SUKOB

RASKOL MEĐU MEDICINSKIM SESTRAMA 'Kažu da su izborili povećanje plaća od 12 posto? To je laž. Ponizili su vlastitu struku i dali nam sramotnih 45 kn!'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Punih godinu i pol dana trajali su sindikalni pregovori s Ministarstvom zdravstva i Vladom, a potpisivanjem Dodatka II Kolektivnom ugovoru izgledalo je da je došlo do rješenja. No to je zapravo bio tek okidač za najveći raskol među medicinskim sestrama u povijesti sestrinstva.

S jedne strane je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara, a s druge nezadovoljni okupljeni u Facebook grupi “Medicinske sestre/tehničari zajedno”.

Njih gotovo 16 tisuća traži još veća prava i osnivaju svoj sindikat. No da bi Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno bio reprezentativan i mogao sudjelovati u pregovorima s Vladom, moraju imati minimalno šest tisuća članova.

S druge strane, Hrvatski strukovni sindikat tvrdi: “U ovoj godini smo izborili povećanje plaća od 12 posto”, što je prema njihovim izračunima od 457 do 651 kunu više.

Sindikat u nastajanju (“medicinskih sestara/tehničara zajedno”) odgovara: “Nije istina. Ponizili ste vlastitu struku i dali nam sramotnih 45 kuna!”.

Anica Prašnjak, predsjednica HSSMS-a, pojasnila je za Jutarnji list da su kao organizacija napravili sve što su mogli te da je sad riječ o ružnim, neosnovanim napadima.

Zagreb, 051019.
Hrvatski strukovni sindikat, Draskoviceva 7.
Konferencija za medije Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehnicara o temi Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdrastvenog osiguranja.
Na fotografiji: Anica Prasnjak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Anica Prašnjak

- Ovo što se događa je nečuveno. Kako bi se reklo, dno dna. Nevjerojatno mi je da na nekoj zatvorenoj Facebook grupi medicinske sestre koje se još nisu ni rodile kad sam ja sama brinula o 25 pacijenata govore neprilične stvari - kaže Prašnjak i dodaje da nije stranački čovjek te da se tijekom godina jednako borila i protiv HDZ-ovih i protiv SDP-ovih pregovarača.

Svjesna je da situacija nije idealna, ali smatra da su izvukli maksimalno koliko su mogli i tvrdi da su priče o 45 kuna povećanja netočne.

- Da, uvjeti nisu idealni, nedostaje medicinskih sestara i plaće nisu kakve bismo i mi htjeli da jesu, ali činjenica je da smo u ovoj godini plaće sestrama podigli za 12 posto - tvrdi Prašnjak. Udare na sindikaliste ocjenjuje nepoštenima, a za njih su odgovorni osobni interesi pojedinaca.

Sanda Alić, jedna od čelnica suprotne strane, spremno odgovara: Sve što kažu je laž!

- Ne samo da povećanja plaće nema, nego smo u minusu. Naime, ovo što je navodno povećanje zapravo je vraćanje uzetog iz 2009. godine. Tako da smo na nuli, odnosno u minusu jer su cijene svega što konzumiramo bitno drukčije nego prije deset godina - kaže Alić i dodaje kako je vrijeme da se to promijeni.

Zagreb, 031019.
Trg svetog Marka,Trg bana Josipa Jelacica.
Prosvjed medicinskih sestara i tehnicara ispred Vlade RH.
Na fotografiji: Bozidar Alic,Hrvoje Zekanovic, Zeljko Galsnovic. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Sanda Alić

Za reprezentativnost se ne boji. U Hrvatskoj je 35 tisuća sestara, a u grupi ih je gotovo polovica toga broja, s time da nemaju svi koji ih podržavaju otvorene profile na društvenim mrežama.

- Samo u nedjelju su mi iz Osijeka javili da ih je više od stotinu napustilo dosadašnji sindikat. Poruke, pozivi, svi traže gdje i kako da se upišu - kaže Alić, koja se ni sama još nije stigla ispisati iz Strukovnog sindikata.

Na pitanje je li realno da se uspoređujemo s bitno bogatijim zemljama, uređenijeg sustava, kaže da naravno da jest.

- Pa što bi se trebalo uspoređivati s Albanijom? Čak je i Bugarska ove godine digla standard sestrama, plaće su porasle za 50 posto. Novca ima, kad bi se znalo i htjelo cijeniti ovu struku - navodi.

Prašnjak je tu opreznija i smatra da moramo biti realni i ne raditi raskol u sestrinstvu.

- Ako sad kažem da se ne može u ovom trenutku očekivati plaća iz Njemačke, stavit će me na stup srama. No mora biti jasno da ja govorim samo za dobrobit ove struke - kaže.

Što se tiče iskustava sestara koje su otišle, Alić kaže da im ne teku med i mlijeko, ali da kad prime plaću od tri tisuće eura, znaju za što su radile.

- Žive u unajmljenim stanovima, znaju imati svakakve nadređene, imaju lude ritmove kao mi, ali znaju da će za to dobiti poštenu plaću - kaže Alić.

Dodaje da želi jasno naglasiti da s Vladom sada nije isposlovano povećanje od 7 posto na osnovicu nego na dodatke, koje iznosi 45 kuna.

Osim toga, uvjeti su grozni.

- Pitate jel’ fali sestara? Sinoć sam radila noćnu. KBC Zagreb više nema nosače tako da smo kolegica i ja, kao jedine na odjelu, prevozile pacijenta i morale smo ostaviti na nekih sedam minuta odjel bez ijedne sestre - kaže Alić i pita tko bi bio kriv da se nešto dogodilo.

- Sad recite je li prosječna plaća sestre od 6000 kuna dovoljna?

Na čijoj je strani i podržava li zahtjeve pobunjenih sestara - povećanje osnovice od 25 posto, zapošljavanje novih sestara i poboljšanje uvjeta rada - htjeli smo pitati i predsjednika Komore medicinskih sestara Marija Gazića, no unatoč pozivima preko vikenda nismo uspjeli dobiti odgovor na ta pitanja.

Inače, ovaj tjedan počinju pregovori oko temeljnog Kolektivnog ugovora, na što Alić kaže da neće stići ispuniti preduvjete za sudjelovanje.

- Ionako Sindikat neće ništa ispregovarati pa ćemo stići i mi sudjelovati u pregovorima - kaže Alić.

Tako će se, ako postanu reprezentativni, prvi put u povijesti dogoditi da za pregovaračkim stolom sjede dva sindikata sestara, suprotnih mišljenja i zahtjeva.

Kako je u svijetu

Broj medicinskih sestara na 100 tisuća stanovnika (izvor Eurostat)

Luksemburg 1172

Irska 1161

Švedska 1106

Njemačka 1084

Finska 1023

Francuska 1019

Danska 981

Malta 812

Litva 770

Austrija 677

Portugal 647

UK 646

Estonija 610

Slovačka 574

Italija 557

Španjolska 551

Poljska 520

Cipar 514

Mađarska 484

Bugarska 435

Slovenija 307

Grčka 190

HRVATSKA 144

Rumunjska 66

Najplaćenije sestre u svijetu (godišnji prosjek)

Novi Zeland 56.318 dolara

Irska 57.663 dolara

Nizozemska 60.253 dolara

Norveška 66.647 dolara

HRVATSKA 10.800 dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:12