BLOKADA STOLJEĆA

'RAZMIŠLJAMO O PODNOŠENJU KAZNENE PRIJAVE ZBOG KRIVOTVORENJA ISPRAVA!' Otkrivamo novi zaplet u slučaju najveće ovrhe u povijesti Hrvatske

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković za utorak je zakazao sastanak s predstavnicima triju kompanija kojima zbog vozača kamiona koji je doživio prometnu nesreću još 1989., sada prijeti ovrha od 202 milijuna kuna. Direktori autoprijevozničkih kompanija APP Požega i Čazmatrans Nova te tvrtke Croatia Protekt, ministra će zatražiti pomoć jer bi provođenje te ovrhe za rezultat imalo gašenje tvrtki koje ukupno zapošljavaju gotovo 600 radnika.

Podsjetimo, riječ je o priči koju je u nedjelju otkrio Jutarnji. Ivan Peša, zaposlenik propalog Kontinental Prijevoza ima dvije pravomoćne presude iz 1994. i 1997. prema kojima mu tvrtke pravni sljednici njegova poslodavca duguju 38 tisuća kuna i oko 4000 DEM-a odštete. Zahvaljujući proteku vremena i kamatama, dug je narastao najprije na nešto više od pet milijuna kuna, a potom je 2013. Peša ovršio Zagrebački Holding na 80 milijuna kuna, tvrdeći da su oni pravni sljednici njegova poslodavca.

Novac je Holdingu vraćen, a postupci oko dokazivanja stvarnog sljedništva još su u tijeku, te je 2018. Peša ponovno ovršio 22,9 milijuna kuna s njihovog računa. Sada traži još 202 milijuna kuna od tri navedene kompanije.

Neslužbeno doznajemo kako se razmatra mogućnost da se ovrha odgodi do rješenja sudskog spora oko toga tko bi je trebao podmiriti.

Također, tri ugrožene tvrtke razmišljaju o podizanju kaznenih prijava protiv Peše i njegovih odvjetnika jer smatraju da tu postoje elementi različitih kaznenih djela, uključujući krivotvorenje isprava, a na sve to žele upozoriti i ministra pravosuđa. Kako doznajemo, Peša je u nekoliko navrata bezuspješno htio pokrenuti postupak etažiranja zagrebačkog Autobusnog kolodvora, čije bi zemljište uzeo kao namirenja duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:10