NAJATRAKTIVNIJE RADNO MJESTO U HRVATSKOJ

Član uprave Ine: Svi bi 70 tisuća kuna plaće, vozača, dvije tajnice i otpremninu od 500 tisuća eura

U redovima HDZ-a vodi se prava bitka oko toga tko će biti novi članovi Uprave jer svi bi povlastice
 CROPIX

ZAGREB - Iako se očekivalo da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku oko novih članova Uprave Ine, u posljednji trenutak zaključeno je da se odluka o izboru odgodi do daljnjega.

Tako su se potvrdila nagađanja kako se u Vladi i unutar vladajuće stranke nikako ne mogu usuglasiti oko imena novih članova Uprave. To nam je potvrdio i izvor iz HDZ-a, ustvrdivši kako “još ništa nije odlučeno te da traju konzultacije”.

Doznajemo i da se u redovima HDZ-a vodi prava bitka oko toga tko će biti novi članovi Uprave. Riječ je o sukobu nekoliko lobija koji žele progurati svoje favorite. Dok jedni tvrde da se uprava mora depolitizirati te na taj način žele tamo ugurati samo stručnjake za naftu, drugi smatraju kako u Upravi ipak trebaju biti stručnjaci sa stranačkim pedigrom, dok se treći zalažu da u Upravu uđu stručnjaci za financijska i pravna pitanja.

Mađari presuđuju

Utrka za tri najatraktivnija radna mjesta u Hrvatskoj tako je došla do vrhunca. Naime, u upravi te naftne kompanije uskoro će se osloboditi tri mjesta jer odlaze Tomislav Dragičević , Josip Petrović i Dubravko Tkalčić. U ponedjeljak, 17. siječnja trebala bi se održati Skupština Ine na kojoj će biti imenovani novi članovi Nadzornog odbora - predsjednik NO-a Davor Štern, te članovi Gordana Sekulić i Damir Vanđelić koji potom, nakon “preporuke” Vlade, trebaju imenovati i novu Upravu.

A za ta mjesta vlada prava navala. Ništa neobično uzme li se u obzir da samo mjesečna bruto plaća člana uprave Ine iznosi 146 tisuća kuna, a da posla i nema previše.

Naime, mađarska strana raspolaže u Upravi s četiri glasa, dok hrvatska ima samo tri. Dakle, presudnu ulogu u Upravi imaju mađarski, a ne hrvatski članovi.

Naftni lobiji

U igri za Inine fotelje trenutačno je najmanje deset kandidata: bivši ministar financija Ivan Šuker , konzultant Jasminko Umičević, bivši predsjednik Uprave Plinacra, a sada direktor u Crodux plinu Branko Radošević, zatim direktor Sektora za istraživanje u Ina-Naftaplinu Niko Dalić, direktor rafinerije Rijeka Ivan Krešić, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković, konzultant Mirko Skalicki, direktor Inina sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina za JI Europu Želimir Šikonja, direktor kartičnog poslovanja Ine Davor Mayer, te član odbora izvršnih direktora Ine Tomislav Thur.

Tko od njih ima najviše šansi teško je reći. Dio kandidata sam se promovirao u javnosti, dio se pobrinuo da u medijima bude objavljeno kako su oni već praktički izbrani, a dio guraju naftni interesni lobiji koji preko svojih favorita žele ostvariti utjecaj u INA-i.

Premijerkina odluka

Iz igre je, navodno, ispao Niko Dalić, a njega je iz kombinacija praktički izbacila njegova supruga Martina Dalić. Obzirom da je ona nedavno postala nova ministrica financija u HDZ-u se plaše da ne izbije neka nova afera oko mogućeg sukoba interesa. Velikih šansi, kako doznajemo, nema ni Branko Radošević i to zbog repova koji se za njim vuku zbog odlaska iz Plinacroa. Sličan je slučaj i s Jadrankom Umičevićem koji je bio zamjenik predsjednika Uprave do 2000. kada je nakon promjene vlasti morao napustiti tu funkciju.

Zanimljivo je da Ivan Šuker, iako neki tvrde suprotno, još ima šansi da uđe u Upravu Ine. Naime, u HDZ-u su oko toga podijeljeni - jedni smatraju da to nije dobro i da im ne treba još jedna afera “potpisao sam, a nisam pročitao”, dok drugi smatraju da se Šukeru nakon ministarskog ipak mora naći adekvatno mjesto, pa u tom slučaju Inu smatraju dobrim rješenjem.

U vrhu HDZ-a smatraju da će sadašnje dvojbe morati riješiti osobno premijerka budući da jedino ona nije upletena u sadašnje interesne sukobe te da bi bilo najbolje kada bi se pronašli stručnjaci koji se nisu potrošili u dosadašnjim obračunima.

Prema dosadašnjim podacima, članovi uprave Ine, potroše više od milijun eura godišnje iako nisu stalno zaposleni djelatnici tvrtke, već imaju ugovore o djelu. Ina je jedna od rijetkih korporacija čiji vodeći menadžeri, zapravo, vode vlastiti obrt unutar tvrtke iako raspolažu budžetom od oko 800 milijuna kuna. Kako doznajemo od jednog člana NO-a tvrtke, taj bi se status nedodirljivih, rasipnih i neodgovornih menadžera uskoro trebao promijeniti.

Mađarski članovi uprave svoju plaću primaju u MOL-u, a hrvatski članovi imaju, prije svega, za naše prilike astronomsku bruto plaću od 146 tisuća kuna, te basnoslovne otpremnine u slučaju raskida ugovora, od 400 do 500 tisuća eura.

Takve otpremnine za korporacijski menadžment kolokvijalno se nazivaju “zlatnim padobranima”, a u Hrvatskoj ih imaju samo top-menadžeri vodećih banaka, i menadžeri Ine - poduzeća u suvlasništvu hrvatske države koje se već nekoliko godina nalazi u poslovno-upravljačkoj krizi...

Ne moraju biti na poslu

Članstvo u upravi koje se temelji na ugovoru o djelu donosi još jednu beneficiju - nepostojanje radnog vremena. Članovi uprave, za razliku od ostalih zaposlenika, nemaju obvezu pojavljivati se svakodnevno na svojim radnim mjestima. Dapače, neki od njih u uredu se pojave samo tijekom sjednica uprave koje se održavaju jednom do dva puta tjedno. Za neke od aktualnih članova uprave tvrdi se da više vremena provode u lovu nego u kompaniji.

Hrvatski članovi Uprave plaće obračunavaju preko revizorske kuće Kopun i Kopun d.o.o. Slično je i s kompanijskim karticama za troškove reprezentacije (najčešće se koriste Amex i Mastercard) čiji se promet vodi u računovodstvu Interine iz Londona - jedne od Ininih tvrtki kćeri. Zbog visokih troškova reprezentacije mađarski dio uprave navodno inzistira na smjeni direktora Darka Blagovića.

Bonus: vozač i dvije tajnice

Članovi uprave Ine na korištenju imaju i dvije službene limuzine: Mercedes S klase vrijedan oko 100 tisuća eura i BMW 5 približno iste vrijednosti, te jednog službenog vozača s neto plaćom od oko 10 tisuća kuna. Svaki član uprave ima uredsku tajnicu s plaćom od 6,5 tisuća kuna i poslovnu tajnicu s plaćom od 12.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:14