ENGELBERT GUGGENBERGER

RAZGOVARALI SMO S MONSINJOROM KOJI JE ZABRANIO MISU NA BLEIBURGU 'Da nismo to učinili, predbacili bi nam da ne držimo distancu od fašizma'

Događanja na Bleiburškom polju su zadnjih godina bila sve više prožeta političkim manifestacijama, ističe mons. Guggenberger
 CROPIX

- Izdavanje daljnje dozvole za održavanje mise na Bleiburgu bila bi osnova da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru - poručio je u srijedu ekskluzivno za Jutarnji list monsignor Engelbert Guggenberger, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, koji je prošlog tjedna poslao pismo hrvatskim biskupima kojim im jasno zabranjuje slavljenje mise prilikom komemoracije na Bleiburškom polju.

Takav odgovor mons. Guggenberger dao nam je nakon što smo ga pitali zbog čega je baš ove godine zabranjeno biskupima slaviti misu i zbog čega to nije učinjeno ranije.

- Analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve - objasnio nam je kratko mons. Guggenberger kojeg smo u srijedu sreli ispred biskupske rezidencije u klagenfurtskoj Mariannengasse na broju 2.

Neugodno iznenađeni

Guggenberger je tek kratko prvi čovjek Koruške biskupije, iako je već dugo član te zajednice. Naime, taj 65-godišnji doktorand teologije od 2008. godine obnaša funkciju generalnog vikara, svojevrsne desne ruke biskupa, a prije tri godine je imenovan i u upravno vijeće Biskupije. Svoje prve svećeničke korake napravio je u manjim župama. Šira javnost u Austriji prvi je put za njega doznala kada je prošloga ljeta preuzeo mjesto upravitelja Biskupije, nakon što je bivši biskup Alois Schwarz uhvaćen u skandalu vezanom uz izvlačenje novca iz crkve.

Željko Puhovski / CROPIX

Mons. Guggenberger u kratkom nam je razgovoru pojasnio da zasad ne postoji nikakva šansa da Biskupija kojom upravlja promijeni svoju odluku vezano uz Bleiburg.

- Ovih smo dana razgovarali s predstavnicima Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije, gdje su se, među ostalim, razmatrale i druge mogućnosti zadržavanja sjećanja na žrtve. Hrvatska biskupska konferencija se složila da će razmotriti i druge mogućnosti. Nažalost, Katolička crkva u Koruškoj više nije mogla podržavati takav način sjećanja na žrtve jer su događanja na Bleiburškom polju posljednjih godina bila sve više prožeta političkim manifestacijama - rekao nam je mons. Guggenberger iz čije su biskupije još ranije poručili da su neugodno iznenađeni tonom reakcije hrvatskih biskupa na zabranu koja im je poslana.

Guggenberger nam je rekao i da zasad nije stigao niti jedan drugi upit vezan uz komemoraciju na Bleiburgu, kako od hrvatskih biskupa, tako i od “običnih” svećenika. Naime, iz ove su biskupije već ranije objavili da “ako netko želi na privatni posjed pozvati svećenika da drži svetu misu, to može učiniti i bez dovole ove biskupije”.

Samu zabranu slavljenja mise na Bleiburgu mnogi konzervativni političari, kao i neki visoki izvori iz HBK objašnjavali su političkim situacijom u Koruškoj, kao i na nacionalnoj razini.

Naime, u Koruškoj su na vlasti socijalisti, koji imaju apsolutnu većinu, dok je konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza na nacionalnoj razini partner Slobodarska stranka koja pripada krajnje desnom austrijskom političkom spektru. Na takvo partnerstvo mnogi u EU, objašnjavali su politički analitičari, nisu gledali blagonaklono, pa se trenutna austrijska vlada poprilično oštro određuje prema svim elementima fašizma i nacizma.

Na pitanje je li bilo političkih pritisaka, Guggenberger odmahuje rukom.

- Katolička crkva Koruške jamči da na ovakvu odluku nije postojao nikakav politički utjecaj - odgovorio nam je mons. Guggenberger koji nas je nakon ovog pitanja pozdravio.

Željko Puhovski / CROPIX
Katedralna crkva Koruške biskupije u Klagenfurtu

Skandal s biskupom

Domaći vjernici u Klegenfurtu o zabrani mise na Bleiburgu malo znaju. Kada ih pitate o postupku mons. Guggenbergera, prva reakcija im je na prošlogodišnji skandal s bivšim biskupom Shwarzom koji je vruća tema u austrijskim medijima. Oni navode da je Schwarz niz godina izvlačio novac iz Biskupije i trošio ga na privatne stvari, među kojima se spominje i jedna kuća u kojoj je povremeno živio s Andreom Enzinger, bivšom voditeljicom biskupijske obrazovne ustanove St. Georgen am Längsee.

Prvi detalji skandala počeli su curiti nakon što je papa Franjo prebacio Schwarza u drugu biskupiju i kada je prošlo ljeto privremenim upraviteljem imenovan upravo Guggenberger.

- Ne idem baš često u crkvu, no neobično mi je da Guggenberger kao desna ruka nije znao za sve te malverzacije - kaže nam lokalac u kafiću pokraj Benediktinerplatza.

- Ne možete donositi takve zaključke, ipak se upravitelj sada trudi ispraviti svu tu nepravdu nanesenu crkvi - veli drugi.

Istraga

Za Guggenbergera mediji pišu da je odmah na početku svoga mandata naredio istragu unutar Biskupije kako bi se otkrili svi propusti iz “ere Schwarz”. Krajem prošle godine je čak sazvao konferenciju za novinare na kojoj je javno progovorio o upitnim kadrovskim odlukama i netransparentnim procesima bivšeg biskupa. Kako je tada rekao, Crkvi je nanesena velika šteta te je ujedno objavio sažetak izvješća o radu istraživačke skupine, nakon čega je najavio i tužbu protiv Schwarza.

Željko Puhovski / CROPIX

Ipak, njegov istup nije uvjerio ljude iz Vatikana, zbog čega je papa Franjo početkom 2019. godine poslao salzburškog nadbiskupa Franza Lacknera da kao visitator istraži cijeli slučaj. U jednom od rijetkih intervjua Schwarz je demantirao optužbe i pozdravio dolazak vizitatora.

- Kada sve ovo imate na umu, onda vam se problem hrvatskih biskupa čini minornim - komentiraju u hrvatskoj zajednici u Klagenfurtu. O tome ne žele javno govoriti, iz Hrvatske katoličke misije upućuju nas na HBK i Počasni bleiburški vod.

Hrvatska zajednica, dojam je, podjeljena je. Dio njih smatra da je Crkva Koruške popustila političkim pritiscima, da zabranom mise ne poštuje žrtve bleiburške tragedije. Uvjeravaju nas kako je javna tajna da su u ovdašnju biskupsku rezidenciju već hodočastili pojedini hrvatski biskupi.

- Ti razgovori, kako smo čuli, nisu bili ugodni. Prema onome što se priča, navodno su naši biskupi zamjerili Guggenbergeru da je popustio pred političkim pritiscima. Navodno mu je bilo rečeno i da su “hrvatski biskupi tako popuštali tijekom komunizma, Crkve u Hrvatskoj ne bi bilo” - kažu nam naši sugovornici iz hrvatske zajednice.

Bez pobjednika

Neki napominju da misu nije trebalo zabraniti, a drugi pak smatraju da zabrane ne bi ni bilo da su naši biskupi tražili sudjelovanje samo na misi.

- No biskupi sudjeluju i na mimohodu i na drugim ceremonijama. Isto tako, prije ili poslije mise se drže neki politički govori izaslanika premijera ili predsjednice. A toga ne bi trebalo biti na misi - uvjereni su naši sugovornici.

Drugi pak smatraju da Austrija očito ne želi instrumentalizaciju politike kroz crkvene susrete i misu.

- Lanjski događaj, kažu naši biskupi, prošao je u redu. Očito je njima u redu da misu nadlijeću policijski helikopteri, policijski psi hodaju uz specijalce, a zaštitari pregledavaju ljude koji idu na misu. Pa ispalo je kao da na Bleiburgu derbi igraju Hajduk i Dinamo, a ne da se slavi misa - kažu drugi.

Na kraju nam kažu da se zabranom u Bleiburgu pokušava stvoriti dojam da je koruška Crkva jača od HBK, a da se HBK želi pokazati moćnijim.

- Tu neće biti pobjednika. Bit će ga samo ako se strasti smire, ako se održi jedino misa bez pretjerane koreografije i mimohoda u kojem sudjeluju biskupi. Vjerujemo da koruška Crkva ovim primjerom želi pokazati hrvatskim biskupima da je vrijeme da se Crkva odvoji od politike - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:08