NOVI MOMENT U SLUČAJU

REVOLT U DJEČJOJ BOLNICI SREBRNJAK 'Upravno vijeće nelegalno je izmijenilo statut i dalo svu kontrolu uredu Grada. Ravnatelj će biti fikus'

Prema ovoj promjeni, ravnatelj će više biti fikus i samo će on biti odgovoran bude li donosio nezakonite odluke “po diktatu”, tvrde na Srebrnjaku
Smijenjeni ravnatelj Boro Nogalo
 Neja Markicevic / CROPIX

Premda je još prije šest mjeseci u Dječjoj klinici na Srebrnjaku, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trebalo zaživjeti novo upravno vijeće, to ne da se nije dogodilo, nego je Upravno vijeće kao nelegalno najprije smijenilo ravnatelja dr. Boru Nogala, a prije dva dana promijenilo i nekoliko članaka statuta, od kojih je najvažniji onaj kojem su dodani razlozi zbog kojih Vijeće može smijeniti ravnatelja.

Prema tome, ako čelni čovjek bolnice “ne izvršava naloge utvrđene nalazom Gradskog kontrolnog ureda ili ne surađuje s gradskim uredom za zdravstvo, kontrolu ili javnu nabavu”, Upravno vijeće uručit će mu otkaz.

Revolt u bolnici

Naime, u četvrtak poslijepodne, na kraju radnog vremena, hitno je elektronički sazvana sjednica Upravnog vijeća ne bi li se njegovi članovi izjasnili o izmjenama bolničkog statuta, a razlog je, očito, bio “legalizirati” ovlasti Gradskog kontrolnog ureda koje do sada nije imao. U tome, očekivano, nisu željeli sudjelovati članovi Upravnog vijeća iz bolnice prof. dr. Davor Plavec i Zrinka Kolak, baš kao što to nisu željeli kad se glasovalo o Nogalovoj smjeni.

U bolnici su revoltirani i ovom drugom odlukom te tvrde da “nelegalno Upravno vijeće ustraje na dodatnim nezakonitostima”.

“Nabrzinu je promijenjeno šest članaka statuta, a sve kako bi ubuduće sva kontrola bolnice bila, zapravo, u rukama tzv. kontrolnog ureda. Naime, ako ravnatelj ‘ne sluša’ naputke Gradskog kontrolnog ureda, onda će ga Upravno vijeće smijeniti. Riječju, umjesto da smo pod nadzorom Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore kad je riječ o stručnom radu, veću ovlast ima gradska kontrola”, objašnjavaju na Srebrnjaku.

Najavljen nadzor

Dodajući da je po toj promjeni ravnateljeva funkcija više “fikusnog” karaktera po mogućnostima vođenja bolnice, ali će u svakom slučaju biti samo on odgovoran bude li donosio nezakonite odluke “po diktatu”, objašnjavaju na Srebrnjaku.

Čemu žurba s izmjenom statuta, pitali smo i v. d. ravnatelja dr. Ivanu Đerek Dubravčić jer činjenica je da se ovim potezom, očito, “post festum ” pokušalo “legalizirati” nelegalnu kontrolu bolnice od kontrolnog ureda koja je na kraju poslužila za Nogalovu smjenu. Tvrdi da “prava Gradskog kontrolnog ureda proizlaze iz činjenice osnivačkih prava Grada Zagreba”, a što se, pak, tiče natječaja za izbor ravnatelja, kaže da su pripreme u tijeku.

- Statut donosi Upravno vijeće, pa je u njegovoj nadležnosti da se o tome i očituje - kaže dr. Đerek Dubravčić.

Na naše ponovljene mailove predsjednici Upravnog vijeća Srebrnjaka prof. dr. Ani Stavljenić Rukavina da se očituje o nagloj izmjeni statuta danas nismo dobili odgovor. Tražili smo i da nam odgovori na pitanje kada će novo upravno vijeće, tj. dokad će staro, nezakonito, donositi odluke važne za funkcioniranje bolnice te njezin komentar na to da je Vijeće naknadno “legaliziralo” rad Gradskog kontrolnog ureda u bolnici, ali bez uspjeha. U Hrvatskoj liječničkoj komori začuđeni su ovim potezima, koji sigurno ruše ugled bolnice.

- Iznenađuje žurna smjena dr. Nogala, koji je uspješno vodio bolnicu 23 godine i doveo je do statusa klinike Medicinskog fakulteta u Osijeku, a sa svojim je timom realizirao i veliki europski projekt translacijskog centra jedinstvenog u Europi. Ne mogu komentirati pravne ili proceduralne razloge smjene jer nemam uvid u dokumentaciju, ali mogu naglasiti da sve ovlasti i mehanizme kontrole u zdravstvenim ustanovama ima Ministarstvo zdravstva, koje je, uostalom, i najavilo nadzor nad svim tim procesom, a nad stručnim radom HLK - kaže dr. Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore.

Zakon o liječništvu

Naime, “krimeni” koje Gradski kontrolni ured stavlja smijenjenom ravnatelju na teret govore o zapošljavanju “neadekvatnog kadra”. Tko je u tom uredu bio toliko stručan da to može procijeniti iz izvješća se ne vidi. No, Zakon o liječništvu je vrlo jasan i kaže da “u okolnostima deficitarne zdravstvene zaštite u kojima se ne može osigurati redovita zdravstvena zaštita na tom mjestu može raditi i liječnik kojem to nije ‘prvi izbor’, ali je najbliži onom što se tražilo”. Prema tom zakonu, naime, Nogalo nije napravio prekršaj u zapošljavanju, a nije ni ugrozio male pacijente, kako se to ovih dana moglo čuti iz gradskih struktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:39