INTERVJU ZA HRT

Pupovac: ‘Sanader mi nije ponudio ministarsko mjesto, ali jest netko drugi, kasnije‘

Približavanju Hrvatske i Srbije, tvrdi Pupovac, doprinijela je Vučićeva odluka da se u vladu Republike Srbije uključi predstavnik Hrvata u Srbiji

Milorad Pupovac

 Damjan Tadić/Cropix

Gost emisije "1 na 1" Romana Bolkovića na HTV-u bio je prof. dr. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća te zastupnik u Hrvatskom saboru.

Bolković je s Pupovcem razgovarao o sindromu prevelike bliskosti i ogromnim razlikama Srba i Hrvata, o uzrocima četverogodišnjeg izostanka dijaloga između Hrvatske i Srbije, o temeljnim pitanjima koja more Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, o suradnji s ministrom Žigmanovom, o tome je li mu Ivo Sanader za drugoga mandata ponudio mjesto MVP-a?

- Hrvatska i Srbija su prošli razdoblja zagrljaja, bratstva, zajedničkih ideja slobode, a prošla su i razdoblja sukobljavanja, ratovanja, istrebljivanja, protjerivanja. Dakle, Hrvati i Srbi imaju mnogo razloga i za ljubav i za mržnju, za prijateljstvo i za neprijateljstvo. Mislim da bi nakon svega toga trebalo doći do razdoblja trezvenosti u međusobnim odnosima u kojima ćemo vidjeti što smo dobro, a što loše učinili za sebe i za druge, rekao je Pupovac.

- Bojim se da još nije moment za povijesno podvlačenje crte, ali jest moment, s obzirom na sve što se događaja oko nas u regiji i Europi, da pokušamo srediti odnose tako da budu što je moguće normalniji i da o nama što je moguće više ovisi stanje odnosa na prostoru zapadnog Balkana, dodao je Pupovac.

- Od 1991. do 1994. osim razmjene metaka i granata, poruka mržnje, razmjene mrtvih i zarobljenika, nije bilo druge razmjene. Potkraj 1994. potpisan je prvi akt o normalizaciji. Od 1998. do 2023., do 7. siječnja, praktički nije bilo nijednog značajnog susreta, zadnji je bio pokušaj predsjednika Sabora i delegacije da posjeti Skupštinu Srbije koji smo naprasno prekinuli nakon što se Šešelj pohvalio skrnavljenjem hrvatske državne zastave. Bilo je teških riječi, podizanja atmosfere koja je štetila Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj, rekao je.

Pupovac je rekao da je nerješavanje otvorenih pitanja, kao što su pitanja nestalih i pitanje ratnih zločina te komemorativnih praksi, jedan od razloga koji je doprinio "kontaminiranoj, često zatrovanoj atmosferi u kojoj je dominirao tip govora koji je proizvodio ružne asocijacije jednih prema drugima".

- Drugi razlozi su europski. Europa je svojim zamorom oko politike proširenja prepustila ovaj prostor ratnom nasljeđu umjesto perspektivi razvoja i napretka, umjesto europskoj perspektivi, rekao je Pupovac.

Približavanju Hrvatske i Srbije, istaknuo je Pupovac, doprinijela je odluka predsjednika Vučića i premijerke Brnabić da se u vladu Republike Srbije uključi predstavnik Hrvata u Srbiji - Tomislav Žigmanov.

- Njegovim imenovanjem došlo se do točke koja je otvorila prostor za to da se odnosi počnu drugačije gledati, to je bio značajan iskorak, rekao je.

Govoreći o otvorenim pitanjima Pupovac je rekao kako je bitno da nema govora mržnje.

- Da se olako ne poseže za time da se Hrvate u Srbiji ili Srbe u Hrvatskoj gleda kao neprijatelje, kao ljude koji ne pripadaju tu gdje žive stoljećima.

Iznimno je važno da Srbi u Hrvatskoj, rekao je Pupovac, imaju sve pretpostavke za život poput struje, vode, prometnice i javni prijevoz u sredinama u kojima žive, kao i da te sredine imaju neku perspektivu.

- Nije lako živjeti u Gospiću, Gračacu ili Donjem Lapcu, nije lako biti ni na području zapadne Slavonije, ali vide se velike razlike u tim krajevima. Osiromašenje i neimanje perspektive je opće stanje u značajnom dijelu našeg prostora, ali devastiranost je prisutna u povratničkim sredinama, rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao kako mu Ivo Sanader nije ponudio da postane ministar vanjskih poslova, ali da jest netko drugi, kasnije.

- Ivo Sanader je ponudio da budem potpredsjednik vlade i bio sam na sva zvona najavljen i on nije mogao vjerovati kad sam mu rekao: "Nemoj to razglašavati po novinama jer ja to ne mogu biti, ministarsko mjesto traži mnogo više angažmana". Do danas sam zahvalan profesoru Slobodanu Uzelcu koji je to mjesto prihvatio i izvrsno obnašao dužnost potpredsjednika vlade iz redova srpske zajednice, otkrio je Pupovac za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:25