ANKETA

RASPRAVA KOJOJ NEMA KRAJA Doris Pinčić dobila podršku udruge Vigilare: 'Blagi udarac djeteta po guzi? Pa to je trivijalno, a žele je kazniti'

 Instagram

Nakon što je glumica Doris Pinčić Rogoznica u kolumni priznala da je svog jednoipolgodišnjeg sina udarila po guzi te ga kaznila ostavljajući ga samog u sobi 20 minuta, društvene su se mreže u Hrvatskoj zapalile, a ni nekoliko dana nakon prvih reakcija burne rasprave ne prestaju.

Na Facebooku je osnovana i grupa podrške glumici, a u nedjelju se o slučaju oglasila konzervativna udruga Vigilare, koja je u posljednje vrijeme možda najpoznatija po oštrom protivljenju riječi Xmas i žestokim kritikama predsjednice Grabar Kitarović zbog njezina susreta s Hillary Clinton.

Oni su u priopćenju za javnost dali 'javnu, otvorenu i nedvosmislenu podršku' Doris Pinčić 'u njezinu pravu da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece'.

Reakciju dječje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, koja je prije nekoliko dana upozorila da u ovom slučaju 'ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb', ocijenili su 'sramotnom, neprimjerenom, promašenom i bezobraznom' a istim su epitetima opisali i reakciju udruge RODA.

'Nedopustivo je ponašanje vlasti koja zbog trivijalnih disciplinskih odgojnih mjera poput laganog udarca po stražnjici ili slanja djeteta u svoju sobu dok se ne smiri prijeti novčanim kaznama, zatvorom i intervencijom socijalne službe. Opravdano strahujemo da je ovo samo nastavak trenda po kojem se prostor roditeljske ingerencije u odgoju sve više sužava, da bi njihovo mjesto preuzela država, koja navodno bolje zna što je za dijete dobro od njihovih vlastitih roditelja. Ovakva praksa svojstvena je svim zločinačkim i totalitarnim režimima te se iskreno nadamo da Hrvatska ne će krenuti tim putem', navodi Vigilare.

Na kraju su Doris Pinčić čestitali na 'hrabrosti i odvažnosti u iznošenju svojega roditeljskog iskustva'.

'Vjerujemo da njezino iskustvo izražava glas mnogih roditelja, koji se u atmosferi straha i prijetnji ne usuđuju javno progovoriti o apsurdima kvazi-znanstvene psihologije u sprezi s državnom represijom', zaključuju u udruzi Vigilare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:07