VELIKA ŠKRTICA

Restorani su smislili novi trik da vam ‘izmuzu‘ novac: Naivni neće proći dobro, sve zvuči puno jeftinije...

Porcija lignji sa žara možda dođe samo šest eura, a zapravo je riječ o deset dekagrama što je znatno manje od standardne porcije

Arhivska i ilustrativna fotografija šibenske rive; Cjenik iz Šibenika

 Niksa Stipaničev/CROPIX, Privatni album
Porcija lignji sa žara možda dođe samo šest eura, a zapravo je riječ o deset dekagrama što je znatno manje od standardne porcije

Kako stvari stoje, mnogima će uskoro za snalaženje s restoranskim jelovnicima trebati posebne upute, a bit će pametno na ručak stići i koji sat ranije da shvatiš kako naručiti i što koliko košta.

Posebno ovo posljednje koje je postalo neobično kreativno - naime, sve se češće može vidjeti kako se hrana na jelovnicima izražava u težini od deset dekagrama pa bi se mnogi mogli neugodno iznenaditi ako tu cijenu zamijene za cijenu cijele porcije, a na kraju stigne tri do četiri puta veći račun.

Primjer jednog takvog jelovnika dostavila nam je ovih dana čitateljica koja je, kaže, bila zbunjena cijenama u jednom šibenskom restoranu u kojem na kraju nije objedovala.

Recimo, cijena dagnji izražena za težinu od 50 dekagrama. Škampi se potom izračunavaju na deset dekagrama, onda ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 16:36