PROPAO IM ULTIMATUM

Raskol među vođama ‘seljačke bune‘, poznatom svinjogojcu ulicu išarali vulgarnim grafitima

Sindikalist: Pokrovac i ja sutra idemo u Zagreb; Pokrovac sve demantira. Tvrdi da nije čuo ništa oko odlaska ‘male delegacije‘ u Zagreb

Grafiti na kući Antuna Golubovića, svinjogojca koji se odbio pridružiti prosvjedima

 Privatna arhiva

Prosvjed seljaka ušao je u osmi dan, a njihov ultimatum ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da dođe k njima umjesto oni k njoj u Zagreb, nije prošao. Dali su joj rok do 17 sati, no ona se nije pojavila te ih je pozvala još jednom u Zagreb. No, Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela tvrdi da se to neće dogoditi.

image

Tomislav Pokrovac

Vlado Kos/Cropix

Doduše, nije ispunio prijetnju da će se nešto dogoditi u slučaju ako se ona ne pojavi. Dapače, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Duško Pavlik čak je rekao da će se ići u Zagreb na sastanak sutra u 14 sati.

- Ako treba ići u Zagreb, ići ćemo. Ići ću ja, gospodin Pokrovac, Kristina i dva svinjogojca. Sve ćemo učiniti da se ovo riješi, s naše strane. Mislim da je tako i s njihove strane. To što je gospodin Pokrovac rekao… Imali smo nesuglasice - izjavio je Pavlik za N1.

No, Pokrovac je sve demantirao. Tvrdi da nije čuo ništa oko odlaska ‘male delegacije‘ u Zagreb. Ne odustaje od onoga što je već izjavio, želi da ministrica dođe k njima u Slavoniju.

- Mi u Stožeru imali smo dogovor da u Zagreb ne želimo ići jer problemi su ovdje, ne u Zagrebu. Želimo da ministrica dođe ovdje. Ako to ne želi, ona ne želi riješiti naše probleme i prosvjedi će ići dalje. Prozvao bih Brlošića da se ne hvata vrućih stvari za koje nije. Poljoprivredna komora ništa nije učinila. Pitao bih ga kako on danas živi? Živi dobro jer je kraj Vlade, ministarstva. Takav čovjek i takva Komora neće opstati. Založit ćemo se da se takva Komora ukine jer ona je samo potpora Vladi. Ne želimo da se s nama manipulira - izjavio je jutros Pokrovac.

image

Antun Golubović i ministrica Marija Vučković, arhivska fotografija

Vlado Kos/Cropix

Golubović: ‘Napadi na mene prevršili su svaku mjeru‘

Antun Golubović, svinjogojac iz Đurića i predsjednik Sektora za svinjogojstvo HPK, već je danima meta grubih napada i uvreda na društvenim mrežama zato što se nije pridružio prosvjedu seljaka. Nazivaju ga izdajicom, a takvim ga je u ponedjeljak javno nazvao i Pokrovac. U utorak navečer uvrede su se preselile i u njegovu ulicu, gdje su na dvije napuštene kuće ispisani uvredljivi grafiti.

- Nisam ovo očekivao. Izdržavam napade na internetu, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Dao sam izjavu policiji, no doći će to sve na svoje mjesto - rekao je Golubović, kojemu su za razliku od većine prosvjednika usmrćene sve svinje koje su mu bile izvor egzistencije.

- Puno toga sam odradio za svinjogojce, za puno toga smo se u Komori uspjeli izboriti. Nastavljamo i dalje raditi u tom smjeru, pregovarati i boriti se za obnovu i razvoj svinjogojske proizvodnje i pomoć uzgajivačima. Očito je najveći problem što ne spavam s prosvjednicima u traktoru na cesti - kazao je novinarima Golubović.

Napadaju ga jer je odabrao institucionalno rješavanje problema, a inače je već mjesecima jedan od najžešćih kritičara mjera Ministarstva. O tome je govorio kada su svi drugi, i ovi koji sada prosvjeduju, šutjeli. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 09:20