'TO NIJE PITANJE SAMO ZA POLICIJU NEGO ZA CIJELU ZAJEDNICU'

Ranko Ostojić: Da nema kaznenih djela koja počine Romi, Međimurje bi bilo sigurno

Da nema tih djela, Međimurska bi županija bila među najsigurnijim županijama u Hrvatskoj - poručio je ministar Ostojić
Cakovec, 280312.Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic u posjetu je Medjimurskoj zupaniji, u sklopu kojeg je posjetio i tekstilnu tvornicu Cateks.Na slici: ministar Ranko Ostojic.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

ČAKOVEC - Ovo je moj prvi službeni posjet kao ministra jednoj županiji ali moram naglasiti da to nema veze s izmišljenim navodima da je premijer Milanović naredio ministrima da moraju ići na teren. Ovaj posjet dogovoren je već davno - naglasio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tijekom svog posjeta Međimurju gdje je sa međimurskim županom Ivanom Perhočem razgovarao o stanju sigurnosti na području Međimurske županije.

- Razgovarali smo kako popraviti situaciju vezano uz kriminalitet kojeg čine pripadnici Romske nacionalne manjine . Uvažavajući ljudska prava svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj moram naglasiti da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici Romske nacionalne manjine. Da nema tih djela, Međimurska bi županija bila među najsigurnijim županijama u Hrvatskoj - poručio je ministar Ostojić dodavši da je s lokalnom policijom i županom Perhočem dogovorio strategiju kako djelovati preventivno u tim slučajevima.

- Utvrdili smo da je potrebna prisutnost više kontakt policajaca u zajednici ali moram naglasiti i da smatram da nije rješenje povećati broj patrola i ophodnji. Ovo pitanje nije pitanje samo za policiju, koja se u principu bavi posljedicama, nego za cijelu zajednicu, a pri tome mislim i na jedinice lokalne i područne samouprave ali i na partnere u Romskoj zajednici - istaknuo je Ostojić dodavši da je riječ o projektu koji mora uključivati više ministarstava i jedinica lokalne samouprave.

- Utvrdili smo da puno problema nastaje onog trenutka kada djeca navrše 15 godina i izgube socijalna prava. Ta djeca koja su na neki način bila potrebna svojim obiteljima jer su na temelju njih dobivali socijalnu pomoć, tada izlaze na cestu i tu nastaju na problemi. Drugo je pitanje općenito način trošenja socijalne pomoći, troši li se ta pomoć za alkohol ili za stvarne potrebe života. Treći dio je edukacija i priprema za zaposlenje. Pritom moram spomenuti da smo mi sada u situaciji da se te ljude u principu stimulira da se ne zaposle jer su im socijalna davanja veća od onog što mogu zaraditi radom - naglasio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:24