U STANU NOVINARKE

Preminuo Kasum Cana, jedan od najpoznatijih hrvatskih Roma

Cana je nađen mrtav u stanu novinarke s kojom se znao iz kvarta. Policija kaže kako nema sumnji da je posrijedi nasilna smrt
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Kasum Cana, 42-godišnji predsjednik zagrebačke Stranke Roma i Centra kulture Roma te član Gradskog vijeća za nacionalne manjine, nađen je u utorak mrtav u stanu novinarke i bivše djevojke Gorana Barea, Željke Matković, u Šišićevoj 7, u Novom Zagrebu.

Policija je o tome u 16 sati obavijestila dežurnog istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda, koji im je prepustio i očevid, a prema prvim policijskim saznanjima, nema sumnji da u nasilnu smrt. Osim očevida, policija je od Željke Matković uzela i izjavu kako bi objasnila okolnosti Canine smrti.

Kasum Cana i Željka Matković poznavali su se iz kvarta, bili su susjedi, a on je navodno bio na proslavi njenog rođendana, gdje ga je i zatekla smrt.

Vijest šokirala

Cana je danas trebao biti na sastanku romskih udruga s državnim službenicima oko popisa stanovništva, oko čega se dogovarao sa saborskim zastupnikom Nazifom Memedijem.

- Rekao mi je da se ne osjeća dobro i da neće doći. Vijest o njegovoj smrti sve nas je šokirala. Izgubili smo prijatelja, brata i čovjeka koji je mnogo napravio za romsku zajednicu i kojeg su Romi voljeli. Žalosno je što je otišao tako mlad - rekao je Nazif Memedi.

Kasum Cana rođen je 1968. godine u Prizrenu, u romskoj obrtničkoj obitelji, a zbog teške političke situacije na Kosovu napustio je školovanje i rodni Prizren te 1984. godine došao u Zagreb, gdje se zaposlio kao soboslikar i ličilac. Ubrzo je postao slobodni umjetnik. Slikao je, bavio se fotografijom i pisanjem poezije. Bio je jedan od prvih članova Saveza udruženja Roma. Napisao je i rječnik romskog jezika, organizirao dane romske kulture i svjetske kongrese Roma.

Ljutit na premijera

Njegova zadnja akcija bila je vezana uz bivšeg premijera. Naime, ljutit na Ivu Sanadera njegov je portret darovao Muzeju prekinutih veza.

U javnosti poznata po slučaju Bare

Željka Matković, zagrebačka novinarka, javnosti je, osim po mnogim reportažama, poznata i po problematičnoj vezi s glazbenikom Goranom Bareom.

Sredinom travnja prošle godine u javnost su isplivali detalji njihove veze, u koju se uplela i policija, jer su Željka i Bare došli u ozbiljan fizički sukob.

Dogodilo se to baš u stanu u Šišićevoj, u kojem je jučer pronađeno mrtvo tijelo romskog lidera Kasuma Cane. Željka Matković novinarka je tjednika Objektiv, u kojem povremeno piše. T. K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:39