NAROD ODLUČUJE

Referendumom do tri preferencijalna glasa

 Damjan Tadić / CROPIX

Na tisuću lokacija diljem Hrvatske građani će se od 13. do 27. svibnja moći izjasniti žele li referendum o promjeni načina biranja saborskih zastupnika.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje”, koja je pokrenula referendumsku inicijativu za izjašnjavanje građana o referendumu za promjenu izbornog sustava, kaže kako se njome želi osigurati pravedniji izborni zakon. Tvrde kako će referendum omogućiti da birači glasaju koristeći tri preferencijska glasa bez praga, čime će se povećati njihova sloboda o odlučivanju o saborskim predstavnicima, potom će se uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasovanja povećati sudjelovanje birača na izborima, a zalažu se i za to da predstavnici nacionalnih manjina nemaju mogućnosti odlučivati o Vladi niti o proračunu Republike Hrvatske.

Koordinator inicijative Zvonimir Troskot rekao je kako će referendum osigurati da u Sabor ulaze samo oni kandidati kojima najveći broj birača dodijeli preferencijski glas jer će tako ulazak u Sabor ovisiti o glasovima birača, a ne o tome koje je mjesto kandidatima na izbornoj listi dodijelio šef stranke. - Ključ promjena u Hrvatskoj je promjena izbornog zakona, načina na koji mi, građani, biramo svoje predstavnike.

Više se ne smije ponoviti da u Sabor ulaze kandidati stranaka s potporom birača od 1% zato što ih je šef neke stranke stavio na prvo mjesto liste. Ne želimo da mladi zbog nepotizma i stranačkog zapošljavanja napuštaju Hrvatsku, da deseci tisuća građana izražavaju svoja legitimna očekivanja, a da ih nitko ne čuje, odnosno ne želi čuti - poručio je Troskot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13