66 MILIJUNA KUNA

Remek-djelo arhitekture: Pula gradi najskuplju školu u Hrvatskoj

Škola Veli vrh izgorjela je 2008., a za nekoliko dana na tom se mjestu otvara nova vrhunska zgrada
Pula, 230810.Osnovna skola Veli vrh najskuplja je skola u Hrvatskoj a projektirali su je Randic i Turato. Nova skola je sagradjena na istom mjestu gdje je izgorila stara skola.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Na mjestu nekadašnjeg srušenog Hotela Ambassador u Los Angelesu, gdje je 1968. ubijen senator Robert F. Kennedy, brat poznatijeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, također ubijenog u atentatu 1963., idući tjedan otvorit će se najskuplje izgrađena javna škola u SAD-u, vrijedna vrtoglavih 578 milijuna dolara. Škola koja će nositi ime Robert F. Kennedy Community School, moći će primiti više od 4000 učenika.

Za naše prilike najskuplja u Hrvatskoj je Osnovna škola Veli vrh u Puli, ali s neusporedivo manjom cijenom izgradnje, koja će đacima vrata otvoriti 6. rujna. Kompleks je vrijedan 66 milijuna kuna, a sastoji se od tri objekta: osnovne škole, vrtića i Mjesnog odbora. Moći će primiti 600 učenika.

Nagrada za školu na Krku

Za projekt, koji je u poznatom japanskom časopisu “GA project” uvršten u sam vrh svjetske arhitekture, zaslužni su Saša Rendić i Iris Turato, riječki duo već nagrađivan za Osnovnu školu Frana Krste Frankopana u gradu Krku.

Priča o izgradnji najskupljeg hrvatskog objekta namijenjenog obrazovanju započela je prije dvije godine, kada je na tom istom mjestu u požaru izgorjela škola. Nakon natječaja Grada Pule, prvu nagradu odnijeli su priznati arhitektonski dvojac Randić - Turato, a u rekordnom roku izgradila ju je tvrtka Strabag. Grad Pula digao je dugoročni kredit kako bi mogao platiti radove, Istarska županija darovala je pola milijuna kuna za izgradnju, a iako je i Vlada RH obećala dati milijun kuna, kako doznajemo, to još nije napravila.

Samo u jutarnjoj smjeni

Na ukupnoj površini od 7300 četvornih metara izgrađeno je nekoliko objekata, pa kompleks tvori svojevrstan kampus, a osnovna ideja arhitekata je bila da se nastava odvija u jednoj smjeni, jutarnjoj, kako bi djeca popodne mogla biti s roditeljima.

- Pula nije poput Zagreba s velikim blokovima i ulicama, već je cijela točkasta, pa smo tako i ovaj kompleks kolega i ja zamislili kao nekakve točke u prostoru, kao grad u malome - objašnjava arhitekt Turato.

U krajnje južnom objektu na površini od 700 četvornih metara nalazi se vrtić koji će moći primiti pet odgojnih skupina i stotinjak djece.

Nastava za osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda odvijat će se u objektu od 1300 četvornih metara, a za učenika od petog do osmog razreda u zgradi od 2300 četvornih metara. Kompleks obuhvaća i sportsku dvoranu od oko 1900 četvornih metara s teleskopskim tribinama, a na mjestu nekadašnje izgorene zgrade vanjsko je igralište s amfiteatrom.

Videonadzor škole

- To je svojevrsni memorijalni centar bivše škole. Mi smo i opremali školu po svim standardima, ima laboratorije za fiziku, kemiju i biologiju... Trebao je biti i bazen, ali od toga se, nažalost, odustalo. Ako barem deset učenika iz te škole ne završi na Harvardu, onda nismo napravili ništa - šali se Turato. Predviđen je i video nadzor i zaključavanje objekta jednim ključem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:51