INCIDENT SE ISTRAŽUJE

RAVNATELJ ZADARSKE ŠKOLE U KOJOJ JE 'ŽIGOSANA UČENICA' 'Ma to je samo dječja igra, prislanjanje užarenog upaljača...'

 
 Arif Sitnica/Zadarski list

Zadrani su šokirani incidentom koji se u srijedu dogodio u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj srednjoj školi. Kažu da se nasilje ne smije tolerirati i prozivaju odgovorne za reakcije. Na osudu je naišla i reakcija ravnatelja škole.

Podsjetimo, jedan učenik prvog razreda užarenim predmetom u obliku slova ‘u’ opekao je i doslovno žigosao za vrijeme nastave jednu školsku kolegicu i jednog kolegu. Zbog naknadnih prijetnji djevojka je šutjela sve dok nastavnica na satu tjelesnog odgoja nije primijetila rane. Djevojka ima dvije opekline na ruci, a mladić je opečen po vratu.

Otac djevojke, Adem Shala, danas je rekao kako je navečer još počela primati prijeteće poruke u kojima joj se prijeti čak i smrću. Zbog stresa nije išla u školu. Napadnuta učenica danas je u pratnji oca dala iskaz u zadarskoj policiji.

- Taj učenik je sjedio iza mene u klupi u razredu te mi je nekakvim vrućim predmetom pritisnuo desnu ruku i napravio mi opekotinu u obliku slova 'U'. Imam još jednu opekotinu na ruci jer me opekao više puta, te je isto tako opekao još jednog dečka koji je sjedio do mene u klupi. Nakon što me opekao rekao mi je 'Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša' - ispričala je jučer 15-godišnjakinja, koja je u školu na sastanak s ravnateljem stigla s ocem.

Na pitanje zašto je to učinio, ispričala je kako joj je rekao da je to napravio jer mu je bilo dosadno te da mu je to zezancija.

- Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem jer se to radi drukerima. No kad smo došli na sat tjelesnog odgoja, tamo sam bila u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam opekotinu na ruci te me upitala što je bilo. Tada sam rekla što se dogodilo te nas je sve skupa poslala kod pedagoginje koja mi je namazala ruku i nazvala razrednicu - ispričala je za Zadarski list vidno uplašena učenica koja je poslijepodne bila kod liječnice te joj je rečeno kako će trag ovog žigosanja ostati zauvijek na koži.

Fotografije su preuzete s portala Zadarskog lista

Za HRT je dodala kako očekuje da će mladić za ovaj čin biti kažnjen. Medije je o svemu obavijestio otac djevojke, revoltiran činjenicom da škola nije intervenirala, nije pozvala niti policiju niti hitnu pomoć.

Arif Sitnica/Zadarski list
Ozlijeđena djevojka s ocem

- Mene čudi kako to da nitko iz škole nije zvao policiju ili Hitnu pomoć?! Naime, riječ je o dvoje učenika koji su ozlijeđeni užarenim predmetom i kojima je rečeno da su ustaše. Imao sam već slučaj da je starija kći, koja je također išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući te ni tada nitko nije zvao policiju ni Hitnu. Problem je u cijeloj školi. Zašto ne zovu Hitnu pomoć ili ne prijave policiji kad se dogode ovakve stvari? Ne razumijem što se događa u školi - rekao je u srijedu za Zadarski list.

Zadarska policija, koja je za slučaj doznala od medija, a ne iz škole, provodi izvide.

- Provodi se kriminalističko istraživanje zbog nanošenja tjelesnih ozljeda u školi nad dvije maloljetne osobe kojima su nanesene lakše tjelesne ozljede. Policija je promptno reagirala i u tijeku je kriminalističko istraživanje kojim ćemo ovaj događaj u potpunosti rasvijetlilti - rekao je na konferenciji za novinare Boro Mršić, načelnik kriminalističke policije u PU zadarskoj.

- I stručna služba škole se uključila pravovremeno, a mi ćemo, po okončanju istraživanja, o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo - dodao je.

Upitan kad je policija obaviještena o događaju te tko ih je obavijestio, Mršić je rekao kako policija nije pozvana odmah, već je za događaj saznala javnim pogovorom. Zaprimili smo obavijest od predstavnika medija, istaknuo je.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, klinički psiholog i psihoterapeut Gordana Buljan Flander istaknula je kako je od presudne važnosti reagirati na svaki, i najmanji znak nasilja, shvatiti ga ozbiljno i surađivati s djetetom žrtvom, počiniteljem, obiteljima, školom i cijelim sustavom, piše HRT.

Mnoge je iznenadila blaga reakcija ravnatelja škole Joze Dragića koji je za televiziju N1 ovo nazvao 'malim incidentom':

- Strašno mi je žao što se ovo dogodilo u jednoj od najboljih škola. Jedna smo od boljih škola u svim mogućim natjecajima, nekoliko puta bili smo prvaci Hrvatske u košarci, imamo atletičare koji su prvaci Hrvatske, imamo stalne akcije gdje pomažemo slabijima, ali eto... U zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama, imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju.

Dodao je da to 'nije inkriminirajuće djelo, to su mediji napravili senzaciju':

- Nije to neko posebno teško djelo. Upisuje se pet, šest učenika po individualiziranom i posebnom programom. To su učenici s poteškoćama u razvoju, ali ne možemo za učenike reći da su krivi. Jučer mi je došla jedna skupina učenika, rekli su da su imali incident. Pozvao sam cijeli razred i počinitelj djela je došao s njima. Ispričali su se, rukovali, pozdravili i rekli da je to bila samo dječja igra. Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje... Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti ne daj bože policija, nego su se vratili u razred. Moram reći da to nije slovo 'U', nije on to rekao. To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača.

Zadarski SDP: 'Zastrašujuće je minoriziranje ovog gnjusnog čina od ravnatelja Jose Dragića, bivšeg pravaša, kojeg je politika dovela na čelo škole!'

Zadarski SDP reagirao je na Dragićevu izjavu, opisujući je kao ‘minoriziranje gnjusnog čina bivšeg pravaša, kojeg je politika dovela na čelo škole’, piše Zadarski.hr.

Priopćenje GO SDP-a povodom incidenta u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi prenosimo u cijelosti:

'Žigosanje, kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja i ponižavanja, dogodilo se u 21. stoljeću, u Zadru, u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Vijest koja zaledi krv u žilama svakog normalnog građanina, koji se s pravom pita što je sljedeće i kamo to ide naše društvo.

Gotovo prešutno odobravanje govora mržnje koje traje godinama u našem gradu dovelo je do najgoreg oblika poniženja i doživotnih posljedica za mladu djevojku koja se našla na putu onome koji je odgajan da mrzi i nanosi zlo svakome tko je drugačiji.

Škola kao odgojno obrazovna ustanova zadnje je mjesto u kojem možemo očekivati ovakav oblik nasilja, ali ono što djeluje zastrašujuće izjava je ravnatelja Ekonomski-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića. Ne samo da nije ništa poduzeo i odmah obavijestio nadležne institucije, već je dao izjavu koja izaziva zaprepaštenje, pogotovo kada dolazi od ravnatelja škole.

„Bio je to manji incident, učenici su se izmirili i idemo najnormalnije dalje kao da se ništa nije dogodilo, nije bilo potrebe zvati hitnu i policiju.“

Sve izgovoreno djeluje nevjerojatno pogotovo što dolazi iz usta prosvjetnog djelatnika, ali za one koji znaju način kadroviranja u zadarskom školstvu ne treba čuditi. Naime Jozo Dragić je bivši pravaš, zbog čega je u političkim okolnostima, ponovljenom natječaju i izmjenama članova Školskog odbora 2008. godine izabran za ravnatelja najveće srednje škole u Zadru.

Dragić je bio i županijski vijećnik tadašnjeg HSP-a. Upravo je politika odigrala ulogu u postavljanju ovog čovjeka na čelo odgojno-obrazovne ustanove pa ne čudi minoriziranje ovog gnjusnog čina i žigosanje slova U na nedužnim učenicima. Ovakvi ljudi nigdje drugdje ne bi dobili priliku biti na čelu ustanova koje odgajaju i obrazuju ljude nego u Zadru.

Doživotni ožiljak na ruci mlade djevojke i vratu mladog momka za njega su manji incident, a za nas trajan podsjetnik na kaljužu iz koje Zadar mora naći snage izaći.

Predsjednik GO SDP-a Zadar Antun Novoselović'

Murganić: Slučaj žigosanja učenice škola je svakako morala prijaviti policiji

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je komentirala je događaj u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u kojoj je jučer jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova "U" žigosao jednu školsku kolegicu i jednog kolegu, istaknuvši da je škola to morala prijaviti policiji, roditeljima i centru za socijalnu skrb.

Murganić je naglasila da će Centar za socijalnu skrb izvršiti uvid nad obiteljskom situacijom.

Dodala je da je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak proslijedila i uputila pravilnik o postupanju u slučaju nasilja u školama te da na razini ministarstva obnavljaju protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Murganić je nakon sjednice Vlade komentirala i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji, nakon što je prije manje od mjesec dana proglašen krivim bog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u nedjelju izlazi na slobodu. Stava je da država može i mora zaštititi premlaćenu djevojku od prijetnji koje dobiva te je naglasila da je važno raditi na prevenciji i edukaciji.

Za slučaj žigosanja u zadarskoj školi rekla je da se radi o jednom "ružnom i nasilničkom odnosu prema kolegici u razredu" koji govori o tome da je potrebno voditi računa da se ne odgaja mlada generacija nasilnika koja će svoje partnerske odnose rješavati na nasilan način.

Svim protivnicima Istanbulske konvencije poručila je da ovi slučajevi zorno pokazuju koliko je ovo kompleksan slučaj i vrlo ga je teško rješavati kada već dođe u fazu da je izvršen zločin i teško je sanirati štetu kada dođe u fazu da je žrtva stradala i da nasilnika kažnjavamo.

"Trebamo puno ranije uočiti probleme i svi skupa puno ranije raditi kao društvo", poručila je Murganić, upitavši što smo to tolike godine radili da imamo generaciju mladih ljudi koji na ovakav način rješavaju svoje odnose.

Kada pratimo obavezu koju pojedine institucije imaju kod prijavljivanja nasilja, imamo potrebu da se u tom preventivnom radu cilja na odgojne institucije, od vrtića, ali i zdravstvene ustanove - dječji dispanzeri, pedijatri, liječnici opće medicine mogu puno toga vidjeti i uočiti, naglasila je.

Iako imamo zakonodavni okvir, fenomen nasilja ne možemo spriječiti

Vezano za slučaj Daruvarca, Murganić je dobrim ocijenila to što će on imati dodatne mjere vezane za sprječavanje bilo kakvog približavanja žrtvi, ali i kontrole njegovog kretanja.

"U svakom slučaju mi moramo učiniti sve da zaštitimo žrtvu, a s druge strane da pravedno i adekvatno kaznimo počinitelja", poručila je.

Naglasila je da se osobno jako zalagala da se ratificira Istanbulska konvencija, jer iako imamo zakonodavni okvir taj fenomen nasilja ne možemo spriječiti.

"Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe da je potrebna izmjena Kaznenog zakona, no mi smo kroz naš nacionalni tim na neki način napravili analizu koliko su naši propisi usklađeni s člancima iz konvencije i zaista ima podosta toga da unaprijedimo. Sigurno ćemo kao država u dogledno vrijeme učiniti i na poboljšanju zakona, radit će se na poboljšanju rada sudaca, činit ćemo sve da širimo autonomne kuće i skloništa i u tom pravcu imamo dobre kontakte", istaknula je Murganić.

Naglasila je važnost edukacije i stručnjaka koji rade u pojedinim resorima i žrtava.

"Važno je educirati i žrtvu, a to je da mlada djevojka prepozna nasilnika i nasilničko ponašanje, da kod nekih njegovih gesta na vrijeme uoči da je to nešto što ne smije tolerirati i dozvoliti i mora ga već tada signalizirati, upozoriti ili prijaviti. U mladoj dobi djecu treba učiti nenasilnom ponašanju", poručila je ministrica.

Upitana jesmo li kao država zakazali, kazala je da se, kada se kaže kao država, misli uvijek na vlast, odnosno konkretno Vladu "i taj dio s dužnosničke pozicije možemo preuzeti i o tome razgovarati". "No svi mi činimo društvo i možemo kreirati u utjecati na ovakvo ponašanje", dodala je.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:35