PREDSJEDNIK SDSS-a

PUPOVAC O KOMEMORACIJI NA KOJOJ JE VUČIĆ VRIJEĐAO HRVATSKU 'Na dnevoj bazi se u RH čuju slične izjave. Živim s tim, surađujem s ljudima koji to rade'

Milorad Pupovac u Jadovnom (arhivska fotografija)
 Jure Mišković / CROPIX

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a, situaciju oko Agrokora, ali i odnos prema Srbima u Hrvatskoj kao i komemoraciju uoči obljetnice Oluje na kojoj je sudjelovao, a na kojoj je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uspoređivao Hrvatsku s nacističkom Njemačkom.

- Vidjet ćemo što će napraviti, hoće li ostati župan ili doći u Sabor i što će to značiti za vladajuću većinu. Ima čitav niz razloga o kojima trebamo brinuti. Jedan od njih su privredni subjekti poput Uljanika, revitalizacije Agrokora te druge aktivnosti koje moraju biti u fokusu Vlade. Ovo nisu poželjne i planirane stvari koje se događaju u strankama, rekao je Pupovac o Milinoviću.

Odgovarajući na pitanje o osipanju u redovima HDZ-a, Pupovac kaže da je to stvar te stranke i da nije na njemu da to komentira.

- Većina od 76 glasova je bila u jednom trenutku i funkcionirala je, kaže Pupovac te smatra da će se naći način da se djeluje u kriznim uvjetima, ako se Milinović vrati u Sabor. Dodao je da prikupljanje novih zastupnika koji bi podržali vladajuću većinu nije njegova briga.

Govoreći o iskazu bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić USKOK-u prema kojem je premijer znao više i bio upleten više u slučaj Agrokor nego je tvrdio, Pupovac poručuje:

- O tome koliko je premijer znao ili nije znao, ne možemo suditi iz onoga što je gospođa Dalić rekla, to je jedan od iskaza u kompleksnoj i važnoj priči. Koliko je on sudjelovao, ja ne mogu suditi na temelju jednog iskaza, smatra Pupovac.

Govoreći o ulozi ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor te sastancima kojima je prisustvovao, a nije ih prijavio Povjerenstvu, Pupovac je rekao da ako postoje indicije da je bio u sukobu interesa, za to postoje nadležna tijela i prijave Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

- Neka Povjerenstvo odluči koliko je Zdravko Marić bio uključen i je li to imalo ikakvog utjecaja. Za sve nas u Saboru rezultati Povjerenstva su relevantni i bit će važni i u ovom slučaju, rekao je Pupovac za N1.

Odgovorio je i na pitanje je li trebao biti na komemoraciju žrtvama uoči obljetnice Oluje u Bačkoj Palanci, gdje je Aleksandar Vučić izrekao brojne optužbe na račun Hrvatske.

- Moj je zadatak kao predstavnika Srba u Hrvatskoj da budem tamo gdje se obilježava progon Srba, rekao je Pupovac i dodao da se od njega kao nekoga tko se želi riješiti ratnog nasljeđa i tko želi dobre odnose, ne može očekivati da nema osjećaj obaveze te vrste.

Na pitanje manipulira li Aleksandar Vučić žrtvama progona u Oluji, Pupovac je poručio:

- Na dnevoj bazi se u Hrvatskoj čuju slične izjave. Živim s tim, surađujem s ljudima koji to rade, rekao je Pupovac koji smatra da se treba izraziti pijetet prema žrtvama.

Dodaje da trideset godina mora voditi politiku između dvije vatre.

- Bez obzira na to s koliko opekotina čovjek može proći, proći ćemo i kroz ovu situaciju, poručio je Pupovac.

Odgovorio je i na pitanje sjedi li Andrej Plenković na dvije stolice.

- Da je samo stvar dijela ljudi u HDZ-u, lako bi bilo, problem je nacionalan i nije od jučer. Andrej Plenković ima odgovornost, kako će to uraditi, na to vam u ovom trenutku ne mogu odgovoriti. To je velik teret. Kao što je manipuliranje žrtvama bilo problem krajem osamdesetih, tako je i teret i danas, kaže Pupovac za N1.

Dodaje da su za to odgovorne i stranke, ali i crkve koje se usmjeravaju na reviziju prošlosti i na negiranje najtežih zločina kao što je holokaust. Kaže da se priča o žrtvama samo jedne strane, što nije njegova politika niti politika njegove stranke.

- To treba prestati biti sredstvo za dijeljenje šamara i međusobne optužbe nego se treba usmjeriti na vraćanje pijeteta žrtvama jer o tome ovisi istinski mir u zemlji i istinski mir na granicama, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33