BOGATE OTPREMNINE

Radnici Upravi INA-e: Molimo vas, dajte nam otkaze!

Odlazak iz tvrtke nije na dragovoljnoj bazi nego će Uprava Ine sama odlučiti tko je višak, a tko ostaje u toj naftnoj kompaniji. Pojedinačno bi za svakog radnika iznosi mogli dosezati i 300.000 kuna bruto.
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Oko 1600 zaposlenih u Ini izrazilo je želju da uzme otpremninu i ode iz tvrtke nakon što je Uprava 15. rujna odlučila da će do kraja godine otpustiti 1500 radnika uz program zbrinjavanja.

Mjesto na popisu

Veliki broj zaposlenih od tada se pokušava izboriti za svoje mjesto na popisu viška zaposlenih u toj naftnoj kompaniji.

Razlozi su, naravno, različiti. Pojedini procjenjuju da je bolje otići sada nego za nekoliko godina, kada neće biti ovakvih otpremnina, neki smatraju da Ina više nije tako dobra tvrtka, pa žele otići pod povoljnim uvjetima dok se još može, a treći žele investirati u neku drugu karijeru. Iako se broj onih koji žele otići poklapa s brojem radnika koje Uprava želi otpustiti, želje svih onih koji žele otići neće biti ispunjenje.

Naime, odlazak iz tvrtke kroz program zbrinjavanja nije na dragovoljnoj bazi, nego će Uprava sama odlučiti tko je višak, a tko ne.

Pojedinačni pregovori

Prema neslužbenim informacijama, proces izrade programa zbrinjavanja je pri kraju, kao i popis onih s kojima u tvrtki više ne računaju.

To potvrđuju i u sindikatima, uz tvrdnje da Uprava još uvijek radi program zbrinjavanja i da će im po završetku biti uručen. Cjelokupni program zbrinjavanja mora odobriti i Zavod za zapošljavanje.

Tek nakon toga sindikalni povjerenik kreće u pregovore s Upravom, a ako pojedini članovi sindikata budu nezadovoljni ponudom, pregovarat će se za svakog nezadovoljnog pojedinca. Prema informacijama iz tvrtke, osim onih koji žele otići, postoje i oni koji imaju informaciju da bi se mogli naći na listi, ali žele ostati raditi.

No, kako doznajemo, u Upravi su odlučni da neće biti zamjene onih koji ne žele otići s onima koji žele napustiti tvrtku.

Neće biti zamjene

Iako je ukupni iznos za isplatu otpremnina još uvijek nepoznat, a u samoj Ini tvrde da će biti poznat nakon što program bude završen, nagađa se da bi Ina za ovu namjenu mogla isplatiti oko 450 milijuna kuna.

Pojedinačno bi te otpremnine mogle iznostiti i iznad 300 tisuća kuna bruto.

U poreznom sustavu otpremnina se tretira kao plaća, no radnici s dugogodišnjim radnim stažom imaju pravo na značajne neoporezive iznose. Tako radnik sa 30 godina staža ima pravo na neoporezivi iznos od 192 tisuće kuna.

Prema službenom odgovoru iz Ine, žene koje imaju uvjete za starosnu mirovinu dobit će otpremnine najviše do 200 tisuća kuna. Žene koje imaju uvjete za prijevremenu mirovinu imaju pravo na otpremninu u maksimalnom iznosu od 280.000 kuna bruto, a muškarci 250 tisuća.

Uz to se isplaćuju i tri preostale plaće. Na listi bi se trebale naći i osobe koje imaju pravomoćno rješenje za invalidsku mirovinu, osobe s rješenjem o neposrednoj opasnosti nastanka invalidnosti i one koje će do 30. studenoga imati priznat status ratnog vojnog invalida.

Posluju s gubicima

Osim njih, otkaz s otpremninom dobit će i druge katogorije zaposlenih koji imaju pravo na otpremninu u visini 80 posto jedne prosječne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

No, u Ini napominju da će se točan iznos otpremnine utvrđivati pojedinačno za svakog zaposlenika nakon definiranja svih elemenata programa i ovisit će o tome kojoj kategoriji radnik pripada.

Iako Ina posluje s gubicima, ulaže velika sredstva u modernizaciju rafinerija, u samoj tvrtki tvrde da su sredstva za program zbrinjavanja pripremljena i nema straha da će otpušteni radnici ostati bez svojih otpremnina i naknada plaća tijekom otkaznog roka. Iako financijska situacija u tvrtki nije dobra, mađarski vlasnici odlučili su presjeći gordijski čvor i pokušati bez većih potresa otpustiti 9 posto zaposlenih iz tvrtke, gdje se godinama zapošljavalo po prijateljskim i političkim vezama.

Novi val otpuštanja

Odlučnost Uprave da krene u rješavanje viška zaposlenih ogleda se i u činjenici da cijeli proces otpuštanja kroz program zbrinjavanja nastoje završiti do kraja godine.

Prema nekim informacijama, čak i prije. Prema neslužbenim informacijama, ovo je samo početak smanjenja broja zaposlenih u Ini. Ako uspiju izdvojiti dovoljan iznos novca, Uprava bi već iduće godine mogla krenuti u novi val otpuštanja.

Socijalni mir kod masovnog otpuštanja radnika iznadprosječnim iznosima otpremnina dosad su ostvarili Hrvatski telekom, Tvornica duhana Rovinj i Pliva.

U tim su tvrtkama radnici s više od 20 godina radnog staža dobivali stimulativne otpremnine i veće od 300 tisuća kuna bruto.

U Hrvatskim željeznicama radnici su također dobili poticajne otpremnine od 160 tisuća kuna neto.

Dragičeviću 7 milijuna

Mađarski MOL već se dosad naplaćao otpremnina u Ini.

Prije godinu dana nakon smjene s mjesta predsjednika Uprave Tomislavu Dragičeviću isplatili su 6,8 milijuna kuna bruto otpremnine.

Osim njemu, otpremnine su isplatili još 30-orici smijenjenih direktora. Uprava Ine nikada nije željela objaviti koliko je sredstava isplaćeno za tu namjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56