NOVI KALENDARI

'RAZMIŠLJAMO I O TOME DA TUŽIMO DRŽAVU, ŠTETA BI MOGLA BITI OGROMNA' Zbog novog Zakona o blagdanima nekim tvrtkama prijeti propast

Josip Đakić traži da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan, a tiskare su se digle na noge jer bi zbog izmjena u kalendarima mogli biti u gubitku
Dan sjećanja bio bi 18. studenoga, 8. listopada više ne bi bio neradni, a 30. svibnja bio bi Dan državnosti

Kršćanski vjernici koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru imat će pravo ne raditi na Uskrsni ponedjeljak i za taj neradni dan bit će plaćeni u punom iznosu. Do sada su, naime, pravoslavni vjernici imali pravo na plaćeni neradni dan samo na blagdan Božića 7. siječnja.

Jedna je to od novina u prijedlogu novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, o kojem je jučer započela rasprava u Saboru.

Taj je Vladin prijedlog prošao relativno nezapaženo, u sjeni prijedloga da se uvede novi blagdan, Dan sjećanja, koji će se obilježavati 18. studenoga, te da se ukine dosadašnji Dan neovisnosti, koji se kao neradni dan obilježavao 8. listopada.

Ukidanju tog blagdana jučer se neočekivano usprotivio Odbor za ratne veterane, kojem je na čelu HDZ-ov Josip Đakić. Odbor je uputio amandman na Vladin zakonski prijedlog u kojem traži da 8. listopada i dalje bude neradni dan, a da se ukine neradni dan 22. lipnja, kad se obilježava Dan antifašističke borbe, te da taj dan bude radni spomendan. Taj amandman, rekao je Đakić, nije usuglašen s Vladom te će se vidjeti kako će proći.

Regulativa

Novim zakonom mijenja se i naziv već postojećeg spomendana - Europskog dana sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza. Od sada će se postojećem nazivu dodati nastavak - “nacizma, fašizma i komunizma”.

U obrazloženju te izmjene piše da je naziv spomendana “bilo potrebno precizirati navođenjem konkretnih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma, imajući na umu o čemu se konkretno radi jer je hrvatski narod imao žrtve u sva tri totalitarna režima”.

A cijela nova regulativa blagdana, radnih i neradnih dana digla je na noge tiskarske tvrtke koje bi zbog izmjena krajem godine mogle pretrpjeti ozbiljne gubitke. Naime, gotovo sve tiskare koje se bave tiskanjem kalendara već su u rujnu isprintale više od 50 posto kalendara i rokovnika za 2020. godinu. Manje tiskare, specijalizirane samo za kalendare, mogle bi i propasti.

“Stari” datumi

- Čim se u lipnju pojavila mogućnost da dođe do izmjene datuma Dana državnosti, obratili smo se Vladi da pričekaju s tom promjenom kako bi se tiskare mogle pripremiti. Oni tada nisu reagirali, samo su rekli da će nas obavijestiti o bilo kakvim promjenama zbog čega smo normalno nastavili s poslom. I onda odjednom, u listopadu, donesu promjene kad smo mi već obavili distribuciju za veleprodaju i nije da smo pogriješili jedan datum, nego su nam četiri stranice na kalendaru pogrešne - kaže Sanja Jagar, vlasnica i direktorica Nikoproma.

Kako su nam objasnili, u tiskarama se već početkom srpnja kreće s pripremom kalendara i rokovnika za tisak kako bi u rujnu mogli početi s distribucijom. Iz jedne tiskare u Zagrebu su nam rekli kako godišnje naprave oko 100.000 kalendara u boji, a više od pola otisnu već u rujnu. Još više otisnu trodijelnih kalendara, oko 70 posto od stotinjak tisuća, upravo zato što znaju da će te proizvode sigurno prodati svojim klijentima.

Sada, pak, imaju različite situacije. Jedni im vraćaju kalendare, drugi traže da se ponovno printaju, treći čekaju konačnu odluku, a četvrtima ne smeta što su na njima “stari” datumi.

Neke su tvrtke pokušale predvidjeti promjenu Dana državnosti pa su unaprijed uvele mjere zaštite. Primjerice, na dan 25. lipnja stavili su malu zvjezdicu s naglaskom da se možda taj dan više neće voditi kao praznik, dok su 30. svibnja stavili sivo polje i napomenu da će taj dan možda biti Dan državnosti.

No, na ukidanje Dana neovisnosti i novi blagdan 18. studenoga nisu uopće računali.

Novi kalendari

- Tražili smo da odgode stupanje na snagu do 2021. godine kako bismo se mogli pripremiti jer čak i da sada, idući tjedan, donesu taj novi zakon, opet ne bismo imali vremena pripremiti se za nove kalendare. Strah me uopće razmišljati kolika bi bila šteta. Ako bude velika, razmišljamo i o tome da tužimo državu - napominje Jagar.

Ima i onih koji se ne zamaraju previše ovom situacijom. Duško Jandrić iz tiskare Janprom kaže kako Vlada vrlo vjerojatno neće stići donijeti izmjene zakona, a ako ih slučajno i donese, ljudi će se snaći.

- Gledajte, godina je već skoro počela, ne možemo mi tu sada ništa mijenjati. Kome treba novi blagdan, on će ga sam zaokružiti - kratko je rekao Jandrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:38