OGROMAN USPJEH

Prvi put u Hrvatskoj: Dječaku (11) presađena nova pluća, a muškarcu (45) srce i jetra

Dvije operacije na zagrebačkom Rebru, koje je izvodilo pet liječničkih timova, trajale su dulje od 23 sata

KBC Zagreb na Rebru, u kojem su unatrag desetak dana obavljene tri fascinantne transplantacije 

 Neja Markicevic/CROPIX

U KBC-u Zagreb u samo desetak dana učinjene su tri fascinantne transplantacije - srca, jetre i pluća - a oba pacijenta dobro se oporavljaju. Četrdesetpetogodišnjak je dobio novo srce i jetru, a dječak od samo 11 godina nova pluća. Medicinski je to uspjeh svjetskih razmjera jer transplantacije srca i jetre kod istog pacijenta te presađivanje pluća kod djece prava su rijetkost, a sad su prvi put obavljene i u Hrvatskoj.

Svi organi došli su preko Eurotransplanta iz Njemačke, a zanimljivo je da je 45-godišnjak i srce i jetru dobio od istog donora. Stručnjaci drže da je to bilo bitno za uspjeh jer se u tom slučaju očekuje manje komplikacija. Zahvat je počeo u 4 ujutro, a završio iza 17 sati istoga dna.

Jedanaestogodišnjak je pak dobio nova pluća od 14-godišnjaka i sve je trajalo desetak sati.

Kombinirani zahvat

Kako je tekla ova kombinirana transplantacija kod pacijenta koji boluje od metaboličke bolesti amiloidoze, odnosno patološkog nakupljanja bjelančevina u organima i tkivima koji se tako uništavaju, objasnio nam je prof. dr. Hrvoje Gašparović, voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih KBC-a Zagreb.

"Kombinirane operacije srca i jetre vrlo su rijetke u svjetskim razmjerima. Činjenica je da smo to uspjeli napraviti dokaz je kvalitete hrvatskog transplantacijskog programa kroz povijest. Do toga se ne može doći ‘kampanjski‘, već sustavnim radom jer kombinirana transplantacija je nadogradnja već etabliranih transplantacija pojedinačnih organa. Kao ustanova s najvećim brojem transplantacija srca, KBC je bio jasan odabir za tu operaciju. Naime, valja znati da transplantacija srca mora biti u cijelosti gotova prije nego što krene ona jetre. To se radi u istom operacijskom zahvatu, ali u sekvencama, a srce dođe u salu prije jetre.

Naime, vremenski okvir u kojem treba početi i završiti transplantaciju srca je oko četiri sata, u što je uključena i eksplantacija i put organa do Hrvatske. Za jetru je taj vremenski period nešto duži, odnosno nastoji se završiti transplantacija u roku od 6 do 12 sati. Mi moramo pokrenuti srce da bi tim za jetru imao hemodinamsku stabilnost za svoju transplantaciju. Bila su potrebna dva kirurška tima za eksplantaciju i tri za transplantaciju, što je uključivalo ukupno tridesetak djelatnika. Rezultat je da je pacijent dobro i jako smo zadovoljni", kaže prof. dr. Gašparović.

Iza tima za srce prof. dr. Gašparovića krenuo je tim za transplantaciju jetre koji je vodio doc. dr. Igor Petrović, iz Zavoda za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju abdominalnih organa KBC-a Zagreb, a jetra je uspješno presađena. Liječnici kažu kako nisu sumnjali u svoju stručnost, tj. da mogu izvesti dva tako komplicirana zahvata, već su se bojali hoće li to izdržati pacijent koji se, naglašavaju, odlično oporavlja.

Mali heroj

Drugi heroj je 11-godišnjak koji je prije transplantacije na KBC-u Zagreb ležao nekoliko mjeseci i živio na respiratoru.

"Radilo se o vrlo kompliciranom hematološkom malom pacijentu koji je zbog osnovne bolesti već imao transplantaciju koštane srži. Potom su krenuli problemi s plućima i jedini izlaz bio je transplantacija. Iza našeg tima već je 19 transplantacija pluća, ali kod odraslih, a kad se radi o djeci, sve je kompliciranije. Zato smo pozvali, ‘za svaki slučaj‘, torakalnog kirurga iz bečke AKH klinike, dr. Josea Matillau, gdje su se educirali i naši stručnjaci, da ne bi nešto krenulo po zlu. Našu je ekipu vodio dr. Dorian Hiršl i sve je prošlo odlično", kaže akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a.

Dodaje da se mali pacijent dobro oporavlja i uskoro počinje rehabilitaciju. Očito, transplantacijski programi u Hrvatskoj i dalje su vrlo uspješni jer gotovo da nema mjeseca u kojem transplantacijski timovi ne prošire mogućnosti za preživljavanje pacijenta. Nisu ih omeli ni blagdani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:53