SLOVENIJA OPET PRIJETI

Pustite Ljubljansku banku u Hrvatsku ili blokiramo pregovore

Unija najvjerojatnije neće podržati zahtjev naših susjeda jer se to pitanje tiče privatnih kompanija, a ne odnosa između dviju država

Bruxelles - Europska Unija je s olakšanjem primila ishod referenduma u Sloveniji. Takav ishod među prvima su pozdravili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

Novi zamah pregovorima

Inače, oba lidera EU su iz redova Europske pučke stranke kojoj pripada i stranka Janeza Janša koji se ne samo protivio Arbitražnom sporazumu već je i zaprijetio da će glasati protiv ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

“Rješenje bilateralnog pitanja je važna stvar za cijelu regiju i za odnose između Slovenije i Hrvatske”, napisao je u svom priopćenju Barroso, a Buzek je dodao da način na koji ove dvije države rješavaju spor postaje “važan povijesni presedan”. Dok Barroso u priopćenju uopće ne spominje proširenje EU ni hrvatske pristupne pregovore, predsjednik Europskog parlamenta Buzek kaže da će rezultat referenduma “dati pozitivan zamah pristupnim pregovorima s EU”.

“Kada Hrvatska postane članica Europske Unije, Slovenci i Hrvati živjet će i raditi zajedno pod istim europskim krovom, a granice će značiti mnogo manje - kaže predsjednik Europskog parlamenta.

Iako je granični spor i službeno prepušten arbitražnom sudu, Slovenija bi još mogla postavljati prepreke Hrvatskoj u procesu pregovaranja o pristupu u EU, iako ne više zbog graničnih pitanja. Naime, u diplomatskim krugovima EU već sada se čuje kako bi Slovenija mogla blokirati zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala zbog Ljubljanske banke. Neki EU diplomati kažu da bi Slovenija bila izolirana jer se to pitanje tiče privatnih kompanija, a ne odnosa između država ili poštovanja zakonodavstva EU.

Rohatinski i Mato Crkvenac 2000. su odbili Slovence

Prerano za prognoze

Ipak, glavna je prepreka za završetak hrvatskih pristupnih pregovora to što poglavlje o pravosuđu još nije otvoreno. Zato nitko u Bruxellesu ne želi predviđati kada bi se mogli zaključiti pristupni pregovori.

Na pitanje Jutarnjeg da li sada, nakon što je arbitražni sporazum ratificiran i u Hrvatskoj i u Sloveniji, Europska komisija može predvidjeti kraj pregovora, glasnogovornica povjerenika za proširenja je rekla da je sada prerano za to.

- Odluka slovenskog naroda je korak naprijed. Kada će Hrvatska završiti pregovore ovisi o njoj. Podsjećamo da je od 35 poglavlja njih 30 otvoreno, a samo 18 privremeno zatvoreno. Još nekoliko poglavlja treba otvoriti i stoga je prerano reći hoće li Hrvatska završiti pregovore ove ili sljedeće godine - rekla je Angela Filote, glasnogovornica povjerenika Štefana Fülea.

Ova godina je izgubljena

Procjenjuje se da će se do kraja ovog mjeseca otvoriti poglavlje o obrani i vanjskoj politici, koju je do zadnjeg časa blokirala Slovenija, dok se među državama EU vodi rasprava kako otvoriti poglavlje 23, o pravosuđu i temeljnim pravima. Ako bi Nizozemska pristala, i ono bi moglo biti otvoreno krajem lipnja. Na otvaranje čeka i poglavlje o tržišnom natjecanju iako je tehnički gotovo sve spremno za to. Hrvatska bi trebala sva tri preostala poglavlja otvoriti prije godišnjih odmora da bi imala izglede za zaključenje pregovora početkom 2011. Ova godina već je izgubljena za njihovo zatvaranje, procjenjuju u EU.

Hrvatski biznismeni i ekonomisti: Laknulo nam je, sad ćemo lakše poslovati

Branko Roglić, direktor Orbica

- Ishod referenduma u Sloveniji je pobjeda razumne politike koju su pokrenuli premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor i pridonijet će razvoju gospodarskih odnosa Hrvatske sa Slovenijom i Europskom Unijom (EU) u cjelini, posebno u turizmu. Slovensko “zeleno svjetlo” arbitraži unaprijedit će poslovnu klimu koja vlada s obje strane Dragonje, Kupe i Sutle. Istini za volju, ona ni dosad nije bila loša, no granične trzavice koje već 19 godina opterećuju odnose Zagreba i Ljubljane svoj su danak povremeno ubirale i u gospodarstvu. Stoga bi negativan ishod slovenskog referenduma predstavljao loš signal.

Domagoj Ivan Milošević, direktor Pastora

- Drago mi je da su Slovenci na referendumu prihvatili arbitražni sporazum. Suradnja u 21. stoljeću puno je značajnija na susjedskoj razini, jer su pravi konkurentni negdje drugdje.

Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke

- Ishod slovenskog referenduma povoljno će se odraziti na naše pregovore s EU-om, a upravo je naše pristupanje Uniji važno za brži oporavak hrvatskoga gospodarstva. Pozitivan ishod slovenskog referenduma neizravan je vjetar u leđa oporavku hrvatske ekonomije, koja već godinu i pol grca u recesiji. Prave učinke odluke slovenskih građana da podrže arbitražu s Hrvatskom trebali bismo vidjeti u sljedećih dvije do tri godine. (A. Milovan)

Šimonović: Želim otvoriti poglavlje 23 prije odlaska

VARAŽDIN - Dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava trebao bih preuzeti sredinom srpnja, ali se nadam da ću kao ministar pravosuđa dočekati i otvaranje poglavlja o pravosuđu i raspravu u Saboru o ustavnim promjenama, a uz malo sreće sa srpskim kolegom potpisati sporazum o izručivanju osoba osuđenih za organizirani kriminal - rekao je Ivan Šimonović. (L. Špac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 09:08