliško pod okolnostima koje do danas nisu razjašnjene.

Vjeko Sliško imao je tada 13 godina. Dvije godine ranije na Cvjetnom trgu ubili su njegova strica, prema kojem je dobio ime. Sliško junior, govore mi oni koji ga znaju, nije se lako nosio s tim. Istetovirao je likove oca i strica, a i teglice meda, čiju je proizvodnju pokrenuo, ukrasio je očevim likom. Policiji je poznat od ranije, njegove mlađe dane obilježili su incidenti poput prometnih nesreća, pucanja iz kalašnjikova po zgradi u Radničkoj ulici, ali posljednjih se godina navodno “smirio”, pokrenuo je posao, zazirao od problema, držao se, kažu, rute kuća - posao, hotel Sliško - Kozari bok. Jer i ranije se jednom, neslužbeno doznajemo, našao s Hrvojem Petračem na istome mjestu u isto vrijeme, ali radilo se navodno o otvorenju restorana, koji je čim je to shvatio napustio, upravo da se s njim ne bi susreo “oči u oči”.

Djeca preuzela poslove

- Ali ovakvu situaciju, da će se njih dvojica sresti na ovaj način, nitko nije mogao predvidjeti - govori nam sugovornik blizak obitelji Sliško.

Obitelj Hrvoja Petrača, kao ni on, ne želi javno komentirati incident.

- Nemamo komentara. Neka to što prije ostane iza nas - neslužbeno poručuju iz Petračeva kruga. Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda protiv Sliška je odredio jednomjesečni istražni zatvor u Remetincu. Sumnjiči ga se da je proteklu subotu prijetio te teško ozlijedio 64-godišnjeg Petrača.

- Riječ je o zamjeni teza, napadač je postao žrtva, a napadnuti, u konkretnom slučaju Vjeko Sliško, napadač. Iako je Sliško bio napadnut i branio se, istražnim pritvorom sustav ga sad dodatno kažnjava, ali žalit ćemo se i nadam se da će pregledom nadzornih kamera biti utvrđena stvarna dinamika događaja. Jer ovime ne samo da pati Vjeko Sliško osobno, nego i njegovi privatni poslovi - govori odvjetnik Milko Križanović, opisujući stanje njegova klijenta Sliška, inače ugostitelja, vlasnika tvrtke Top kan d.o.o. za proizvodnju meda te suvlasnika hotela Sliško. Sumnjiči ga se i za nanošenje teške tjelesne ozljede Petraču, no njegova obrana kaže da on, pak, sad strepi za vlastitu sigurnost.

Petračeva strana šuti.

- Nemamo komentara - ponavljaju iz obitelj Petrač. Mladi Sliško od ranije Petraču, neslužbeno doznajemo, navodno nije bio poznat.

I dok su obitelji - Petrač i Sliško - još od devedesetih punile stupce crnih kronika, istodobno su u Zagrebu gradili obiteljske biznise, pa i kompanije, koje su se bavile raznim djelatnostima, od ugostiteljskih i uslužnih, kao što su lokali, restorani, hotel, pa preko proizvodnje vina, meda, do trgovine vojnom tehnologijom, čime se i danas navodno bavi Hrvoje Petrač. Iako se većina poslova koje su obitelji imale 90-ih u međuvremenu ugasila, poduzetništvom se danas bave i njihova djeca. Poslovni dnevnik je ovih dana otvorio temu poslovnog portfelja obitelji Petrač i Sliško, otkrivši upravo spomenutu proizvodnju meda u teglicama s likom Marka Sliška, pa smo tim tragom pokušali istražiti kako danas stoje njihovi biznisi.

Petrač napustio kompanije

Međutim, Hrvoje Petrač u sudskom registru se još spominje samo kao član društva K.M.P., koje od 2014. zapravo ne ostvaruje značajnije prihode. Sve ostale kompanije je napustio. Iako je njegov poduzetnički put još od 90-ih, sve dok nije završio u zatvoru, bio iznimno uspješan. Petrač je bio uvoznik automobila Volvo i kave Lavazza, vlasnik restorana Cantinetta i kafića Down Town. Rođen 1955. godine u Slavonskom Brodu, gimnaziju je završio u Zaboku te Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Počeo je raditi u Šipadu, pa u Ferimportu. Raspadom Jugoslavije ušao je u biznis u kojem se širio se sve do 2004. godine, do otmice sina generala Vladimira Zagorca. Petrač je cijelo vrijeme otmice bio u inozemstvu, odakle se nije vratio niti kad su uhićeni ostali optuženi. Uhitili su ga tek nakon godinu i pol dana u Grčkoj. Dotad je već bio osuđen na šest godina zatvora. No, obitelj Petrač se i danas u sudskom registru povezuje s desetak tvrtki, koje uglavnom vodi sin. Svojedobno je i Hrvoje Petrač s Dejanom Košutićem, unukom Franje Tuđmana, bio suvlasnik Kaptol banke. No, poslovi iz devedesetih mahom su se ugasili. Najuspješnija obiteljska tvrtka danas je Petrač d.o.o., čija su vina osvojila i nekoliko Decanterovih nagrada - lani su imali 2,3 milijuna kuna prihoda i šest zaposlenih.

I obitelj Sliško dugo se bavi poduzetništvom, još od 1996. godine vode hotel pokraj zagrebačkog Autobusnog kolodvora, ali čije je poslovanje danas u teškoj situaciji. Račun hotela Sliško je u blokadi od 2017. godine. Na financijskim servisima je vidljivo da su 2018. godine prijavili prihod od samo 191,4 tisuće kuna, iako je 2017. godine hotel ostvario prihod od 1,7 milijuna kuna, 2016. godine, čak, 5,4 milijuna kuna, 2015. također 4,9 milijuna kuna, a 2014. godine 6,3 milijuna kuna. Jedino je te 2014. godine, kad je sklopljena nagodba, poslovanje hotela završilo u dobiti. Već 2015. gubitak iznosi 1,1 milijun kuna, pa 2016. godine tri milijuna kuna, 2017. završavaju s minusom od dva milijuna kuna...

Problemi s otplatom kredita počeli su još 2013. godine, kad je tvrtka prošla postupak predstečajne nagodbe. Najveće financijsko opterećenje bio je baš taj kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja na nekretnini hotela, smještenog nedaleko od Autobusnog kolodvora, ima zabilježbu. Tijekom predstečajne nagodbe 2014. godine utvrđeno je da se radi o kreditu većem od 26 milijuna kuna. Hotel i dalje vodi obrt koji glasi na suprugu Marka Sliška.

Suvlasnik hotela je i Vjeko Sliško junior, koji je također i vlasnik tvrtke Top kan d.o.o., koja, pak, napreduje i danas broji 24 zaposlena. Ta tvrtka se u početku bavila samo ugostiteljstvom, da bi se 2013. godine Sliško junior odlučio okušati u pčelarstvu, te ga pretvoriti u biznis. Očigledno je u tome i uspio jer Top kan danas na tržište plasira desetak vrsta meda, a uz klasike poput bagrema ili lipe, ima i proizvode kao što su Gentleman (s dodatkom propolisa) i Genius (matična mliječ). Poslovni dnevnik otkrio je da je Sliško odlučio teglice meda ukrasiti logom s likom pokojnog oca Marka. Med se, inače, prodaje u nekoliko trgovačkih lanaca, kao što su Konzum i Tommy. Na financijskim servisima vidljivo je da prihodi tvrtke Top kan stalno rastu te da su lani dosegnuli 7,8 milijuna kuna, uz četvrt milijuna kuna dobiti. Na web stranici Sliskohoney.com, u tekstu koji potpisuje Vjeko Sliško, navodi se da je: “Sliško Honey je obrt koji proizvodi hrvatski med vrhunske kakvoće. Spajamo slatki okus najboljih proizvoda pčela s obiteljskom strašću tradicionalnog pčelarstva koju održavamo već desetljećima...”, navodi se u tekstu koji potpisuje Vjeko Sliško.

Hobi s pčelama postao je posao

Na toj stranici opisao je i kako je počela priča o obrtu Sliško Honey.

“Priča je to puna intrige, predanosti i strasti, a odvija se desetljećima. Moramo se vratiti u 1950-e godine, u malo bosansko selo Brezići, gdje je obiteljski dom obitelji Sliško. U to je vrijeme poljoprivreda bila najpopularnija djelatnost, a obitelj Sliško je prepoznala kako doći do rezultata predanim i teškim radom.

Pedesetih je majka Anđa Sliško, inače šesto od sedmero djece, rodila Marka Sliška. Anđa tada nije znala da će jedan događaj te iste godine promijeniti život i njoj i Marku. Jednog jesenskog popodneva Anđa je ušla u staju i zamijetila nešto pod krovom - mali roj divljih pčela. To je bio početak ove obiteljske priče. Ispočetka su proizvodili med za obiteljske potrebe, a tijekom vremena se Anđin težak rad isplatio i nakon deset godina taj obiteljski hobi prerastao je u brigu o 50 košnica. Obitelj se uskoro preselila u Zagreb i počela baviti ugostiteljstvom dok je istovremeno održavala obiteljsku strast za medom. 2014. godine sam u čast svojoj baki Anđi i svom pokojnom ocu Marku pretvorio naš obiteljski hobi u poslovni projekt, kako bih podijelio okus našeg najboljeg meda sa svijetom”, piše Vjeko Sliško, koji je u svibnju ove godine u Kozari boku otvorio još jednu tvrtku - Truck express, za trgovinu i prijevoz putnika. Od ranije u Kozari boku drži i lokal Heaven, a vlasnik tog prostora bio je njegov otac. Sudeći prema recenzijama na internetu, lokal je dobro posjećen.

- Očekujemo da će određivanje istražnog pritvora biti ukinuto. On to prihvaća kao grubu realnost, ali sad se boji za svoju sigurnost. Bio je napadnut i sad ga još sustav kažnjava, i kakva se onda poruka šalje - kaže njegov odvjetnik Križanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:43