PROBLEM U SUSTAVU

Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić: Danas bolnice brže kumuliraju dugove

Dug pulske Opće bolnice veledrogerijama u posljednjih godinu dana iznosi 41 milijun kuna
Irena Hrstić
 Goran Šebelić/Cropix

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić rekla je u utorak u Puli u vezi s dugovima veledrogerijama da je potrošnja lijekova na mjesec danas znatno veća nego prije nekoliko godina te da bolnice zato mnogo brže kumuliraju dugove, no bolnica u Puli ima zaliha i liječenje nije ugroženo.

Predstavnici veledrogerija upozorili su danas da će dugovi zdravstvenog sustava za isporučene lijekove krajem veljače ponovno dosegnuti rekordnih 5,7 milijarda kuna iz listopada lani te kako je od početka godine svaka peta bolnica prestala plaćati lijekove, a plaćen je tek svaki četvrti lijek.

Dug pulske Opće bolnice veledrogerijama u posljednjih godinu dana iznosi 41 milijun kuna, što izlazi izvan zakonom zadanih rokova plaćanja, potvrdila je u izjavi za novinare ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

Rekla je da taj problem nije nastao danas ni prije šest mjeseci, nego se vuče godinama.

"Ono što je u ovom trenutku izraženije je to što su mjesečne potrošnje sada više u odnosu na prije par godina. Mi puno brže kumuliramo dugove nego ranije", istaknula je ravnateljica Hrstić i dodala kako su 2020. sve bolnice, pa tako i pulska, imale samo bazično prihodovanje i u ovom je slučaju, smatra ona, HZZO prema bolnicama bio dobronamjeran jer su, unatoč tome što zbog covida-19 nisu uspjele fakturirati svoj osnovni limit, dobivale osnovne limite.

"Problem s veledrogerijama i dalje nije riješen, ali nikad ne nastane problem onog dana kada se problem artikulira, i to je dobro u cijeloj priči. Danas nemamo još problema za zalihama lijekova, nismo u onoj situaciji kao što smo bili prije par mjeseci. Zaliha imamo, liječenje pacijenata danas nije ugroženo", rekla je.

Ravnateljica Hrstić je istaknula da je danas liječenje "sve skuplje, na tržište dolaze novi lijekovi i oni su na pozitivnoj listi HZZO-a, što znači da se daju".

"Mi imamo mjesečno povećanu potrošnju lijekova i potrošnoga medicinskog materijala za dobrih 30 posto u odnosu na godine unazad. Ako hoćemo liječiti pacijente s terapijom koja je dostupna i stručno opravdana, onda moramo i davati. U svakom slučaju, moramo prihodovati više", rekla je i dodala da su se limiti malo korigirali, ali, kako je rekla, "nedovoljno da bi se pokrilo barem poslovanje pulske bolnice".

"Mi smo prošle godine imali i useljenje u novu bolnicu. Mislim da je došlo vrijeme da se razgovara o mjesečnom limitu koji pripada našoj, ali i drugim bolnicama", poručila je ravnateljica Hrstić.

Iz dubrovačke Opće bolnice potvrdili su za Hinu da je trenutačni dug za lijekove 37,5 milijuna kuna, a za potrošni materijal 30 milijuna kuna.

"Bolnica mjesečno akumulira milijun kuna minusa, dok je u normalnim vremenima mjesečni minus iznosio od dva do 2,5 milijuna. Godišnje ostvarimo minus od 18 milijuna kuna, dok je u normalnim vremenima godišnji dug iznosio od 25 do 30 milijuna", izjavio je pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje Pavo Perić.

Klinički bolnički centar Rijeka izvijestio je u utorak da je na današnji dan njegov ukupni dug veledrogerijama veći od 308 milijuna kuna, od čega je dospjeli dug veći od 254.203.000 kuna.

"Pritom je potrebno napomenuti da KBC Rijeka nije bio saniran tijekom 2020. godine i da je do značajnog porasta duga došlo tijekom studenoga i prosinca u drugom valu pandemije covida-19", priopćio je riječki KBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 10:20