ŠTO JE UBILO VATROGASCE

Ribar na Kornatu pronašao ostatke NATO-va projektila. Je li to uzrok tragedije?

Kornat, 300811. Obiljezavanje 4. obljetnice kornatske tragedije, u kojoj je, gaseci pozar na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine, smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Obitelji poginulih vatrogasaca, njihovi prijatelji te visoko izaslanstvo na otoku Kornat, u uvalu Sipnat odali su pocast stradalim vatrogascima. Na slici: misa za stradale vatrogasce.Foto: Marija Mihic / CROPIX
 Marija Mihic / CROPIX

Policijska uprava šibensko-kninska izvjestila je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku te Ministarstvo unutarnjih poslova da je jedan murterski ribar na otoku Kornatu, kako je o tome izvijestio 24sata , pronašao metalne ostatke za koje su Kornatari posumnjali da je riječ o dijelovima odbačenog aktiviranog NATO-vog projektila, piše Slobodna Dalmacija.

Zatraženo je vještačenje ostataka, a dok ekspertiza ne bude gotova ne može se sa sigurnošću uztvrditi o čemu je riječ. Na metalnim dijelovima, navodno su oznake godine 1995.

Valja, inače, podsjetiti da je za Slobodnu Dalmaciju jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju prije četiri godine, Frane Lučić, izjavio kako je sklon teoriji po kojoj je 12 njegovih kolega živote na otoku Kornatu izgubilo upravo u eksploziji jedne od niza NATO-vih bombi koje su, po nekim tvrdnjama, odbačene 1999. godine za vraćanja borbenih zrakoplova NATO-a u talijansku vojnu bazu Aviano iz zračne akcije u Srbiji po moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:17