PRONEVJERA NA SUDU

REFERENTICA ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA UKRALA 100.000 EURA IZ BLAGAJNE Na račune supruga i tetke uplaćivala novac

Službenica L. M. je navodno bila pritisnuta kreditima koje nije mogla vraćati
 Nikola Vilić / CROPIX

Zbog sumnji da je iz blagajne suda pronevjerila oko 100 tisuća eura, zagrebački Županijski sud DORH-u je prijavio L. M., dugogodišnju referenticu u Odjelu računovodstva suda.

Referentica je po nalogu predsjednika suda odmah suspendirana te je pravosudnoj straži zabranjeno da je pusti u zgradu u kojoj je radila više od deset godina. Informaciju o slučaju u telefonskom razgovoru jučer nam je potvrdio i predsjednik suda Ivan Turudić , rekavši da ništa ne može dodati jer su istrage tajne.

Novac za odvjetnike

- Mogu samo potvrditi da su poduzete sve mjere sukladno zakonu - rekao je Turudić.

Kako smo neslužbeno doznali, čim su otkrivene navodne nezakonitosti sud je odmah suspendirao referenticu, a zatim je kazneno prijavio Državnom odvjetništvu zbog pronevjere i krivotvorenja dokumentacije. O svemu je smjesta obaviješten i ministar pravosuđa Orsat Miljenić . Slučaj je otkriven prije desetak dana, u vrijeme dok je većina zaposlenika suda bila na godišnjim odmorima. Kako je Jutarnjem neslužbeno potvrđeno iz nekoliko izvora upoznatih sa slučajem, referentica je prijavljena zbog sumnji da je od svibnja prošle godine iz blagajne suda ukrala oko 700.000 kuna namijenjenih isplatama honorara odvjetnicima za obranu po službenoj dužnosti. Naime, u slučajevima kada si okrivljenik u težim slučajevima ne može priuštiti obranu, sud mu imenuje odvjetnika po službenoj dužnosti kojega se plaća iz državnog proračuna. Sredstva odvjetnicima nakon okončanja postupka isplaćuje sud. Referentica L. M. radila je, kako neslužbeno doznajemo, upravo na isplatama honorara odvjetnicima, no prije desetak dana njezina je šefica otkrila niz nepravilnosti u isplatama da bi, kada je malo detaljnije proučila liste isplata, zaključila da se ne radi o nepravilnostima već o sustavnom potkradanju.

Pažnju šefice zaokupilo je to što se među brojevima računa odvjetnika, koji po zakonu moraju biti žiroračuni, pojavljuje neuobičajeno velik broj tekućih računa, na koje je L. M. uplaćivala novac. Provjerama je utvrđeno da ti tekući računi ne pripadaju odvjetnicima nego članovima obitelji referentice L. M. Konkretno, radilo se o računu njezina supruga, tetke i još jedne osobe povezane s referenticom.

Provjera se nastavlja

Umjesto odvjetnicima, L. M. je na te račune uplatila više od 700.000 kuna. Budući je provjereno samo razdoblje od proteklih 15 mjeseci, Državno odvjetništvo ubrzo će provjeriti je li takvih isplata bilo i ranije. Među službenicima suda spekulira se da je L. M. bila pritisnuta kreditima koje nije mogla vraćati te je na taj način htjela izbjeći ovrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:51