RIJEKA I OSIJEK

Marko Filipović otkrio prve poteze, Ivan Radić se već čuo s Vrkićem: ‘Nema mjesta euforiji‘

U Osijeku je obrađeno 100% biračkih mjesta. Ivan Radić je novi gradonačelnik s 62,69% glasova, a Berislav Mlinarević 37,31%.
Ivan Radić
 Vlado Kos/Cropix

NOVO 21:52 Gradonačelnik Rijeke u sljedeće četiri godine bit će Marko Filipović (SDP). U izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo rezultatima, poručujući da je "Rijeka dokazala da socijaldemokracija stanuje u Rijeci, da je stanovala i da će stanovati će u naredne četiri godine".

Upitan nudi li kakve promjene u odnosu na prethodnika odgovorio je kako je "ovo definitivno promjena". "Ja sam Marko Filipović, zahvaljujem se Vojku Obersnelu na 21 godinu obrane socijaldemokratskih vrijednosti u Rijeci.

Istaknuo je da će među prvim projektima koje će početi ostvarivati biti gradnja dva nova vrtića, 1000 novih stanova i otvaranje Rijeke moru.

Upitan o sastavljanju većine u Gradskom vijeću, istaknuo je da pregovori traju od zaključenja prvog kruga izbora te da njegova koalicija nastavlja razgovore sa svima od centra prema lijevo.

"Siguran sam da ćemo u idućim tjednima formirati većinu i konstituirati Gradsko vijeće te izabrati predsjednika i nastaviti raditi u novom ritmu u sljedeće četiri godine".

Zahvalio se svima koji su izašli na izbore i čestitao protukandidatu na ostvarenom rezultatu.


21:50 HDZ-ov kandidat za osječkog gradonačelnika Ivan Radić izjavio je kako je ostvario uvjerljivu pobjedu, ali nema mjesta euforiji, te obećao da će odmah nakon primopredaje vlasti krenuti na posao i realizaciju najavljenih projekata.

"Čuo sam se s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, čim prije ćemo obaviti primopredaju, krenuti na posao i pokrenuti grad, kao što sam govorio u kampanji. Osijek mora biti prava slavonska metropola i pokretač razvoja Slavonije", rekao je Radić.

S obzirom da HDZ s partnerima ima većinu i u osječkom Gradskom vijeću, Radić ističe kako je to bitno zbog stabilnosti, ali i da se čim prije počne pripremati prva sjednica Vijeća.

Zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore, neovisno o tome za koga su glasovali, te čestitao protukandidatu Mlinareviću na ostvarenom rezultatu.

image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix

Pozivam sve vijećnike u Gradskom vijeću da budemo konstruktivni i predlažemo dobre projekte, a kao gradonačelnik ću biti uključiv i prihvatit ću sve dobre projekte kako bi napravili najbolje za naš grad, poručio je Radić.

Najavio je kako će, nakon primopredaje, prvo održati sastanak sa svim pročelnicima gradskih upravnih odjela i direktorima gradskih javnih poduzeća, vidjeti koji su projekti u postupku, što se planira, te na temelju novih projekata pokrenuti grad.


20:46 SDP-ov Marko Filipović novi je riječki gradonačelnik, nakon što je u drugom krugu pobijedio nezavisnog Davora Štimca, osvojivši oko 55 posto glasova riječkih birača. Filipović je osam godina bio zamjenik Vojka Obersnela koji nakon pune 21 godine odlazi s gradonačelničke funkcije. I u Primorsko-goranskoj županiji SDP je zadržao vlast, nakon što je Zlatko Komadina pobijedio HDZ-ovog kandidata Garija Cappellija.

Filipovića je između dva izborna kruga podržao PGS, tako da SDP-ova koalicija, zajedno s njima, ima 13 od potrebnih 16 glasova za većinu u Gradskom vijeću. Novi riječki gradonačelnik računa na podršku vijećnika ljevice i lijevog centra, Možemo i Akcije mladih, te je najavio razgovore s njihovim predstavnicima.

U PGŽ je SDP uspio osvojiti i Opatiju, gdje je pobijedio njihov kandidat Fernando Kirigin, čime žavršava višegodišnja vladavina Ive Kirigina, koji je započeo političku karijeru kao SDP-ov gradonačelnik da bi zadnji mandat odradio kao nezavisni.


20:45 U borbi za župana Primorsko-goranske županije vodi Zlatko Komadina s 13.542 glasa, ispred Garija Cappellija koji je osvojio 9.929 glasova. Obrađeni su glasovi s 72,28% biračkih mjesta.


20:28 U Osijeku je obrađeno 100 posto biračkih mjesta. Ivan Radić je novi gradonačelnik s 62,69 posto glasova, a Berislav Mlinarević 37,31 posto.

U Rijeci Marko Filipović osvaja 55,15 posto, a Davor Štimac 44,85 posto. Obrađeno je 49,50 posto biračkih mjesta.


20:04 -- Prema prvi neslužbenim rezultatima DIP-a za Osijek, Ivan Radić (HDZ) osvojio je 11.549 glasova ili 62,56 posto glasova, dok je Berislav Mlinarević s liste Domovinskog pokreta i Mosta osvojio 6.911 glasova ili 37,44 posto glasova. Prebrojano je 76,07 posto glasova.

Što se tiče Rijeke, Marko Filipović (SDP) osvojio je 3.675 glasova ili 54,04 posto glasova, dok njegov protukandidat Davor Štimac ima 3.125 glasova ili 45,96 posto glasova nakon što je prebrojano 22,7 posto biračkih mjesta.

U borbi za župana Primorsko-goranske županije vodi Zlatko Komadina.

image
Ivan Radić, Ivan Anušić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Radić, Ivan Anušić, Natasa Tramišak
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix

Stigli su rezultati prvih izlaznih anketa za Rijeku i Split koje je agencija Ipsos napravila za HRT i Nova TV u drugom krugu lokalnih izbora održanih 30. svibnja.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić prvi s 63,14 posto, dok nezavisni Berislav Mlinarević uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta osvaja 36,86 posto.

Ivan Radić na odličnom je putu da postane prvi HDZ-ovac na čelu Osijeka od 1993., kad su održani prvi lokalni izbori u neovisnoj Hrvatskoj.

image
Marko Filipović
Matija Djanjesic/Cropix
image
Marko Filipović sa suprugom Mašom
Matija Djanjesic/Cropix
image
Marko Filipović i Vojko Obersnel
Matija Djanjesic/Cropix

- Zadovoljni smo rezultatom, fenomenalan je. Ali nema mjesta euforiji, rekao je Radić za Novu TV.

Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) u Rijeci ima prednost s osvojenih 57,84 posto glasova, a kandidat grupe birača Davor Štimac osvojio je 48,16 posto.

Marko Filipović rekao je da je rezultat u okviru njegovih očekivanja.

image
Marko Filipović sa suprugom Mašom
Matija Djanjesic/Cropix

- Ako tako ostane, a nema razloga da ne ostane, izlazne ankete su i u prvom krugu bile vjerodostojne, rekao je Filipović u prvoj reakciji za Novu TV. Dodao je da nastavljaju razgovore s prirodnim partnerima, sa svima od centra lijevo.

- Sve ide u tom pravcu da ćemo imati stabilnu većinu u Gradskom vijeću, rekao je Filipović.

Mirela Ahmetović iz SDP-a izjavila je da su rezultati izlaznih anketa očekivani. Izrazila je također očekivanje da će Komadina pobijediti u borbu za primorsko-goranskog župana.

– Očekivali smo izvrstan rezultata Marka Filipovića, Rijeka ostaje bastion socijaldemokracije. Uopće ne sumnjam u Primorsko-goransku županiju, a niti da će gospodin Komadina ostati naš župan, rekla je Ahmetović, a prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:24