VESELI KVARTET

PRVI PUT OTKAD SUDJELUJEMO U MISIJAMA NATO-a Četvorica hrvatskih vojnika zbog alkoholiziranosti potjerana iz Poljske, među njima i vojni kapelan

 
 Vlado Kos / CROPIX, Ilustracija

Prije mjesec i pol dana Ministarstvo obrane priznalo je da je jedan pripadnik Vojne policije, koji se nalazio u NATO-ovoj misiji u Poljskoj, prilikom dolaska u bazu Bemowo Piskie Area pao na alkotestu te su ga nakratko zadržali poljski vojni policajci.

Kasnije je MORH odgovorio da je taj vojni policajac vraćen u Hrvatsku i protiv njega je pokrenut stegovni postupak zbog kršenja vojne stege. No, Jutarnji list je došao do podataka da u tom incidentu nije sudjelovao samo jedan, nego ukupno tri hrvatska vojnika i vojni kapelan, član Vojnog ordinarijata. Ministarstvo obrane jučer nam je potvrdilo te navode.

“Možemo vas izvijestiti da su tri pripadnika OS-a RH i vojni kapelan, zbog povrede vojne stege, vraćeni u Republiku Hrvatsku iz Republike Poljske. Pripadnici OS-a RH vraćeni su 23. listopada 2017., a vojni kapelan 9. studenoga 2017., sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OS RH i Odluci vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Zbog povrede vojne stege protiv navedenih pokrenut je stegovni postupak”.

Kako neslužbeno saznajemo, sva četvorica su bila u alkoholiziranom stanju, a prilikom njihova povratka u vojnu bazu spomenuti je vojni policajac podvrgnut alkotestu već na ulazu. Kako su ostala dva vojnika i vojni kapelan bili u njegovu društvu, njih trojica podvrgnuta su alkotestu, najvjerojatnije od naše vojne policije, kada su se vratili u svoje prostorije u kampu. Kako je i kod njih utvrđena prisutnost alkohola, pokrenut je postupak njihova povratka u Hrvatsku.

Cijeli incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je hrvatski kontingent sredinom listopada stigao u Poljsku. U Ministarstvu obrane potvrđeno nam je da su u Poljsku upućena trojica novih vojnika, kao i novi vojni kapelan koji su zamijenili veselu četvorku. Vojni kapelan koji je povučen iz Poljske u tri je navrata kao dušobrižnik dosad bio u inozemnim misijama: dva puta u Afganistanu te na Kosovu.

Prema poznatim informacijama, nikad dosad se nije dogodilo da su iz jednoga hrvatskog kontingenta koji se nalazio u nekoj NATO-ovoj misiji zbog kršenja vojničke stege, odnosno pijanstva vraćena trojica vojnika. Također, nije poznato da je dosad u nekom incidentu sudjelovao i vojni kapelan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:31