CILJ NA TRGU

RED BULL SOAPBOX UTRKA LUDIH VOZILA U ZAGREBU 'Kad smo birali što ćemo voziti, shvatili smo da nas najviše povezuju - naša smrdljiva stopala'

 
Red Bull Soapbox ekipa Stopalo sa svojim vozilom.
 Marko Todorov / CROPIX

- Zašto ne? Bio je to trenutak inspiracije, a ideja vodilja nam je bila da ne želimo auto kakav bi mogao imati bilo tko drugi, ala bačva, gajba, boca... Taj dizajn je uvijek popularan.

Puno smo razmišljali što nas to povezuje kao tim, i onda smo skužili da su to smrdljiva stopala - odgovara Tin Rajković na pitanje zašto su odlučili vozilo u kojem će nastupiti na ovogodišnjoj Red Bull Soapbox utrci u središtu Zagreba posvetiti golemom stopalu, u koje će se smjestiti dva člana posade iz njihova šesteročlanog tima te se sjuriti niz gradsku ulicu, od Kazališta Komedija sve do cilja na Trgu bana Jelačića. Dogodit će se to u subotu, s početkom u 13 sati, kad će Zagreb ugostiti kreativne timove koji će se utrkivati u jurilicama iz kućne radinosti.

Padovi i ispadanja vozača iz tako sklepanih vozila prilično su uobičajena tijekom utrle u kojoj se, tijekom 19 godina duge povijesti, raspon vozila kretao od realističnih replika pravih vozila pa do bilo čega što može izmisliti mašta. A ona je, znamo, nepredvidljiva pa je dosadašnji dizajni uključivao klavir, dječja kolica, rodeo klauna, zatvorsku ćeliju i Golden Gate most.

Posljednja Red Bull Soapbox utrka u Hrvatskoj održana je prije osam godina, kada je nastupio i kapetan ekipe Stopalo, Dino Kovačić, koji se sjurio ulicom u neobičnom vozilu posvećenom profesoru Baltazaru.

- On nas je i prijavio na ovogodišnju utrku, a njegovi su nam prijedlozi bili važni. Pričao nam je da je za prošlu utrku svoje vozilo sklepao od dijelova bicikla - kaže nam Vinko Kodrić uime šesteročlanog tima koji, osim njega, Tina Rajkovića i Dine Kovačića, čine Tvrtko Purić, Jurica Kosić te Ivan Kodrić.

Samobor, 110919.
Red Bull Soapbox ekipa Stopalo sa svojim vozilom.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Red Bull Soapbox ekipa Stopalo sa svojim vozilom.

Prvi testovi

Našli smo se u jednoj samoborskoj hali, gdje nastaju kojekakve kalijeve peći, kamini i cigleni roštilji i gdje je u kasnijim satima, kad bi pogon bio ugašen, nastajalo ovo neobično vozilo. Široki dvorišni prostor ispred proizvodnog pogona poslužio je našim inventivnim automobilistima da testiraju svoje neobično vozilo. Govore mi da su jurili ovuda i do 70 km/h, povlačeći se automobilom, a automobil-stopalo su testirali i vožnjom po samoborskim strminama. Također, napravili su skokove koji imitiraju one koji će biti postavljeni na Bakačevoj ulici.

Sve je, navode, prolazilo u redu, i njihovo vozilo je spremno za subotnju utrku. Vozača i suvozača pošteno će izabrati povlačenjem slamki, jer baš svi iz šesteročlanog tima žele biti taj dvojac koji će, kako kažu, biti jedan od zapaženijih na ovogodišnjoj utrci. Dok stojimo u hali, između silnih generatora, alata, nedefiniranih željeznih komada i ploča te radioničkih strojeva, hvalim pred dečkima vozilo koje neoprezno nazivam “primitivnim”. Sve to me podsjeća na kakvu Grunfovu radionicu, što također dijelim s našim junacima iz automobila-stopala.

Samobor, 110919.
Red Bull Soapbox ekipa Stopalo sa svojim vozilom.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Red Bull Soapbox ekipa Stopalo sa svojim vozilom.

- Mi nismo nikakvi Grunfovi i ovo vozilo nije primitivno! - odvrate mi uglas pa nastave objašnjavati sve o čeličnoj konstrukciji vozila, kojoj su posvetili mnogo truda i planiranja. Tu su i ozbiljni kotači, zatim sjedala i volan od kartinga, sustav za skretanje i hidraulika, a podvozje neobičnog automobila, dakako, uključuje sistem za kočenje. Sve te dijelove, navode, našli su zaboravljene u samoborskim garažama, a za “karoseriju” od spužve bio je zadužen Vinkov otac koji je kipar.

- Odlično se sjetio! Htjeli smo staviti lim, no to bi sigurno bilo opasnije pri eventualnom padu. Spužva je kao ‘airbag’ pođe li što po zlu - smiju se dečki, koji su na vozilu radili “dva i pol mukotrpna tjedna”.

Otkačeni spust samo za najhrabrije

Pod motom “Utrka pogonjena gravitacijom“ zagrebački Red Bull Soapbox ulazi u povijest kao 129. Soapbox utrka u svijetu. U 19 godina povijesti Red Bull Soapbox posjetio je više od 52 zemlje, a pratilo ga je gotovo pet milijuna ljudi.

Građena kompleksnije od većine biciklističkih i festivalskih rampi, zagrebačka Red Bull Soapbox rampa visoka pet metara i dugačka gotovo 24 metra s nagibom od 40% izazvat će profesionalnost, kreativnost i otkačenost hrabrih vozača.

Red Bull Soapbox je utrka za vozače amatere u ručno izrađenim vozilima. Vozači amateri sjest će za upravljače svojih vozila pogonjenih samo čistom hrabrošću i silom gravitacije. Zadatak je spustiti se stazom do cilja što prije i u jednom komadu.

Više od 50 timova jurit će vijugavom stazom u centru Zagreba, a putem će ih čekati neke prepreke. Za početak će pojuriti niz strmu rampu, ohladiti se u izgrađenoj praonici automobila, testirati upravljivost svojih bolida na šikanama, pokušati ostati u čitavom vozilu na kickeru visine 30 centimetara, a onda se provesti preko Hendrixova mosta i zaustaviti u ciljnoj ravnini.

Kroz protekla tri mjeseca timovi čije su skice bile najbolje od čak 700 pristiglih prijava radili su na izgradnji jurilica čiju će izdržljivost testirati u subotu. Hrana, aparati za pripremu hrane, javne službe i dijelovi tijela na kotačima nasmijat će i zabaviti sve prisutne uz stazu, ali i pred malim ekranima.

Timovima će se na stazi pridružiti Mario Petreković, Iva Šulentić i Ivica Blažičko koji će pratiti program i prenositi najvažnije informacije, dok će u pauzama nastupiti hrvatski BMX vozač s austrijskom adresom Senad Grošić. Uz Senada, publiku će dodatno zagrijati Damir Kedžo glazbenim nastupom, a danski stunt-rider Mike Jensen utrci će dodati malo motora.

Sudački tim koji čine Maja Šuput, Martin Sinković, Damir Kedžo, Miroslav Zrnčević "Mrgud" i Petar Bruno Basić obišao je vozila i dodijelio im ocjene za kreativnost, dok će ocjene za izvedbu na startu timovima dati odmah po završetku njihove točke na rampi. Kombinacija tih ocjena i vremena spusta na kraju dana činit će konačnu rang listu.

Ekipa s najvećim brojem bodova stat će na najvišu stepenicu postolja i osvojiti let s akrobatskom ekipom Flying Bulls iznad Austrije. Druga nagrada jednom će timu osigurati KTM vožnju i obilazak Red Bull Ring staze, dok će ekipa na trećem mjestu osvojiti VIP iskustvo na Red Bull Cliff Diving postaji u Mostaru.

Zbog održavanja utrke za promet je zatvorena jedna ulica, Ulica Kaptol. Bakačevom ulicom, koja je i inače pješačka zona, prolazit će staza koja će se protezati od kazališta Komedija do samog Trga bana Jelačića. Zabave i šarenila neće nedostajati pa će ulice zagrebačkog centra napuniti svi znatiželjnici i oni spremni za avanturu koja se ne zaboravlja.

Ulaz na utrku je besplatan i otvoren za sve generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:29