POČETAK ŠKOLE UPITAN

Učitelji ne pristaju na 10 posto manje plaće! Idemo u štrajk!

Procjenjuje se da je na državnom proračunu 245.000 zaposlenih, za koje se izdvaja 31 milijarda kuna godišnje
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Razmišljamo o rezanju plaća za 10 posto, potvrdila je premijerka Jadranka Kosor za HTV. Odluka koja se često najavljivala još nije donesena, ali očito je da o njoj u Vladi najozbiljnije razmišljaju.

Ako bi to bilo usvojeno, plaća policajca sa 3500 kuna pala bi na 3150. Nastavnici u osnovnoj školi bi umjesto dosadašnjih 4800 dobivali 4320 kuna. Medicinska sestra više ne bi primala 5000, nego 4500 kuna. Prosječna plaća za 100.000 zaposlenih u javnoj upravi i obrani sa 6033 kune pala bi na 5430. Školski sindikati odmah su najavili štrajk.

- Ako Vlada ustraje u smanjenju plaća od 10 posto, nastava neće početi 6. rujna - poručili su s današnje konferencije za novinare Zvonimir Laktašić, Nijaz Karić i Vilim Ribić, čelnici triju sindikata: učitelja, zaposlenih u srednjim školama i znanosti i obrazovanja. Smanjenje plaća Ribić je ocijenio novim napadom na javnu potrošnju, što će nas samo još dublje gurnuti u krizu.

Mirovine ne dirati

Prošlog tjedna je predsjednik HSS-a Josip Friščić najavio da bi u sklopu najavljenog rebalansa proračuna plaće mogle biti smanjene do 10 posto, zauzevši se za to da se ne diraju mirovine. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2396 kuna, a starosna 2177 kune. - To nije Friščićev prijedlog, nego razmatranje što bi sve moglo ući u rebalans - izjavila je premijerka za Dnevnik HTV-a, upozoravajući da na plaće i mirovine odlazi 67 milijardi kuna.

Procjenjuje se da je na državnom proračunu 245.000 zaposlenih, za čije se plaće izdvaja 31 milijarda kuna svake godine, što je 11 posto BDP-a. Mirovine koštaju još više: 1,1 milijun umirovljenika godišnje primi 35 milijardi kuna. Godišnja ušteda u slučaju da se i plaće i mirovine smanje za 10 posto bila bi velika: 6,7 milijardi kuna. Država bi do kraja godine mogla biti u minusu i više od 20 milijardi kuna, nedavno je procijenio guverner Željko Rohatinski. Vlada je u ovogodišnji proračun uračunala deficit od 8,6 milijardi kuna, ali najveći dio je već ispunjen u prvoj polovici godine. Prošlog je tjedna i ministar financija Ivan Šuker priznao da se razmišlja o rezanju plaća kako bi se spasio proračun.

Radnike nitko ne štiti

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u svibnju ove godine iznosila je 5277 kuna, a u javnoj upravi i obrani 6033 kune. Prosječna plaća u obrazovanju iznosila je 5268 kuna, a u zdravstvu 6243 kune. U prosjek zdravstva ulaze i medicinske sestre s oko 5000 kuna mjesečno i liječnici specijalisti sa 9000 kuna osnovne plaće.

Ribić nije kritizirao samo HDZ nego i SDP, jer je Zoran Milanović rekao da treba smanjiti masu sredstava za plaće, a ne same plaće, uz optužbe da sve stranke rade za krupni kapital, a ne za radnike. Na pitanje znači li to da bi sindikati mogli osnovati svoju političku stranku, Ribić je rekao da je to moguće.

Kolektivni ugovori moraju pod nož

Za dodatna prava zaposlenika u javnom sektoru - regres, božićnica, prijevoz, dnevnice i drugo - Vlada troši četiri milijarde kune. Da bi se taj iznos smanjio ili u potpunosti iskoristio za popunjavanje rupa u proračunu, Vlada bi morala dobiti suglasnost sindikata i mijenjati kolektivne ugovore, dogovorene u bogatijim vremenima. No, o smanjenju plaća nije se razgovaralo niti u vladajućoj koaliciji, kako je to objavio Milorad Pupovac, a kamoli da se dogovorilo sa sindikatima. Štrajk sada najavljuju sindikati državnih službenika, liječnika i nastavnika. (S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:04