REAKCIJE

PUPOVAC 'Šteta što referendum nisu zabranili ranije' TOMAŠIĆ 'Ćirilica u Vukovaru jednako agresija'

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Političke stranke poručile su danas kako se odluka Ustavnog suda, prema kojoj referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom, mora poštivati. "Ustavni sud je Ustavni sud i njihove se odluke moraju poštivati", rekla je predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić za Hinu.

Mišljenja je međutim kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara možda i nije najspretnije formulirao referendumsko pitanje. Pitanje je, kaže, možda trebalo glasiti "Jeste li za to da se u Vukovar ne uvodi ćirilica dok se ne riješe svi problemi vezani za nestale i povrat imovine" ili pak "Jeste li za to da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta".

"Mi nismo protiv ćirilice, ali smo protiv ćirilice u Vukovaru jer se u tom gradu ćirilica poistovjećuje s agresijom", poručila je Tomašić naglasivši kako se, sve što se u tom gradu događalo od 1991., događalo "pod ćiriličnom oznakom".

"Odluka Ustavnog suda za nas je očekivana jer proizlazi iz Ustava i Ustavnog zakona kao i međunarodno preuzetih obveza RH", kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac dodavši kako je šteta što ta odluka nije došla i ranije jer bi, kaže, Hrvatska bila pošteđena dramatičnih političkih kampanja koje su vođene tijekom proteklih više od godinu dana i koje su unazadile političke i međuetničke odnose ne samo u Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatkoj.

Nada se, kaže, da će odluka Ustavnog suda biti jasna poruka svima koji su odgovorni za to što je ta kampanja do sada vođena i da će biti dovoljno jasna onima koji nisu svjesni posljedica koje je ta kampanja imala za hrvatske političke i međuetničke odnose.

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli ističe da se odluka Ustavnog suda mora poštivati, ali i da se njome samo nastavlja agonija. "Plašim se da će ova odluka Ustavnog suda donijeti još veći nemir nego da se održao referendum, jer će neki protumačiti da se opstruira održavanje referenduma. Ipak se za održavanje referenduma izjasnilo 530.000 ljudi, koji će sada biti razočarani", smatra Tireli.

Za Dragana Zelića iz GONG-a odluka Ustavnog suda je i dobra i očekivana. "Smatrali smo, kao i neki drugi čimbenici u društvu, da referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom, da ograničava pravo pripadnika nacionalnih manjina te da se kosi s temeljnim vrednotama i narušava nacionalnu ravnopravnost", kazao je Zelić.

Iz odluke se, kaže, vidi i određeni kompromisni ton koji je Ustavni sud dao po pitanju provedbe upotrebe ćirilice, manjinskog pisma na području grada Vukovara.

"Smatramo da Vlada i Hrvatski sabor moraju pod hitno uložiti sve napore da izmjene Zakon o referendumu i da se Ustavom reguliraju određene manjkavosti pravnog okvira o referendumu", poručio je Zelić.

SDSS 'Odluka Ustavnog suda je očekivana i jedina moguća'

Odluku kojom je Ustavni sud neustavnim i nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o dvojezičnosti u vukovarskoj organizaciji SDSS-a smatraju "očekivanom i jedinom mogućom".

"Za vukovarski SDSS odluka Ustavnog suda da referendumsko pitanje Stožera o ćirilici nije u skladu s Ustavom bila je očekivana i jedino moguća. Ustavni sud i nije mogao donijeti nikakvu drugu odluku, jer je morao poštovati činjenicu da i Republiku Hrvatsku obvezuje razina poštivanja manjinskih prava kakva je postignuta u razvijenim demokracijama", izjavio je Hini predsjednik te organizacije Srđan Milaković.

Milaković tumači da je današnjom odlukom Ustavni sud poručio kako se zaštita manjinskih prava ne može dovoditi u pitanje, a uvjeren je i da je ta odluka "utrla put ka smirivanju cjelokupne situacije oko dvojezičnosti u Vukovaru".

Upozorio je, međutim, kako standarde koje je svojom odlukom utvrdio Ustavni sud sada moraju primijeniti i ostali nositelji javnog i političkog života u Hrvatskoj i u Vukovaru.

Po Milakovićevu mišljenju, odlukom Ustavnog suda smanjen je manevarski prostor onima koji manipuliraju manjinskim pravima. "Taj prostor, međutim, i dalje postoji i treba i dalje biti oprezan, jer još uvijek postoji mogućnost njegove zlouporabe", uvjeren je Milaković.

Ustavni sud danas je neustavnim i nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča u tom gradu.

Po odluci Ustavnog suda, gradsko vijeće treba propisati u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti, uvažavajući istodobno "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara".

Vlada je obvezana da u roku od godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:46