EPIDEMIJA

RASTE BROJ OBOLJELIH OD OSPICA U DUBROVNIKU Do sada zabilježeno 13 slučajeva, među zaraženima i dvije bebe!?

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2018. u 12:14

Dubrovnik, 080618.
SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Reportaza Dom zdravlja - Ospice
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / CROPIX

Broj oboljenih od ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji popeo se na 13, doznaje Dubrovački dnevnik, a informaciju je potvrdio i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Riječ je o muškarcu koji je hospitaliziran s kliničkom slikom ospica, a kojem je bolest sada i potvrđena. 

Također, kod dvije nove osobe postoji sumnja na ospice te se rezultati čekaju, a kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, riječ je o dvjema bebama. 

Podsjetimo, većina oboljelih su djelatnici OB Dubrovnik koji su bili u kontaktu s prvim zaraženim koji je u bolnicu stigao krajem svibnja, 34-godišnjakom iz Stona.

Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice dr. Stjepan Đuričić istaknuo je na konferenciji za medije u utorak, 12. lipnja, kako se može posumnjati na ospice kod svakoga tko za simptome ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju, osip koji se širi iza ušiju, na čelu, po vratu preko trupa i ekstremiteta.

“Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonski kontaktirati svog liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, a da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije. Tako će se smanjiti pritisak i gužva u čekaonicama ambulante primarne zaštite i Hitne pomoći”, istaknuo je tada Đuričić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako je nužno daljnje procijepljivanje populacije, kako bi se širenje opcija zaustavilo. “Naša je populacija loše procijepljena, što pogoduje širenju bolesti, a cijepljenje je najučinkovitija mjera za sprječavanje širenja. Pozivamo sve roditelje, staratelje i skrbnike da odmah cijepe svu necijepljenu djecu koja se mogu cijepiti, kao i sve nezaštićene zdravstvene radnike te nezaštićene radnike u dječjim vrtićima”, rekao je Lakić.

U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup, kako ne bi došlo do naglog širenja bolesti. Iz dubrovačke Opće bolnice sve osobe sa sumnjom na ospice koje dolaze na Odjel za infektologiju upućuju se na stražnji ulaz u bolnicu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo