ŽRTVE BITKE OKO GRANICE

RASTE NAPETOST U SAVUDRIJSKOJ VALI, HRVATSKIM RIBARIMA PRIJETI ZATVOR? Vlada traži način da poništi slovenske kazne

 
 Goran Šebelić / CROPIX

- Postoje državne institucije koje će zaštititi svakoga hrvatskog građanina, svakoga hrvatskog ribara. MUP, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pravosuđe, Uprava za ribarstvo u intenzivnoj su komunikaciji. Ne kanimo poduzeti nikakve jednostrane poteze, a ako ih druga strana povuče, imat ćemo spreman odgovor - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovarajući na pitanja vezana za prijetnje iz Slovenije da će njihova policija kažnjavati hrvatske ribare ako ih uhvate u ulasku u “slovenske vode”.

Naime, nakon što je s krajem godine Slovenija odlučila jednostrano implementirati presudu arbitražnog suda o razgraničenju, državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic upozorio je da će kažnjavati naše ribare za ulazak u “njihove vode”.

Priprema odgovora

Kakav će biti hrvatski odgovor i postoje li pravna sredstva kojima bi se anuliralo slovenske kazne za prekršaje radi nezakonitog prelaska granice, nitko u ovome trenutku ne zna. Jučer su se sastali predstavnici Ministarstva pravosuđa, MUP-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova da bi razmotrili sve aspekte europskog prava i prakse koji se odnose na potencijalne slučajeve kojima je zaprijetila Slovenija. Predstavnici ovih triju ministarstava koncem tjedna će otići u Istru i sastati se u Umagu s ribarima.

Lokalni ribari iz Savudrije i Umaga, njih tridesetak do četrdeset koji love uz granicu, namjeravali su jučer održati interni sastanak kako bi razmotrili svoju poziciju, no odgodili su ga radi dolaska predstavnika triju ministarstava.

Izvršna isprava

Oni se boje slovenskih kazni jer svakodnevno rade uz granicu, a uz to mnogi od njih imaju i obitelji u Sloveniji, što znači da moraju ulaziti u Sloveniju i boje se naplate kazne čim prijeđu granicu. Prema slovenskom zakonu o nadzoru državne granice, ulazak naših ribara u “slovenske vode” mogao bi se tretirati pod više kategorija prekršaja, a raspon kazni koje bi im se mogle odrediti kreće se od 400 do 2000 eura. Pitanje je, međutim, koliko su naplative.

Jasno je da slovenska policija može identificirati naše ribare već prema registraciji broda i može im na kućnu adresu poslati kazne.

Pokušali smo doznati kako slovenska policija namjerava provoditi mjeru koju je najavio njihov državni tajnik, no kako je jučer u Sloveniji bio neradni dan, nije nam imao tko odgovoriti.

Sutkinja Visokoga prekršajnog suda u Zagrebu Branka Žigante Živković kaže da je po našim zakonima, a tako je i svugdje u EU, prekršajni nalog koji izda policija izvršna isprava. To znači da ako stranac koji je kod nas počinio prekršaj i izdan mu je prekršajni nalog ne plati kaznu, ide u supletorni zatvor. Ista pravila vrijede u drugim zemljama, pa tako i u Sloveniji.

Bez dogovora

Ministar unutarnjih poslova Božinović zadnjih dana naglašava stav hrvatske Vlade po kojem se “ovo otvoreno granično bilateralno pitanje može riješiti samo bilateralnim dogovorom”.

- Mislim da to danas postaje svima jasno. Mi smo na poziciji da nećemo i ne povlačimo nikakve jednostrane poteze, a ako druga strana bude stvarno krenula u povlačenje nekih jednostranih poteza, hrvatske institucije će za to naći odgovor - ponavlja Božinović.

Iz Vlade pak poručuju kako sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i slovenskog Mire Cerara u Zagrebu prošlog mjeseca za hrvatsku stranu nije kraj razgovora u nastojanju da se pronađe rješenje spora koji je nastao nakon donošenja arbitražne presude. Hrvatska je istupila iz arbitraže nakon što ju je slovenska strana kompromitirala i ne priznaje njen rezultat, dok Slovenija inzistira na njenoj provedbi.

Budući da sam sadržaj odluke nije loš po hrvatsku stranu, potrebno je naći rješenje koje bi bilo na tragu sadržaja, ali imalo formu prihvatljivu za obje države.

Sukob sa SDP-om

- Hrvatska Vlada radi na nalaženju rješenja. Ceraru smo dali konkretan prijedlog - razuman i zreo - kratko nam je poručila osoba iz vrha izvršne vlasti ne otkrivajući pojedinosti prijedloga koji je premijer Plenković stavio na stol svojem slovenskom kolegi.

Pitanje koje se dodatno otvara glasi može li premijer Plenković, ako se u stavovima približi slovenskom kolegi, računati na podršku oporbenih stranaka. Iz SDP-a su, kako je to prenio Večernji list od utorka, poručili da sadržaj arbitražne presude može biti početna pozicija ako je kao takvu na pregovarački stol iznese Slovenija.

No naglasili su da su razočarani što su Cerar i Plenković na nedavnom sastanku u Zagrebu “propustili priliku da utvrde rješenje teritorijalnog spora između dviju država”.

Premijera Plenkovića su optužili za potpuni izostanak državničke mudrosti i odlučnosti da se iskoristi trenutak i oblikuje zajednički prihvatljivo rješenje.

U Vladi su takve komentare iz SDP-a ocijenili kao “jadne, prazne i bezobrazne”.

Na pitanje jesu li od SDP-a dobili ikakve izravne stavove o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom, dobili smo negativan odgovor uz napomenu da je “nakon sastanka u rujnu (tada je premijer Plenković pozvao čelnike oporbenih stranaka i prezentirao im sadržaj arbitraže i situaciju koja je uslijedila) sasvim jasno s kakvim kalibrom sugovornika imaju posla”.

“I dalje ćemo ići na more, a sve kazne, ako ih dobijemo, proslijedit ćemo našoj Vladi”

Istarski ribari iz Savudrije već treći dan s grčem u želucu izlaze na more u pratnji hrvatske policije. Zasad, zbog patrola slovenske policije koja je odlučila nakon šest mjeseci primijeniti odluku međunarodnog arbitražnog suda oko granice na moru u Savudrijskoj vali, nema kazni.

- Upravo isplovljavamo na sporno mjesto u pratnji naše policije. Zasad još nismo dobili nikakve kazne, a ne znam hoćemo li. S nama ide patrolni policijski brod, a Slovenci i dalje upozoravaju da tu ne bismo smjeli loviti - priča nam savudrijski ribar Ezio Kocijančić koji je više puta doživljavao neugodnosti zbog ribarenja na granici. Dodaje kako su savudrijski ribari imali interni sastanak što i kako dalje te da će se oni držati dosadašnjih pravila. Slično tvrdi i njegov kolega Diego Makovac koji ide na more sa suprugom.

- Ma zapravo se ništa drastično nije promijenilo od tog 29. prosinca na ovamo, a što nam se nije događalo od donošenja te odluke. Uvijek se događa isto. Mi idemo na more s našom policijom, a slovenska policija dolazi i upozorava nas. To je svakodnevni scenarij. Kazne još nismo dobili na kućne adrese, a nadam se i da nećemo - veli on. U slučaju da ih dobiju, kažu, proslijedili bi ih hrvatskoj Vladi koja ih umiruje. Ipak, nisu mirni i ne znaju što dalje pa su odlučili držati se dosadašnjih pravila, do daljnjega. Zato su i imali interni sastanak, a i u planu je bio sastanak sa slovenskim ribarima s druge strane zaljeva. Ipak, on se zasad neće održati.

- I oni isto ribare gdje su i prije ribarili, međutim oni se ne moraju bojati nikakvih kazni od naše policije - rekao nam je Makovac. Ipak, iako neće biti sastanka sa slovenskim ribarima, doći će do sastanka s predstavnicima hrvatske Vlade, i to krajem tjedna.

- Bio je interni sastanak između savudrijskih ribara i odlučili smo pričekati dolazak predstavnika različitih hrvatskih ministarstava koji se bave granicama. Oni su najavili da će doći krajem tjedna pa će to biti prilika da nam daju odgovore na pitanja koja nas zabrinjavaju. Besmisleno je bilo što drugo dogovarati prije toga - smatra ribar Danilo Latin. On se kao i većina njegovih kolega nada povoljnom razvoju događaja.

A kako saznajemo iz Policijske uprave istarske, od 29. prosinca do danas na moru u tom zaljevu nije bilo incidenata i policija je tamo prisutna u istoj mjeri kao i zadnjih nekoliko mjeseci.

Ezio Kocijančić

Sada smo pri kraju sezone švoja (listova), ovo su na posljednji izlasci na more u izlov te ribe. Nakon toga ćemo kočariti.

Diego Makovac

Sezona je švoja bila odlična i sada je već kraj. Sada se u toj zoni pojavio i iverak tako da sada lovimo i tu ribu. Inače, cijena prve klase švoja od 240 grama u veleprodaji se kreće oko 100 kuna plus PDV za kilogram, dok se treća klasa te ribe ispod 170 grama kreće oko 60 kuna plus PDV. Sada na kraju sezone ja i supruga, koji idemo sami na more, ulovimo između 8 i 15 kilograma švoja, a uvijek se nađe i neki romb ili brancin. Na kraju dana se nešto nakupi.

Danilo Latin

Sezona švoja je bila odlična, možda najbolja dosad. Ulovili smo oko 20 posto više te ribe nego lani kada usporedimo broj radnih dana i ulovljenih jedinki. Lovit će se još nekoliko dana, a onda zbog pada temperatura riba migrira u srednji i južni Jadran. Do početka travnja je mrtva sezona za ribarenje na ovom dijelu.

Švoji su moji, a ne tvoji

Stanje u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu toliko je ozbiljno da su u ponedjeljak, prvog dana nove 2018. godine, austrijski kancelar Sebastian Kurz i nizozemski premijer Mark Rutte izrazili zabrinutost zbog spora oko granice između Slovenije i Hrvatske. Neupućen netko bi pomislio da se posade hrvatskih i slovenskih patrolnih brodova mjerkaju na graničnoj crti zbog plina, zlata ili bar paladija koji se koristi za izradu mobitela, ali pogriješio bi. Najveća vrijednost koja leži u mulju nesretnog zaljeva su švoji, kako u Istri nazivaju ribu list.

Zalutala bi možda ondje i neka srdelica, ali trenutačno je na snazi lovostaj na plavu ribu pa ribarima u Savudriji nema druge nego uz pratnju pomorske policije i novinara bacati samo mreže pašarele i čekati da se do jutra u njih upletu listovi. Švoji nisu najljepše ribe na svijetu, ali im je meso vrlo ukusno pa lokalni chefovi čak priređuju gastro-manifestaciju Dani švoja dok se ostatak ulova izvozi u Italiju.

Listovi ne spadaju, bar po cijeni, u prvu klasu riba i prodaju se po cijeni od 100 do 120 kuna, a sami ribari iz Savudrije prihod od švoja iz zaljeva procjenjuju na 25.000 eura godišnje. Iako su neki ribari postali prave medijske zvijezde, u Savudriji ih zapravo tek 30-ak ima obrt i sve u svemu ne čini se da je to neki biznis zbog kojeg bi se trebali brinuti kancelar Kurz i premijer Rutte osim ako ih neki chef nije navukao na “hrvatske švoje”. Još manje bi zbog kašeta punih švoja trebale zaratiti dvije susjedne prijateljske zemlje makoliko političari s obje strane vikali da su “švoji moji, a ne tvoji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:04