OPET KAOS U SDP-u

Bernardić poveo saborski klub u rat protiv Grbina, vrh stranke na hitnoj sjednici izveo protuudar

Premda je na sjednici Kluba Grbin trebao preuzeti vodstvo od Bauka, to se nije dogodilo. Uslijedio je izvanredni sastanak
Peđa Grbin
 Zeljko Puhovski/Cropix

>>> NOVO 20:57 Nova, hitno sazvana sjednica Predsjedništva SDP-a donijela je novi obrat. Predsjedništvo se pozvalo na statutarne odredbe i odlučilo razvlastiti Klub zastupnika SDP-a i za predsjednika Kluba imenovalo predsjednika stranke, Peđu Grbina. To znači da je Grbin od srijede ovlašten za sve prijedloge u ime Kluba SDP-a i izravnu komunikaciju sa saborskim tijelima.

Prevedeno, Grbin će na temelju ovlasti Predsjedništva SDP-a u saborsku proceduru poslati promjenu na funkciji potpredsjednika(ce) Sabora tako da umjesto Rajka Ostojića to bude Sabina Glasovac. U paketu ide i prijedlog da se Nikšu Vukasa razriješi s funkcije predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i imenuje Sinišu Hajdaša Dončića, da se Renatu Sabljar Dračevac razriješi s dužnosti predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i imenuje Mirelu Ahmetović, a da se Erika Fabijanića razriješi s dužnosti predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju i imenuje Arsena Bauka.


20:35 - Aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin oštro je napao svojeg prethodnika Davora Bernardića optuživši ga za opstrukciju.

- Smatram izuzetno nekorektnim od pojedinih kolega, konkretno, od Davora Bernardića koji nakon što dva mjeseca nije radio ama baš ništa u Saboru, a istovremeno je primao plaću da danas dođe na sjednicu i ospori ovu odluku koju je donijelo članstvo - kazao je Grbin. Više pročitajte OVDJE.


19:16 Od 34 zastupnika u Klubu SDP-a na sjednici se pojavilo njih svega 25, no ključno je bilo što je među njima bio i Davor Bernardić koji je odmah nakon što je novi predsjednik stranke Peđa Grbin predložio promjene u Saboru, uzeo riječ.

Bernardić je održao govor u kojemu je Grbinu spotaknuo što se prethodno nije konzultirao (premda je došao s jednoglasnom podrškom Predsjedništva), a onda nastavio kako on nije bio revanšist kada je vodio stranku i da nije smjenjivao ljude ako za to nije bilo opravdanih razloga.

Kako Klub zastupnika SDP-a u većini čine ljudi koji su u Sabor došli zahvaljujući Bernardiću koji ih je stavio i na liste takav rasplet, kažu SDP-ovci, nije bio neočekivan.

Premda je na sjednici Kluba Grbin trebao preuzeti vođenje Kluba od Arsena Bauka, ni to se nije dogodilo.

Trenutno traje sjednica Predsjendištva


18:45 Prema neslužbenim informacijama iz Kluba zastupnika SDP-a, većina zastupnika odbila je prijedloge predsjednika stranke Peđe Grbina za kadrovske smjene.

Navodno je ponovno sazvana hitna sjednica Predsjedništva stranke. Sjednica Kluba trebala bi se nastaviti u srijedu.


18:23 Predsjedništvo SDP-a je jednoglasno prihvatilo sve kadrovske prijedloge novog predsjednika stranke, Peđe Grbina i sada se oni nalaze pred Klubom zastupnika.

Željko Sabo je pak dobio rok od 15 dana da razmisli hoće li se sam povući iz Predsjedništva stranke zbog presude za političku korupciju.

Ukoliko se Sabo povuče u Predsjedništvo bi trebao ući Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.

Doznajemo da je na Klub zastupnika SDP-a došao i bivši predsjednik Davor Bernardić koji je zatražio riječ i tražio da se Nikšu Vukasa ne povlači s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

- Zatražio sam od Željka Sabe da do sljedeće sjednice razmisli i aktivira mogućnost po statutu da članstvo zamrzne. Ako to ne učini, Predsjedništvo će to raspraviti na idućoj sjednici i odlučiti, rekao je Peđa Grbin u obraćanju novinarima i otkrio da je Sabo rekao da će razmisliti i obavijestiti stranački vrh o svojoj odluci.

Na pitanje koje su statutarne mogućnosti rekao je da ih je više, od suspenzije do isključenja, ali da će se o njima odlučivati tek nakon što Sabo donese svoju odluku. - Ako kaže da ne želi iskoristiti mogućnost koju mu statut dopušta, mi ćemo na Predsjedništvu razgovarati o daljnjim koracima. No o svemu ćemo o tome razgovarati tek kada on donese odluku, kazao je Grbin.


Uoči prve sjednice Predsjedništva SDP-a koju je sazvao novi predsjendik stranke Peđa Grbin, pala je prva ostavka. U kratkom pismu SDP-ovcima Rajko Ostojić je objavio da svoj saborski mandat stavlja u mirovanje, čime se automatski povlači s dužnosti potpredsjednika stranke.

Ostojić je u pismu čestitao Grbinu na izboru za predsjednika stranke te podsjetio kako je jedna od glavnih točaka njegove medijske kampanje u unutarstranačkim izborima bila upravo njegova smjena s dužnosti potpredsjednika Sabora. - Također je svima poznato kako naš novoizabrani predsjednik nije bio moj izbor za predsjenika SDP-a Hrvatske kao što ja nisam njegov za potpredsjednika Sabora - napisao je Ostojić.

Mandat je stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora, a predložio je da se za potpredsjednika(cu) Sabora umjesto njega imenuje nekoga tko je sudjelovao u utrci za šefa stranke.

Predsjedništvo koje se sastalo u 16 sati će Peđu Grbina predložiti za predsjednika Kluba zastupnika SDP-a, a na Grbinov prijedlog u Saboru bi trebalo biti još kadrovskih rošada.

Kako smo neslužbeno doznali, Grbinov je prijedlog da se umjesto Rajka Ostojića za podpredsjednicu Sabora imenuje Sabina Glasovac.

Od trinaest saborskih odbora u kojima SDP ima predsjednika ili podpredsjednika odbora, do rošade bi trebalo doći u njih tri. U sva tri trebali bi se maknuti bliski suradnici bivšeg predsjednika Davora Bernardića. Tako Grbin traži da se s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dojučerašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas, a da se umjesto njega imenuje njemu blizak Siniša Hajdaš Dončić.

Nadalje, s funkcije predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju smijenilo bi se bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića i tu bi dužnost trebao preuzeti Arsen Bauk. Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Bernardiću bliska Renata Sabljar Dračevac, također bi se povukla s te dužnosti, a zamijenila bi je Grbinova protukandidatkinja na izborima za novog predsjednika SDP-a, Mirela Ahmetović.

Na prvoj sjednici novog Predsjedništva SDP-a stranački šef predstavlja i ime novog glavnog tajnika stranke, a to bi trebao biti Vedran Babić koji mu je bio i direktor kampanje. Tijekom predizborne kampanje SDP-ovci su mu zamjerali Babića i to zato što je imao dug za članarinu. Babić je, navodno, Grbinu obećao da će cijeli dug podmiriti u utorak.

Među SDP-ovcima se pričalo kako predsjendik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ima ambiciju preuzeti Glavni odbor, no od toga nema ništa, nego Grbin za tu dužnost predlaže bivšu saborsku zastupnicu Mariju Lugarić.

Jedna od bitnih funkcija u stranci je i financijski direktor što bi trebao postati Igor Cigula. Riječ je o pročelniku za financije u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će promijeniti radno mjesto i doći na plaću u SDP. Navodno bi Cigula bio izbor za financijskog direktora SDP-a i u slučaju da je u drugome krugu za izbor predsjednika stranke pobijedio zagorski župan Željko Kolar, tim prije što je njegov suradnik u županiji.

Predsjednik SDP-a Grbin se, kako nam kažu njegovi bliski suradnici, pripremio i za otvoreni razgovor o članstvu bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe u Predsjedništvu stranke. Činjenica je da je Sabo izabran na tu dužnost u demokratskoj proceduri, na izborima jedan član - jedan glas, no Grbin smatra da njegovo prisustvo u ovom najvišem stranačkom tijelu šteti SDP-u i ruši njegovu vjerodostojnost jer je Sabo osuđen za političku korupciju.

Sabi bi se dala prilika da se sam povuče, a ako je ne iskoristi, poduzimati će se drugi koraci, ali nije poznato koji.

image
Pismo Rajka Ostojića SDP-ovcima
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:20