GRADONAČELNIK U PROBLEMU

Puljak za Jutarnji o krizi vlasti: ‘Ne znam kako će to Mihanović objasniti Plenkoviću...‘

Od 31 vijećnika u Splitu, situacija je sada takva da Puljak bez SDP-a ima 15 vijećnika, odnosno jednog manje za većinu
Ivica Puljak
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Splitski gradski vijećnici ipak ne idu na prijevremene izbore. Barem još neko vrijeme, ali programska većina koja je dosad postojala, više ne postoji jer je gradonačelnik Ivica Puljak iz te „programske suradnje” potjerao nelojalni SDP, pa sada ima manjinsku vlast u drugom najvećem gradu u državi.

Vijećnik Puljkovog Centra htio je na sjednicu Gradskog vijeća na dnevni red staviti točku o samoraspuštanju gradskog parlamenta, ali to nije prošlo jer zapravo nije predviđeno Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koji jasno definira kako se može raspustiti Gradsko vijeće. A to je da vijećnici daju sami ostavke, da se ne usvoji proračun niti odluka o privremenom financiranju, ako se razriješi predsjednik, a ne izabere drugi ili ako se ne sazove sjednica tri mjeseca.

U Zakonu ne postoji odredba o samoraspuštanju o kojoj se glasa na Vijeću, pa je jasno da je gradonačelnik ovim potezom htio samo pokazati da se izbora ne boji, da je nemoguće raditi u tim uvjetima, a da su oporba i dojučerašnji partner SDP ti koji se, po njemu, izbora boje.

- Zakon nije predvidio da se Gradsko vijeće može samoraspustiti, ali to ne znači da je to nemoguće. Ali oporba i SDP to nisu htjeli i to je prvi slučaj u Hrvatskoj da oporba nije htjela izbore. Ne znam kako će to Vice Mihanović objasniti Andreju Plenkoviću - govori za Jutarnji Ivica Puljak.

Od 31 vijećnika u Splitu, situacija je sada takva da Puljak bez SDP-a ima 15 vijećnika, odnosno jednog manje za većinu, a Možemo, Pametno, Most i Branka Ramljak, koji također nisu u formalnoj koaliciji, ipak su se pokazali kao lojalniji partneri.

Puljak tako optužuje SDP da se udružio s HDZ-om i Kerumom i da su zajednički htjeli gurati odluku o smanjenju prireza, kao i za to da su htjeli postavljati svoje kadrove po gradskim firmama, bivši SDP-ovac Ante Franić pak podiže kaznene prijave protiv gradonačelnika i njegovih suradnika, a HDZ poziva Puljka da sam da ostavku pa da se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Gradske tvrtke nisu plijen

Gradonačelnik tvrdi kako je SDP pokušao trgovati s njima i da su zahtijevali da im da poziciju direktora Stanouprave, gdje je zaposlen jedan od vijećnika SDP-a bez natječaja.

- Mi smo rekli da gradske tvrtke nisu plijen i da ćemo izabrati najboljeg kandidata na natječaju i da ne dolazi u obzir da trgujemo. Kasnije su govorili da trebaju imati i pročelnike, a mi smatramo da pročelnici moraju biti najbolji ljudi bez obzira na stranačku pripadnost. HDZ i Kerum su tako dijelili plijen, a mi to ne želimo. Zbog toga su se naljutili, udružili se s Kerumom i HDZ-om i nama iza leđa pokušali krojiti dnevni red stavljajući neke nebulozne točke – kaže Puljak.

Tako se, smatra, splitska politika podijelila na staru i novu. Stara su, kaže, HDZ, Kerum i SDP koji misle da treba dijeli plijen, a nova politika su Možemo, Pametno, Most, Centar i NL Branke Ramljak koji politiku gledaju isključivo kao borbu za javni interes.

- I mi ćemo dalje nastaviti kao partneri koji se bore za javno dobro. Sada smo manjinska vlada, ali draže nam je i to i imati čist obraz, nego trgovati s javnim dobrom. Možda da sam pristao na podjelu fotelja imao bih mirniji život, ali nije važan moj mir, važna je budućnost građana Splita – poručuje Puljak.

A kako će izgledati sada i prije već heterogeno Gradsko vijeće, kako će donositi odluke, Puljak odgovora da će na dnevni red stavljati točke za koje misle da su dobre, a da je na vijećnicima hoće li glasati za njih.

- Ako ne podrže proračun, ići ćemo na nove izbore na kojima ćemo ponuditi građanima da nastavimo sa smjerom uvođenja reda i brige za javni interes s projektima bitnima za grad. I ako građani budu za to na novim izborima, nama će biti drago nastaviti taj posao. Siguran sam da to građani žele. Osobno ne živim od politike, nije me ona učinila čovjekom, neće me učiniti ni njonjom – poručuje Puljak.

Od transparentnosti ni 't'

SDP, s druge strane, odgovara Puljku da je upravo on pokazao svoje pravo lice masovnim instaliranjem istaknutih HDZ-ovaca na odgovorne dužnosti, od mjesta ravnatelja JUPŠ Marjan Stipe Mušure, preko predsjednika Nadzornog odbora Prometa Mate Zeljka, do školskih odbora.

- Od Puljkove najavljene transparentnosti nije ostalo ni „t“, s obzirom na to da bezočno krši pozitivne zakonske odredbe, a s istinom odavno nije na „ti“, kao ni njegovi najbliži suradnici. Upravo ta ekipa, koje podsjeća na lisice u kokošinjcu, zajedno s Puljkom čini glavni faktor nestabilnosti u Gradu Splitu – poručuje mu SDP-ov vijećnik Goran Kotur.

Pita se je li Puljku kriv SDP i za skandal u JU Športski objekti, biznis s brokerom i osiguranjem, imenovanje prijatelja, donatora i HDZ-ovaca u nadzorne odbore i upravna vijeća, tajno zaduženje Grada od 135 milijuna preko "minusa" i sve druge greške.

- Odgovoran i konstruktivan pristup gradskim problemima naš je odgovor političkom narcizmu Ivice Puljka koji svoje početničke greške i sumnjive poteze želi gurnuti pod tepih forsiranjem sukoba s SDP-om, navođen daljinskim upravljačem iz Zagreba od tandema Ivica RelkovićMarijana Puljak – poručuje Kotur, uz napomenu da će vijećnici SDP-a podržavati kvalitetne projekte i sve što je dobro za građane Splita, da stalno daju prijedloge za poboljšavanje kvalitete živote građana, poput ugradnje liftova, smanjenja prireza i povećanja sredstava za gradske kotare.

Vijećnik Mosta Ivica Grković kaže kako su si oni dali par dana da naprave kratki vremenski odmak, te da će tijekom vikenda sastati u stranci da analiziraju situaciju.

- Nakon vikenda ćemo sjesti i vidjeti kako dalje. Mi smo od početka govorili da formalno surađujemo na projektima, kod toga i ostajemo, ali toga je dosad bilo premalo. Mi ćemo definitivno od idućeg tjedna preuzeti aktivniju ulogu i predlagati projekte koji su realni s obzirom na proračun i na koje se treba fokusirati, jer ne možemo čekati da to dođe od Puljka i izvršne vlasti – poručuje Grković.

Puljak krivce uvijek traži drugdje

HDZ-ov vijećnik i bivši gradonačelnički kandidat Vice Mihanović nije se javljao na naše pozive, ali je za HRT poručio kako HDZ želi nove izbore i da su za njih spremni, ali su i pozvali gradonačelnika da se ne skriva iza Gradskog vijeća već da se izađe na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

- Puljak uvijek traži krivce negdje drugdje i za trenutnu situaciju on je kriv. Stanje je neodrživo jer je grad u potpunoj blokadi - rekao je Mihanović.

Istaknuo je i kako javnost treba znati tko bi bio kriv za nove izbore, ako do njih dođe.

- Kada je preuzimao vlast od bivšeg gradonačelnika, rekao je da je zadovoljan gradskim financijama i da na računu ima 50 milijuna kuna. Iz jučerašnjeg izvješća pročelnice, moglo se vidjeti da je već u kolovozu, minus bio 30 milijuna kuna, a na jučerašnji dan otprilike 50 milijuna - rekao je Mihanović i postavio pitanje da ako se potvrdi da je gradonačelnik bio u sukobu interesa, je li spreman dati ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:42