SKANDALOZNA ODLUKA OSJEČKIH VLASTI

Razvedeni ste? Vrtić će vam biti duplo skuplji!

Cijena vrtića za samohrane roditelje poskupljuje do 78 posto, a za ostale do 33 posto

OSIJEK - Gradske vlasti Osijeka donijele su skandaloznu odluku o poskupljenju cijene vrtića prema kojoj će samohrani roditelji od 1. svibnja plaćati od 70 do 78 posto višu cijenu od dosadašnje dok za djecu koja žive s oba roditelja cijena poskupljuje od 28 do 33 posto.

Socijalni cenzus

Samohrani roditelj za cjelodnevni boravak svoga djeteta od 1. svibnja plaćat će 512 kuna ili 70 posto više, a oni koji za svoju djecu budu koristili poludnevni boravak bez ručka plaćat će 320 umjesto 180 kuna, što je 78 posto više. Poskupljenje se ne odnosi na one obitelji koje po članu imaju ispod 1000 kuna mjesečnih primanja. Ono što je još dodatno skandalozno je da se ni socijalni cenzus ne primjenjuje na samohrane roditelje jer, primjerice, četveročlanoj obitelji s oba roditelja koja ima ukupna primanja do 3996 kuna (999 kuna po članu) cijena vrtića ostaje ista.

Traljavo objašnjenje

No, samohrani roditelj jednog djeteta koji zarađuje primjerice 1998 kuna, što je gornja granica socijalnog cenzusa, plaćat će također skuplji vrtić.

- Htjeli smo zaštititi obitelji s malim primanjima, a što se tiče samohranih roditelja, kao i drugih skupina poput invalida, oni imaju popuste i cijela ta priča se može promatrati na više načina. Također, vrlo je upitno tko sve ulazi u socijalne kategorije - kaže pročelnik Dražen Alerić.

Majka djevojčice: Šokirana sam

- Ne mogu vjerovati da su donijeli takvu odluku. To je neprihvatljivo i neodrživo i da nije strašno, bilo bi smiješno. Šokirana sam i čini mi se kao da je riječ o crnom humoru. Zarađujem mjesečno 2200 kuna i tih 212 kuna više koje ću morati plaćati za vrtić je nenadoknadivo. Da ne govorim da imamo i cijeli niz dodatnih troškova, koje svaki roditelj želi priuštiti djetetu poput odlazaka u kazalište, na klizalište... odjeću i obuću da ne spominjem. Pitam ljudi na vlasti kako bi oni od 2200 kuna izdvojili 512 kuna za vrtić - rekla je razočarana samohrana majka 6-godišnje djevojčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:22