IZNENADILI SVE IGRAČE NA TRŽIŠTU

Rađanje novog građevinskog imperija: Đuro Đaković za Ingru daje 80 milijuna kuna

Đuri Đakoviću neće biti teško doći do sredstava za kupnju posrnulog građevinskog diva
Zagreb, 240112.Zbog problema u INGRA-i tvrtci koja se bavi izgradnjom investicijskih objekata, energetikom, industrijom, graditeljstvom, montaom, telekomunikacijom i trgovinom, u dvanaest sati na burzi dionica zabranjena je trgovina, a nakon toga doslo je i do znacajnog pada dionica. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Đuro Đaković holding morat će osigurati najmanje 80 milijuna kuna za preuzimanje građevinske kompanije Ingra. Proizlazi to iz same obavijesti Đure Đakovića o namjeri preuzimanja Ingre u kojoj stoji da će istaknuti cijenu kao ponderirani prosjek u zadnja tri mjeseca. Taj prosjek iznosi 5,98 kuna po dionici, a kada se on zbroji s ukupno 13,5 milijuna dionica Ingre koje su u optjecaju, onda se dobije upravo ta cijena. Naravno da je to okvirna cijena jer će se o njoj još pregovarati pa je moguće da prodavaoci zatraže da im Đuro Đaković plati i iznad te cijene. Malo tko sumnja da Đuro Đaković neće pronaći toliki novac za svoju akviziciju jer je samo posao s finskom Patrijom u proizvodnji borbenih vozila vrijedio ukupno 170 milijuna eura.

Najveći prodaju

Najava o preuzimanju iznenadila je sve igrače na tržištu, ili barem ostavljaju takav dojam. Tako iz Ingre nisu htjeli previše komentirati, osim što ponavljaju da nisu znali da se Đuro Đaković interesira za Ingru, dok istu priču ponavljaju i obvezni mirovinski fondovi od kojih dvoje drži ukupno gotovo 10 posto ukupnog broja dionica.

Prema njihovim reakcijama, spremni su prodati svoje udjele jer već dugo gube novac na ovoj dionici čija je cijena do danas pala ispod vrijednosti table čokolade. Jednaka volja za prodajom da se iščitati i iz reakcije Igora Oppenheima, predsjednika Uprave Ingre, koji je s 5,71 posto dionica najveći pojedinačni vlasnik. "Drago nam je da je jedna hrvatska kompanija napravila korak u tom smjeru s izraženom namjerom daljnjeg razvoja našeg poslovanja na način da zajedno ostvarimo konkurentsku prednost, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima ", navodi Oppenheim koji bi po ponderiranom prosjeku od transakcije trebao zaraditi 4,6 milijuna kuna.

Dobar posao u Africi

Upravo je činjenica dobre inozemne pokrivenosti razlog zbog kojega Đuro Đaković kupuje Ingru. U toj kompaniji, naime, vjeruju da će im dobre veze Ingre na sjeveru Afrike osigurati dodatne poslove i da će upravo u suradnji sa snažnim inženjerskim potencijalom Ingre uspjeti prodati svoje proizvode i osigurati uspješnu budućnost Đure Đakovića. Vijest sama po sebi i ne bi bila iznenađujuća da nije u pitanju tvrtka u većinski državnom vlasništvu i koja kupnjom privatne tvrtke osigurava inozemna tržišta.

Time bi i u vodu mogli pasti planovi o osnivanju velikog klastera građevinskih poduzeća koji su prošloga tjedna predstavnici gotovo svih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj predstavili prvom potprdsjedniku Vlade Radimiru Čačiću. Mnogi stoga u ovom preuzimanju vide obrise nastajanja velikog izvozno orijentiranog poslovnog udruženja pod paskom države pa prizivaju i Končar da se priključi ovom savezu jer su njegovi proizvodi komplementarni ovim dvjema tvrtkama.

Opterećenost dugom

Ukupan neto dug Ingre prelazi 750 milijuna kuna, ali iz tog poduzeća uvjeravaju kako to nije nepremostiv problem jer je imovina posrnulog poduzeća veća od dugova. U to su očito uvjereni i u Đuri Đakoviću koji su uračunali taj rizik jer će preuzimanjem Ingre preuzeti i njezine velike dugove, ali je procjena da će im se dugoročno isplatiti priznajući da postoji rizikkod preuzimanja koji su spremni preuzeti bez obzira na dug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:17