EUROPSKO IZVJEŠĆE O DROGAMA 2018.

RASTE KONZUMACIJA KOKAINA U HRVATSKOJ, A PROBLEM JE I SVE VEĆI BROJ NOVIH PSIHOAKTIVNIH DROGA 'Nitko ne zna kakve su posljedice kod konzumiranja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 11:52

cut with razor balde seasonable cocain drug drugs modern dope KOKAIN coca medical substance abuse substance that changes the state function of cells organs addict anaesthetic stimulant addicted lawless prison jail code illegal not lawful conflict struggle quarrel sniff snuff high society law breaker disobey deal dealer harmful poison venom poisonous escape reality flight beeing high intoxication luxurious luxury white powder snow expensive moral morale moralist moralistic morality moralize morbid disease colorful cyan blue gold golden mirror finger hand danger for life dangerous criminal crime criminology search party happy happiness fun funny life style SNORTING BANKNOTE LINE hit snort blade felony chasing dragon score illicit chemical police pusher coke deal dealer narcotic crack blow charlie blade toot nose user flake evil rock money trade, Image: 6036405, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Konzumacija kokaina u Hrvatskoj raste, a problem je i rast broja novih psihoaktivnih droga za koje se ne zna kakve posljedice imaju po zdravlje, istaknuo je u srijedu ravnatelj Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković uoči tematske sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj će biti predstavljeno Europsko izvješće o drogama za 2018.

"Kao u Europskoj uniji, i u Hrvatskoj je zabilježen porast konzumacije kokaina, koji je nažalost sve čišći i čišći. Unatrag dvije do tri godine dolazi do rekordne proizvodnje i bombardiranja tržišta novim količinama kokaina", izjavio je Petković, dodajući da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast proizvodnje opijuma u Afganistanu ali i porast prerade sirovog opijuma u Europi.

Uz povećanje proizvodnje povećava se i dostupnost, a problem je i trgovina putem interneta, kazao je.

Kao problem Petković je izdvojio i nove psihoaktivne droge čiji broj raste i čija prevalencija prema posljednjim podacima je oko 7 posto. "Trenutno se prati oko 650 različitih tvari na području Europe, a najveći je problem što nitko ne zna kakve su posljedice kod konzumiranja".

Što je tiče marihuane, rekao je, ona je najzastupljenija droga na tržištu Europe te preko 70 posto zapljena na europskom tržištu odnosi se upravo na tu drogu.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić istaknula je da je tržište droga vrlo kompleksno te da zahtjeva interdisciplinarni pristup. "U 2016. u odnosu na 2015. u Hrvatskoj se broj zapljena povećao za 25 posto što govori da je to nešto s čim se moramo boriti i suočavati", kazala je.

Europsko izvješće o drogama za 2018. na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku predstavit će voditelj Sektora za tržišta, kriminal i smanjenje ponude droga pri Jedinici za rizike javnoj sigurnosti Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Andrew Cunningham.

"Ovo godine u izvješću izdvajamo određene aspekte upotrebe sintetičkih droga i porasta upotrebe sintetičkih opijata što predstavlja veliki javnozdravstveni izazov", kazao je Cunningham.

EMCDDA je decentralizirana agencija EU sa sjedištem u Lisabonu koja je zadužena za praćenje stanja problematike droga na europskoj razini. Jednom godišnje predstavlja Europskom parlamentu Godišnje izvješće o stanju droga u Europskoj uniji te također izvješćuje Europsku komisiju o provedbi mjera i učinkovitosti EU Akcijskog plana za droge koji osigurava provedbu temeljnih odrednica EU Strategije za droge.

U radu tematske sjednice sudjeluju stručnjaci s područja suzbijanja zlouporabe droga, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, Povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Vlade RH i drugi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo