OBLJETNICA BLJESKA

REAKCIJE NA INCIDENT Bauk: 'Zašto policija nije udaljila ove koji su nosili majice?' PETROV 'Ovo je igrokaz' VRDOLJAK 'Potpuno razumijem Milanovića'

Zoran Milanović
 Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak je napustio 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima zbog natpisa "za dom spremni" na majicama nekolicine okupljenih, što, kako je izjavio, smatra gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković za Milanovićev je potez rekao da je 'njegova odluka', a da je njegova dužnost ostati na ceremonij, dok je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potez šefa države ocijenio neprimjerenim.

U nastavku donosimo prve političke reakcije na događaj u Okučanima.

- Nadam se da će se ubuduće više pitati zašto policija nije udaljila ove koji su nosili majice s pozdravom 'za dom spremni', nego zašto je predsjednik otišao. Mislim da je to bio dobar potez. Ustavni sud se 2016. već očitovao o konotacijama tog pozdrava, a predsjednik je samo postupio po tome kako je Ustavni sud ocijenio taj pozdrav, izjavio je za Jutarnji predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Petrov: Ovo je igrokaz

- Ja bih predložio građanima da ne nasjedaju na igrokaz. Ovo je ona tvrda kohabitacija koju je najavio Plenković, između njega i njegova prijatelja iz Ministarstva vanjskih poslova kojem je i omogućio da dođe na Pantovčak. Ovo je njihov igrokaz, njihov ping-pong koji pokazuje da su spremni iskoristiti i obilježavanje ovakve veličanstvene operacije samo kako bi za sebe ušićarili nešto u ovo predizborno vrijeme, izjavio je za Jutarnji predsjednik Mosta Božo Petrov.

Suverenisti: HDZ i SDP svađaju narod

Da je riječ o igrokazu, smatraju i u Hrvatskim suverenistima, koji su se oglasili priopćenjem.

- S obzirom da se bliže izbori, HDZ i SDP se vraćaju prokušanom receptu ostanka na vlasti - svađanju naroda. HDZ i SDP nemaju odgovor na pitanje zašto je Hrvatska po gospodarskom razvoju, po konkurentnosti i po razvoju poduzetništva na začelju europskih zemalja, zašto se u Poljsku vraćaju mladi Poljaci, a iz Hrvatske mladi odlaze, zašto Mađarska bilježi rast nataliteta za 20% a Hrvatska izumire, zašto ostale europske zemlje imaju razvijenu poljoprivredu, a mi ovisimo o uvozničkom prehrambenom lobiju.

Umjesto odgovora na ta pitanja, HDZ i SDP provociraju podjele u hrvatskom društvu te se nadaju da će se birači „zakopati u rovove“, zaboraviti na prethodno navedena ključna pitanja i birati HDZ, kao „najsigurnijeg borca protiv SDP-a“ i SDP kao „najsigurnijeg borca protiv HDZ-a“. Da apsurd ovog igrokaza bude veći, istovremeno taj HDZ i SDP dogovaraju veliku koaliciju. Iskustvo nam je pokazalo da i jedni i drugi, i HDZ i SDP, nemaju problema nakon izbora s neprincipijelnim koalicijama i prelijetanjima. Jedini problem HDZ-a i SDP-a je što podcjenjuju hrvatski narod. Zato mi, Hrvatski suverenisti pozivamo još jednom na zajedništvo svih suverenističkih snaga u Hrvatskoj jer zajedno možemo učiniti Hrvatsku suverenom, snažnom i sretnom državom, naveli su Hrvatski suverenisti u priopćenju.

Vrdoljak potpuno razumije Milanovića

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, stranke u koaliciji s HDZ-om, na Facebooku je napisao da potpuno razumije potez predsjednika Republike.

- Potpuno razumijem reakciju predsjednika RH Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne smije biti mjesta u javnom prostoru. Dužnost je svih nas u javnom životu, koji želimo da Hrvatska ide naprijed, da takve poteze osudimo, naveo je Vrdoljak.

Glas: Plenković dirigent, Medved izvršitelj planirane provokacije

Iz oporbenog Glasa u priopćenju su najoštrije osudili incident s isticanjem pozdrava 'Za dom spremni'.

- GLAS (Građansko-liberalni savez) najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Okučanima na obilježavanju obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak, gdje je ponovo istaknut slogan sramotnog fašističkog režima iz 2. svjetskog rata.

Istovremeno, dajemo snažnu podršku predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji je zbog toga napustio skup. Pod dirigentskom palicom Andreja Plenkovića i uz izvršitelja Tomu Medveda, dogodila se planirana provokacija na koju bi svaki civilizirani građanin Hrvatske reagirao jednako kao Predsjednik Republike. Zoran Milanović od prvog dana svog mandata pruža ruku pomirenja, suradnje i razumijevanja, ali da bi to bilo moguće, potrebna je volja i s druge strane.

Sretni smo zbog toga što nakon dugo vremena imamo Predsjednika Republike koji bez zadrške i dosljedno brani tekovine civiliziranih i humanih društava. Žalosno je da još uvijek živimo u zemlji u kojoj zloupotreba fašističkih simbola zagađuje sjećanje na žrtve i strahote rata. Sve se to ne bi događalo da nemamo premijera koji misli da postoje dvije vrste ZDS pozdrava - onaj koji se ne smije i onaj koji se smije koristiti. Sve dok s državnih svečanosti umjesto ljudi s fašističkim obilježjima bude morao odlaziti predsjednik Republike, za Hrvatsku neće biti sreće, navode u Glasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13